Lucrători medicali din întreaga țară, care au suportat COVID-19, au beneficiat gratuit de investigații
Știri

Lucrători medicali din întreaga țară, care au suportat COVID-19, au beneficiat gratuit de investigații

Sursa foto: medpark.md

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat de Fundația Medpark în luna martie. Alte 80 de persoane s-au programat pentru perioada imediat următoare.

Beneficiarii sunt lucrători medicali din toată țara, care au suportat COVID-19 în forme medii sau severe, și se află în faza de convalescență. Rezultatele evaluărilor de până acum au arătat schimbări la nivelul mai multor organe.

Articolul despre proiect: Toți lucrătorii medicali care au suportat COVID-19 vor putea beneficia gratuit de investigații, datorită Fundației Medpark

Cei mai afectați sunt plămânii

Rezultatele investigațiilor arată că, la niciunul dintre pacienții investigați, funcția respiratorie nu și-a revenit complet la o lună după suportarea infecției.

Angela Selivanov, medic internist, Medpark, spune că majoritatea pacienților prezentau clinic dispnee (respirație dificilă) și fatigabilitate (oboseală), deși funcția respiratorie (evaluată prin spirografie) nu suferise schimbări importante:

„Imagistica prin Tomografie Computerizată a arătat însă schimbări patologice pulmonare, așa-numite focare de tip «sticlă mată», la toți pacienții, la intervalul de o lună. După 2-3 luni, schimbările sunt mai puțin exprimate la majoritatea pacienților, în timp ce la unii persistă modificări fibrotice, drept urmare a infecției suportate, fiind recomandată monitorizarea ulterioară la medicul pulmonolog”.

Efecte asupra altor organe

La 30% dintre beneficiarii proiectului, la o lună după tratament, persistau efectele toxice ale medicamentelor administrate. Specialiștii Medpark consideră că aceste efecte sunt, cel mai probabil, reversibile și funcția ficatului ar trebui să se restabilească în timp.

În ceea ce privește funcția inimii, la unul din zece pacienți au fost depistate dereglări de ritm, schimbări la electrocardiografie, valvulopatii sau dilatarea cavităților cordului. 

Impactul psihoemoțional

Persoanele investigate în cadrul proiectului „Grijă pentru colegi” au beneficiat și de consultația unui psihoterapeut, din cauza stărilor de anxietate, frică și depresie, care persistă după stresul suportat.

Doina Tcaci, asistentă medicală la Spitalul raional Ștefan Vodă, este una dintre beneficiarele proiectului. Povestește că a suferit psihologic și fizic din cauza acestei boli:

Tare ne-am protejat de la bun început, dar s-a întâmplat. Când a fost confirmat diagnosticul, a căzut cerul peste mine. Infecția s-a dovedit a fi diferită de oricare altă boală. Unele simptome nu au dispărut nici până acum. De aceea, posibilitatea de a face aceste investigații este un mare noroc”. 

Și Ion Lungu, medic neurolog la Spitalul raional Orhei, este beneficiar al proiectului. Spune că organismul lui a fost slăbit și, după spitalizare, nu se putea ține pe picioare:

„În 20 de zile am pierdut 20 de kilograme. Eram foarte confuz. Acest proiect m-a făcut să simt susținere, m-a făcut să înțeleg că nu suntem singuri în fața furtunii, fapt pentru care sunt foarte recunoscător.”

Proiectul „Grijă pentru colegi” continuă

Serviciile oferite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi” includ toate evaluările necesare pentru aprecierea stării de sănătate în urma suportării COVID-19, depistarea posibilelor consecințe și corijarea acestora. Valoarea investigațiilor și a consultațiilor oferite depășește 4.000 de lei pentru o persoană, costurile fiind acoperite integral de către Fundația Medpark. 

Dacă sunteți angajat al unei instituții medicale, ați fost spitalizat pentru tratamentul COVID-19 și acum vă aflați în faza de convalescență, apelați la tel. 079 010 701, pentru a afla cum puteți beneficia de programul „Grijă pentru colegi”. 

Pentru informații despre proiect accesați acest link.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.