Malaria - boală transmisă prin înțepătură, care ucide anual circa o jumătate de milion de oameni
Util pentru părinți

Malaria – boală transmisă prin înțepătură, care ucide anual circa o jumătate de milion de oameni

Malaria rămâne a fi una dintre cele mai mari provocări de sănătate din lume, infectând anual peste 200 de milioane de oameni și ucigând aproximativ o jumătate de milion – cel mai des, copiii cu vârsta de până la cinci ani. Boala este transmisă la om prin înţepătura ţânţarilor infectaţi. 

În Republica Moldova, malaria a fost lichidată ca boală indigenă. Anual însă, se înregistrează cazuri de boală de import –  2 în 2016 și 12 în 2017.

Boala se manifestă prin:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • tulburări digestive;
  • dureri musculare. 

Mai apoi, evoluează în cicluri cu alternanţă de febră, însoţită de frisoane şi transpiraţii reci. Deoarece agentul malariei afectează globulele roşii, drept consecinţă se dezvoltă anemia, susține Valentina Goraş, şefa grupului parazitologie medicală din cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă:

  • tratarea urgentă a malariei (după posibilitate, în decurs de 24 ore, din momentul apariţiei simptomelor);
  • folosirea plaselor-antiţânţari, prelucrate cu insecticide, pentru prevenirea înţepăturilor de ţânţari în timpul nopţii;
  • chimioprofilaxia antimalarică la persoanele ce migrează în zone epidemice de malarie;
  • pulverizarea insecticidelor cu efect static de durată în interiorul încăperilor, pentru distrugerea ţânţarilor din locuinţe;
  • informarea persoanelor care pleacă în zonele endemice despre semnele clinice, transmiterea şi măsurile de prevenire a malariei, precum şi despre modul de utilizare a chimioprofilaxiei individuale.

Malaria reprezintă un pericol pentru 50% din populaţia Terrei. Conform OMS, mai mult de 3,4 miliarde de oameni locuiesc în țările în care riscul de infestare e mare. Malaria afectează peste 106 ţări ale lumii, preponderent în țările din zonele cu climă tropicală şi subtropicală, înregistrându-se anual circa 262 de milioane (în 2000) – 212 milioane de îmbolnăviri (în 2015) şi până la 429 de mii de decese. Doar în Africa, la fiecare 30 de secunde, decedează un copil din cauza malariei. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.