Profesii

Mai puțini tineri aleg să fie bucătari sau tencuitori. Alte două profesii devin tot mai populare

Postat de februarie 7, 2018 No Comments

Clasamentul celor mai populare profesii în rândul tinerilor care aleg învățământul profesional tehnic se modifică de la an la an. Chiar dacă profesia de bucătar rămâne a fi cea mai solicitată, totuși numărul tinerilor care optează pentru această meserie a scăzut simțitor în ultimii trei ani, la fel ca în cazul tencuitorilor și cusătorilor. Tot mai mulți elevi optează pentru domeniile IT și auto. 

Profesiile care au înregistrat o creștere în ultimii ani sunt „operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor” și „mecanic auto”, după cum arată datele Biroului Național de Statistică pentru anii 2014-2017.

În perioada 2014-2015, structura pe profesii indica o cerere mai mare pentru următoarele meserii: bucătar (11,3%), lăcătuş la repararea automobilelor (11,1%), tencuitor (7,9%), electrogazosudor-montator (5,7%), cusătoreasă în industria confecţiilor (5,1%), operator la calculatoare (4,1%), electromontor utilaj electric (3,8%), tractorist (3,4%), tâmplar (3,0%).

 

În anul de studii 2015-2016, a fost înregistrată o pondere mai mare pentru elevii  care au ales următoarele domenii: telecomunicaţii (+1,4 puncte procentuale), construcţii (+0,3 p.p) şi transporturi (+0,2 p.p.). Totodată, a fost redusă ponderea elevilor din domeniile servicii (-1,5 p.p.), industria uşoară (-1,3 p.p.) şi agricultură (-0,5 p.p).

În perioada menționată, a crescut numărul elevilor înmatriculați la specialitatea „operator pentru suport tehnic al calculatoarelor”, electrogazosudor-montator (6,0%). Totodată, 7,2% dintre tineri au ales specialitatea „mecanic auto”. În schimb, a scăzut numărul celor care au ales: bucătar (8,6%), tencuitor (6,7%), cusător (4,2%), cusătoreasă în industria confecţiilor (3,2%), electromontor utilaj electric (3,1%).

La începutul anului de studii 2016-2017, în țara noastră activau 11 centre de excelenţă, 32 de colegii şi 43 de şcoli profesionale. Procentul elevilor care au decis să fie operatori a crescut de la 4,9% la 5,4%, precum și al celor care au ales să fie mecanici auto (de la 7,2% la 7,3%). De cealaltă parte, a scăzut procentajul tinerilor care au ales: bucătar (de la 8,6% la 7,3%), tencuitor (de la 6,7% la 4,9%), electrogazosudor-montator (de la 6,0% la 4,0%), cusătoreasă în industria confecţiilor (de la 3,2% la 2,8%).

Totodată, unele meserii dintre acestea se regăsesc şi în meseriile conexe (îmbinarea a două meserii înruditel). Astfel, au fost remarcate preferinţe pentru următoarele meserii conexe: electrogazosudor-montator – tăietor cu gaze (4,6%), croitor confecţioner îmbrăcăminte după comandă – cusător (3,2%), electromontor utilaj electric – lăcătuş-electrician utilaj electric (3,1%), bucătar – chelner (2,4%), electrician-electronist auto – mecanic auto (2,1%), tencuitor – placator cu plăci (1,6%).

În perioada 2017-2018, numărul tinerilor care au ales să fie operatori și mecanici auto a continuat să crească (durata studiilor de doi ani), conform informațiilor publicate de Ministeru Educației, Culturii și Cercetării. Totodată, tinerii au manifestat un interes aparte pentru specialitățile în domeniul energetic (durata studiilor de trei ani).

În context, Silviu Gîncu, șef al Direcției învățământ profesional tehnic din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, susține că „se observă o tendință, mai bine orientată, de alegere a viitoarei meserii. Sunt tineri care merg spre o profesie și sunt foarte bine orientați și care cunosc ce vor să obțină, dar mai există tineri care nu sunt foarte bine ghidați în acest domeniu. În acest sens, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a întreprins diverse măsuri de informare și orientare a tinerilor în carieră, inclusiv cu suportul partenerilor de dezvoltare”.

Articolul a fost scris în cadrul proiectului „Susținerea învățământului profesional prin media”, dezvoltat de AO „Centrul Media pentru Tineri” în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, cu suportul oferit de Agenția Austriacă de Dezvoltare. 

Lasă un comentariu