Skip to content Skip to footer

Mama care ajută zeci de copii cu nevoi speciale, după ce și-a pierdut propriul fiu

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” overlay_strength=”0.3″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][divider line_type=”No Line”][vc_column_text]În timp ce mulți copii cu dizabilități sunt, pur și simplu, excluși din societate și medicii le dau șanse minime de supraviețuire, ea îi adună într-un centru și le oferă a doua șansă la o viață deplină. Vorbim despre Viorica Capșa, fondatoarea Centrului pentru copii și tineret „Nicușor” din satul Grătiești, care a pornit pe acest drum acum 13 ani, împreună cu fiul ei, Nicu. În prezent, instituția prestează gratuit servicii de logopedie, kinetoterapie, psihopedagogie și muzicoterapie pentru zeci de copii cu nevoi speciale.

Povestea Centrului a început încă acum 13 ani, când, în încercarea de a-și integra copilul într-o grădiniță, Viorica a bătut la mai multe uși. Deși a reușit să-și dea copilul la o instituție preșcolară, într-un final a înțeles că grădinița nu era pregătită să primească un copil cu dizabilități. Atunci, Viorica, împreună cu băiețelul său, au ajuns la Centrul „Speranța” din Chișinău.

„Am început să mergem în fiecare zi de sâmbătă la Centrul „Speranța”. Ulterior, specialiștii de acolo mi-au propus să încerc să fac același lucru cu copiii din satul meu. Prin intermediul unor persoane, am făcut cunoștință cu cinci mame care aveau copii cu nevoi speciale și am început să ne întâlnim la mine acasă. Sâmbătă, mergeam la „Speranța” ca să învăț unele activități de la specialiștii de acolo; duminică, încercam să fac aceleași activități acasă, împreună cu mămicile și copiii lor”, își amintește Viorica.

Pe parcursul a doi ani, casa Vioricăi a fost locul unde cei cinci copii cu nevoi speciale încercau să-și dezvolte abilitățile fizice și intelectuale, ca să poată face parte din societate.

În 2005, Viorica, împreună cu cele cinci mame, au decis să înființeze Asociația „Steaua Călăuză”. Scopul acestei asociații a fost de a deschide un centru pentru copiii cu nevoi speciale și oferirea serviciilor gratuite pentru aceștia. Deși feciorul ei a decedat, Viorica nu a rămas indiferentă față de nevoile altor oameni care au aceleași probleme. Astfel, la 12 mai, 2016 a fost înființat Centrul „Nicușor”. Viorica spune că și-a propus ca acest centru să devină o instituție prietenoasă, unde copiii să vină cu bucurie și, cel mai important, fără frica pe care o simt atunci când merg la spital. 

În prezent, Centrul este frecventat de peste 40 de copii din diverse localități, printre care din satele vecine și din Chișinău. Aici, ei beneficiază de serviciile logopedului, psihopedagogului, muzicoterapeutului și ale kinetoterapeuților. 

Un exemplu de succes este cazul Alexandrei Lîsenco, singurul copil din Moldova diagnosticat cu sindromul Klippel-Trenaunay-Weber. Deși medicii din Moldova nu i-au dat nicio șansă la viață, fetița a început treptat să înregistreze progrese datorită specialiștilor de la centru.

După prima cură de kinetoterapie, la 3 ani și o zi, fetița a început să facă primii pași. Datorită logopedului, Alexandra a început să vorbească.

După mai bine de un an de la prima vizită la Centrul „Nicușor”, Alexandra a învățat să fie independentă.

Unii beneficiari ai centrului se confruntă cu probleme de socializare. Psihopedagogul lucrează cu fiecare pentru a identifica problemele și pentru a-i ajuta.

Viorica ne povestește că scopul principal al Centrului este ca acesta să nu fie ca alte instituții care prestează aceleași servicii:

„Peste tot este limită de vârstă: 0-16 ani, dar noi ne propunem ca instituția noastră să fie și pentru copiii mai mari, deoarece toți acei cinci copii cu care am început în 2003 au deja 16, 18 sau 21 de ani. La această vârstă are loc integrarea în societate și noi ce facem, îi abandonăm? De aceea, ne propunem să ajutăm cât mai mulți copii, indiferent de vârsta pe care o au”. 

Chiar dacă la Centru sunt specialiști foarte buni, unii părinți din localitate care au copii cu nevoi speciale preferă să meargă la centre particulare unde achită sume mari. Totuși, într-un final aceștia ajung la Centrul „Nicușor”, deoarece specialiștii din alte instituții le recomandă instituția drept una cu o reputație bună și cu specialiști profesioniști.

Unii dintre cei care lucrează la Centru fac voluntariat, spune Viorica Capșa. Printre aceștia se numără: femeia de serviciu, contabila, muzicoterapeutul și neurologul. Anul acesta, neurologul Diana Pârvu vine de două ori pe lună la Centru, consultă gratuit copiii și le prescrie tratament.

Pe zi ce trece, instituția capătă un renume. Unii părinți află despre Centru de pe Internet sau de la TV și își aduc aici copiii, chiar dacă unii au doar probleme logopedice.

Cu scopul de a câștiga ceva bani pentru Centru, părinții împreună cu specialiștii instituției creează lucruri handmade pe care le vând la diverse târguri și expoziții.

Deși provocări au fost multe, oamenii cu suflet mare au fost mereu alături de Viorica și de echipa sa. Primăria satului Grătiești le-a acordat mai întâi o încăpere în incinta școlii din localitate, ulterior le-a oferit spațiul, pe o perioadă de 15 ani, unde se află în prezent Centrul. Mai mult, Primăria și-a luat angajamentul să achite energia electrică și agentul termic.

Totodată, mai mulți oameni cu inimă mare susțin și au grijă ca această instituție să activeze în continuare.

Fotografiile au fost realizate de Ana Gurdiș

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.