Mai multe manuale tipărite în 2019 ar conține plumb și vor fi trimise pentru expertiză
Știri

Mai multe manuale tipărite în 2019 ar conține plumb și vor fi trimise pentru expertiză

Mai multe manuale școlare vor fi expediate pentru o expertiză, pentru a fi stabilită concentrația de plumb din cerneala care a fost folosită în manualele tipărite în anul 2019. O declarație în acest sens a fost oferită pentru portalul Suntparinte.md de către ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.

„Am făcut o analiză a manualelor care au fost tipărite în anul 2019 și au apărut suspiciuni din cauza mirosului puternic provocat de anumite cărți. Detalii cu privire la numărul manualelor sau disciplina la care sunt folosite nu pot oferi, pentru a nu afecta imaginea tipografiilor”, a menționat ministrul.

În plus, pe unele manuale lipsea informația privind locul unde au fost tipărite, ceea ce a trezit suspiciuni reprezentanților Ministerului.

În cazul în care va fi constatată depășirea concentrației admisibile de plumb, manualele vor fi retrase. De asemenea, Ministerul va solicita tragerea la răspundere a persoanelor implicate.

Menționăm că plumbul este un metal greu, foarte răspândit în mediul care ne înconjoară. El poate ajunge destul de ușor în organism, pe cale orală sau inhalat, şi poate afecta inima, oasele, rinichii, dinții, intestinele, organele genitale și sistemul imunitar. Cei mai vulnerabili la efectele de plumb sunt copiii şi femeile însărcinate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.