Skip to content Skip to footer

Mamă, medic și iubitoare de artă. O tânără din Șoldănești a lansat o afacere unică în regiune

„O femeie cu o voce este, prin definiție, o femeie puternică”, spune Melinda Gates, soția cofondatorului Microsoft, Bill Gates. Este unul dintre principiile de care se ghidează și Ana Furdui, absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a lansat o afacere profitabilă în domeniul stomatologiei. Cu banii obținuți dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană, Ana a deschis în orașul Șoldănești un cabinet modern de imagistică dentară, de serviciile căruia beneficiază și sute de pacienți din stânga Nistrului.

Cabinetul se află în clădirea Centrului de Sănătate Șoldănești și a dat un nou impuls dezvoltării stomatologiei din oraș. Aici vin clienți nu doar din Șoldănești și Rezina, ci și din Camenca, Râbnița și alte localități din stânga Nistrului. Acum cei care au nevoie de o radiografie dentară nu mai sunt nevoiți nici să meargă la Chișinău, nici să facă examenul medical la vechile aparate Roentgen.

Ideea de a deschide un asemenea cabinet i-a venit Anei de când se afla pe băncile facultății, însă părea pe atunci imposibilă din lipsă de bani. În timp ce lucra la un spital de stat, Ana a aflat despre lansarea programului de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului – șansa ei de a-și realiza visul. A depus dosarul, a participat la traininguri și consultații ca, într-un final, să câștige grantul de 10 000 de euro.

Astfel, o sală pustie de la Centrul de Sănătate Șoldănești a devenit acum un cabinet modern dotat cu utilaj de ultimă generație – Centrul „David Dental Scan”. Denumirea a fost inspirată de prenumele copilului Anei, David, care are șase ani. Băiatul este mândru de mama sa și mereu le povestește prietenilor de la grădiniță despre ceea ce face ea.

„Le zice tuturor la grădiniță că are cabinetul lui. Desigur, nu aș fi reușit să obțin acest rezultat fără susținerea familiei și a celor apropiați. Mi-au fost alături soțul, părinții și rudele”, spune Ana.

Cu banii obținuți din grant, Ana a cumpărat un ortopantomograf, un aparat care permite obținerea unei imagini panoramice a întregii danturi. Aparatul a fost adus din Franța.

Firește, a fost nevoie și de contribuția personală pentru a efectua lucrările de reparație în încăpere, precum și pentru a procura câteva echipamente de care avea nevoie.

Cabinetul a fost deschis în iulie 2017 și de atunci peste 2.000 de pacienți i-au pășit pragul. Ana susține că ortopantomograful este foarte util, în contextul în care la Centru vin foarte mulți copii cu patologii dentare – dinți neerupți, carii dentare etc.

Dacă anterior radiografia era efectuată pentru un singur dinte, acum în doar câteva minute pacientul beneficiază de o radiografie pentru întreaga cavitate bucală.

„Acest aparat ne permite să păstrăm toate informațiile în format digital, să le micșorăm/mărim, să le convertim sau să le expediem. În plus, cantitatea de radiație este de șase ori mai mică, în comparație cu doza de radiație emisă de aparatele din perioada sovietică. Contează mult și confortul pacientului. Dintr-o singură încercare, pacientul primește imaginea danturii”, povestește proprietara Centrului.

O asemenea procedură costă 150 de lei pentru adulți, în timp ce pentru copii prețul este de două ori mai mic.

Ea este Nadejda Borșci. A lucrat aproape toată viața ca tehnician-radiolog, însă după mai mulți ani de activitate a fost nevoită să plece peste hotare. La întoarcere, a primit oferta de a lucra la Centrul de imagistică dentară.

Pentru a-și face auzită afacerea, Ana Furdui a apelat la mai mulți stomatologi din regiune, cărora le-a povestit despre avantajele pe care le oferă utilajul procurat. Mai mult decât atât, după ce a fost deschis Centrul, un medic din localitate a început să facă implanturi dentare.

„Îmi place tot ceea ce ține de tehnologii, este un domeniu care mereu se dezvoltă. Sunt o fire căreia îi plac provocările, care mereu vrea să afle și să studieze ceva nou”, adaugă Ana.

Pavel Ceban, stomatolog-terapeut, este unul dintre medicii care o recomandă cu încredere pe Ana pacienților săi și este mulțumit de colaborare:

„Cu ajutorul acestui aparat performant, putem face o radiografie panoramică pentru toți dinții, care ne permite să vedem toate problemele, inclusiv cele ascunse. De multe ori, pacienții nici nu știu de ele. Este mult mai comod și pentru pacienți, și pentru stomatologi”.

„Vedem toată lungimea rădăcinii, ceea ce nu era posibil cu aparatul de tip sovietic, putem evalua starea generală a dinților, precum și afla cum sunt plombate canalele dintelui”, adaugă stomatologul.

Larisa Dereli din orașul Șoldănești a venit ieri pentru prima dată la Centrul de imagistică dentară, la recomandarea unui stomatolog. În doar cinci minute a primit rezultatele și se declară mulțumită de procedură:

„Este un centru binevenit în localitatea noastră. Nu orice persoană, mai ales părinții cu copii, are posibilitate de a se deplasa la Chișinău pentru a obține o radiografie dentară. Suntem foarte mulțumiți de această inițiativă”.

Ana nu se oprește aici, ci „clădește” planuri mărețe. Planifică să cumpere un ultrasonograf modern pentru a extinde gama de servicii, cu atât mai mult că studiile în „Imagistică și Radiologie Medicală” îi permit să lucreze la orice aparat medical de diagnostic. De asemenea, Ana intenționează să participe în cadrul mai multor concursuri pentru a obține granturi, ceea ce i-ar permite să deschidă un centru medical de imagistică într-o clădire separată.

Puțini sunt cei care cunosc că Ana Furdui este pasionată nu doar de tehnică, ci și de artă. Invitații handmade, botoșei, căciulițe, costume pentru bal mascat, icoane brodate – toate prind viață și culoare în mâinile tinerei mămici. Chiar și costumele lui David pentru matineele de la grădiniță au fost confecționate de Ana.

„Toți medicii sunt oameni de artă: unul cântă, altul dansează etc. Mie îmi place frumosul, îmi place să croșetez, să brodez cu mărgele, să împletesc”, ne spune Ana.

Aceste lucrări vă vor convinge de talentul pe care îl are. Ana consideră că o mamă fericită înseamnă o familie fericită:

„O mamă și o femeie fericită nu înseamnă doar să prepare mâncarea, să facă curățenie și să aibă grijă de copii. Femeia trebuie să se dezvolte și profesional, să facă ceea ce îi provoacă plăcere. Eu mă simt fericită în acest mediu. Este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna”.

Menționăm că Ana Furdui se numără printre cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care au obținut granturi europene pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. 

Vezi și:

Afacere cu bani europeni: O femeie din Orhei a deschis un centru educațional în timp ce se afla în concediu de maternitate

O oază de talente într-un sat din Moldova. Fiecare al doilea elev merge la lecții de muzică sau dans

Imaginile au fost realizate de Alexandru Bordian/ arhiva personală 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.