Mai multă mâncare contribuie la creșterea lactației? Explicațiile consultantei în alăptare Olga Gutium
Bebeluș

Mai multă mâncare contribuie la creșterea lactației? Explicațiile consultantei în alăptare Olga Gutium

By 06/02/2018 iunie 8th, 2020 No Comments

Adesea, mamele își pun întrebările – ce fel de gust are laptele matern, dacă poate să se schimbe gustul în funcție de ceea ce mănâncă mama, dacă există situații când laptele devine sărat sau amar. În context, Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare și cofondatoare „Mămica Alăptează”, explică unele aspecte legate de gustul acestui aliment miracol de care ar trebui să se bucure fiecare copil:

Laptele matern este cel mai dulce din lume 

În laptele uman, carbohidrații, care dau laptelui un gust dulce, sunt de aproximativ 7%. De fapt, laptele matern este cel mai dulce lapte din lume. Acest lucru nu e întâmplător. Din punct de vedere evolutiv, se întâmplă astfel ca bebelușii să se nască cu un sistem nervos imatur și cu creier. În primul an de viață, în special în primele luni, se dezvoltă toate sistemele, în special sistemul nervos central. Carbohidrații joacă un rol foarte important în acest proces. De exemplu, în laptele de vacă sunt o mulțime de proteine ​​- 4%, întrucât pentru vițel este important să câștige masă musculară. Laptele uman conține proteine în proporție de doar 0.9-1%, dar o mulțime de carbohidrați, deoarece nou-născutul nu trebuie crească în dimensiune, ci să își dezvolte sistemul nervos și creierul.

Unde și cum se formează laptele?

Laptele matern este format în glanda mamară sub influența sistemului hormonal al mamei. Și alimentația mamei nu îl influențează direct, ci, de fapt, numai cantitatea și calitatea atașării copilului la piept. Laptele se formează din nutrienții ce au trecut în sângele și limfa mamei.

Ce mănâncă mama influențează activitatea organismului său, inclusiv producția de lapte. Pentru a oferi copilului cantitatea necesară de lapte, este suficient să mâncați în mod normal. Proteinele din lapte matern sunt formate în glandele mamare, la fel ca lactoza (care dă laptelui un gust dulce). Cantitatea de grăsimi nu depinde de alimentația mamei (laptele conține aproximativ 4% grăsime), dar compoziția acestor grăsimi poate depinde de ceea ce mănâncă mama. Cantitatea de grăsime depinde, de asemenea, de momentul alăptării (început sau sfârșit), perioada zilei, perioada anului și vârsta copilului. Cu cât copilul este mai mare, cu atât laptele este mai gras. În orice caz și indiferent de alimentație, laptele dvs. va fi întotdeauna ideal pentru copil. Acesta este legat de faptul că mamelonul are receptori care reacționează la compoziția salivei copilului. Componența laptelui se schimbă în mod constant, în funcție de nevoile copilului.

Cel mai preferat de către bebeluși – laptele cu miros de usturoi

Gustul laptelui matern se schimbă în mod constant, în funcție de ceea ce mănâncă mama. Acest lucru este binevenit, îl învață pe copil că are o viață întreagă înainte și că mâncarea lui poate avea gust diferit. Singurul produs care a fost testat de mai multe ori este usturoiul, în jurul căruia s-au format diferite mituri. Paradoxal, rezultatele au demonstrat că bebelușilor le-a plăcut cel mai mult laptele care mirosea a usturoi. Desigur, există și cazuri când copiilor nu le place acest lapte. Este o chestiune de preferințe.

Mai multă mâncare – mai mult lapte?

Acesta este un mit. Chiar dacă mama mănâncă mai mult, cantitatea de lapte nu crește (deși multe mame menționează că au mâncat o farfurie cu zeamă și laptele „a curs gârlă”). Acest lucru se datorează reflexului de oxitocină, un hormon care este responsabil de fluxul de lapte din sân. Într-o oră, sânul golit nu poate fi nicidecum umplut, este imposibil din punct de vedere fizic. Dar datorită mâncării calde și delicioase, reflexul de oxitocină funcționează perfect și se declanșează o „extra maree”.

Gustul sărat al laptelui – un fenomen temporar

Există situații în care laptele poate deveni cu adevărat sărat. În primul rând, vorbim despre mastită. Conținutul de sodiu și clor crește, iar nivelul de lactoză și potasiu scade. Gustul laptelui se schimbă: laptele devine mai sărat și mai puțin dulce. De obicei, gustul sărat este un fenomen temporar, care durează aproximativ o săptămână (Ghidul OMS „Mastita. Cauze și tratament”).

Același fenomen poate fi văzut și în timpul înțărcării. Când mama nu mai alăptează, cantitatea laptelui scade și acesta poate deveni sărat.

Laptele matern rămâne cea mai naturală hrană pentru copil. Hrăniți-vă copiii, oferindu-i nu numai mâncare, ci și „dragoste în formă lichidă”.

Vezi și:

Alăptarea în timpul sarcinii. Demontăm mituri împreună cu Olga Gutium, consultant superior în alăptare

Mama e răcită sau are gripă. Cum procedăm cu bebelușul: îl alăptăm sau renunțăm?

Bine de știut pentru toți părinții! Toxiinfecțiile alimentare NU se transmit prin laptele matern

Cele mai răspândite mituri despre încetarea alăptării de la specialista Olga Gutium

Gândiți-vă bine dacă merită să îl consumați! Detalii despre „Brocriptin” de la consultanta în alăptare Olga Gutium

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.