Știri

Lista încălcărilor depistate la grădinița „Lăstăraș”. Ruslan Codreanu: „Să fie eliberați toți!”

Postat de mai 14, 2018 No Comments

Serviciile extracurriculare din cadrul școlii primare-grădinițe nr. 199 „Lăstăraș” sunt prestate contra plată de asociația cu același nume în locul orelor prevăzute în curriculum. Mai mult decât atât, asociația a prestat aceste servicii ilegal în perioada 2016-2017, întrucât nu obținuse autorizație de la Minister. Sunt doar câteva dintre încălcările depistate de grupul de lucru care a examinat situația de la Şcoala primară-grădiniţă nr. 199 „Lăstăraș”, enunțate de șefa interimară a DGETS, Rodica Guțu.

Reprezentanta Direcției susține că grupul de lucru a mers la grădiniță în zilele de 10 și 11 mai și a discutat cu metodista, cu directorul adjunct interimar și cadrele didactice prezente. De la începutul lunii martie 2015, instituția deține statutul de executor de buget, ceea ce îi permite să planifice și să gestioneze resursele financiare, să organizeze licitații, să încheie contracte și să efectueze evaluări.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Serviciile extracurriculare sunt prestate contra plată de Asociația „Lăstăraș” în baza contractului încheiat cu părinții, pentru prestarea a șase tipuri de activități. Membrii grupului de lucru au constatat că numărul activităților complementare este mult mai mare pentru copiii de 3-7 ani, unele fiind desfășurate de două ori pe săptămână și prestate în locul orelor incluse în planul curricular al instituției, nu suplimentar, ceea ce contravine Codului Educației. Serviciile pot fi prestate doar copiilor din grupele mari și pregătitoare (5-7 ani), cu o periodicitate de 1-2 ori pe săptămână în intervalul 16:00-17:00 sau în weekend”, a menționat Rodica Guțu.[/dt_quote]

Mai mult, comisia a stabilit că orarul stabilit de AO „Lăstăraș” duce la abandonarea și neglijarea programului curricular, precum și la nerespectarea activităților curriculare, ceea ce este o încălcare a cadrului legal.

În plus, cadrele didactice angajate nu au avut dreptul să presteze servicii educaționale contra plată copiilor cu care interacționează direct, deoarece sunt salarizate din surse bugetare. AO „Lăstăraș” nu a putut prezenta lista angajaților săi, pentru a demonstra respectarea legislației în acest sens.

Cât ține de elevi, grupul de lucru a stabilit că în clasa I sunt înscriși 25 de copii, dintre care 24 din afara districtului, ceea ce reprezintă o încălcare a metodologiei. Este vorba despre copiii care au frecventat grupa pregătitoare a instituției.

Au fost înregistrate încălcări și la nivel de transparență managerială. Administrația nu a prezentat mai multe acte legate de buget, alimentație, cheltuieli, graficul activităților etc. Comisia de verificare susține că a avut acces limitat la documente.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Există și nu funcționează Regulamentul de organizare și funcționare, Regulamentul intern de activitate a instituției de învățământ, care nu este actualizat încontinuu. Lipsește organigrama instituției. Nu sunt clar delimitate rolurile, relațiile de colaborare, atribuțiile fiecărei structuri organizaționale. Documentele manageriale, de planificare, evidență și control nu corespund nomenclatorului și cerințelor”, a adăugat șefa interimară a DGETS.[/dt_quote]

Comisia nu a putut verifica instituția nici din punctul de vedere al managementului financiar-patrimonial, deoarece directorul instituției se află în concediu medical, la fel ca directorul adjunct pentru gospodărie. Contabila instituției este angajată de jumătate de an și nu cunoaște situația anterioară.

În blocul alimentar, deși au fost schimbate geamurile, spațiile de producere necesită reparație curentă, la fel ca sistemul de ventilare. Spălătoria necesită reparație capitală, utilajul este învechit, o mașină de spălat nu este racordată la sistemul de canalizare și nu e folosită, deși e nouă. Instituția nu dispune de autorizație sanitar-veterinară.

Grupul de lucru a depistat încălcări și în procesul de achiziție și a recomandat efectuarea unui control suplimentar de către Inspecția Financiară și Agenția Achiziții Publice.

Rodica Guțu a menționat că Direcția nu a sesizat un conflict de interese în această instituție. Fosta directoare Eugenia Bogașevschi a activat 28 de ani, fiind angajată pe o perioadă nedeterminată începând cu 1988. În 2014, i-a expirat contractul de muncă, întrucât directoarea atinsese vârsta de 65 de ani. În continuare, a deținut funcția de director interimar până la următorul concurs, ulterior de director adjunct interimar.

Noua directoare, Iana Ceaușceac, a fost numită prin concurs pe un termen de 5 ani. Aceasta a fost desemnată câștigătoare, după ce a participat de una singură la etapele trei și patru, întrucât celelalte trei persoane fie s-au retras, fie au fost excluse din cauză că nu au întrunit condițiile. Noua directoare împarte funcția cu directorul adjunct, întrucât are un copil de un 1 an și 5 luni.

În context, primarul interimar Ruslan Codreanu s-a arătat indignat de activitatea DGETS, dat fiind faptul că, încă în 2017, Ministerul Educației a dispus sistarea activității AO „Lăstăraș”. 

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Circa 14 milioane de lei sunt colectate anual de la părinți prin intermediul asociației. Bugetul municipiului pentru toate 159 de grădinițe pentru reparație este de 21 de milioane de lei. La concurs au participat Dorian Bogașevschi (fiul) și Iana Ceaușceac (nora). Cea din urmă a fost numită director, în timp ce Dorian Bogașevschi – președinte AO „Lăstărașul”. Pentru anul de învățământ 2016-2017, activitățile complementare contra plată au fost prestate ilegal, deoarece asociația nu a avut aprobarea din partea Ministerului Educației și nu a avut dreptul să încheie contract cu părinții pentru anul 2017-2018. Părinții practic achită pentru servicii educaționale pe care instituția publică trebuie să le presteze gratuit. Am văzut vreo trei scrisori semnate de către domnul Fleaș, inclusiv către prim-ministru, precum că totul e bine. Cu referire la transparența decizională și informațională a instituției, aceasta lipsește definitiv”, a menționat Ruslan Codreanu, făcând trimitere la raportul realizat de Minister. [/dt_quote]

Totodată, acesta a cerut DGETS să anuleze concursul prin care a fost numită în funcție actuala directoare. „Începând cu ziua de azi, trebuie să fie eliberați toți directorii care sunt acolo”, a adăugat Codreanu.

În cadrul Școlii primare-grădinițe nr. 199 activează 25 de grupe de vârstă preșcolară cu 742 de copii și 3 clase ale ciclului primar, unde învaţă 89 de elevi.

Vezi și:

„Business de familie și taxe lunare de 1.400 de lei de la fiecare părinte” la grădinița „Lăstăraș” din Chișinău

Lasă un comentariu