Skip to content Skip to footer

Lecție de maternitate de la Adela Uja din Edineț: A educat generații întregi și crește patru copii străini

Timp de 26 de ani a fost ca o mamă pentru sute de copii străini, pe care îi învăța să citească, să scrie și să numere. Acum a devenit mamă a altor patru copii, trei fetițe și un băiețel, pe care a decis să îi ia în plasament.

Suntparinte.md a mers într-un sat din raionul Edineț, aflat în apropiere de granița cu România, unde semnalul telefonic este slab, iar de infrastructura drumurilor – nici vorbă. În acel sat îndepărtat locuiește Adela Uja, unul dintre cei nouă asistenți parentali profesioniști din localitate.

O cunoaște întreg satul, mai ales că a educat atâtea generații de copii din clasele primare. Are două fiice, dintre care una s-a măritat, iar cealaltă se află toată ziua la serviciu. Femeia își iubea foarte mult profesia, a avut o activitate prodigioasă și deține gradul didactic II. Deja de un an însă a decis să își dedice timpul copiilor aflați în situație de risc.

(Pentru a nu divulga identitatea copiilor aflați în plasament, le-am schimbat prenumele)

15823884_572804226250545_2028716843_o1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primele două surori au fost aduse flămânde, cu păduchi și îmbrăcate cu hăinuțe murdare

A aflat despre Serviciul de Asistenţă Parentală Profesionistă (APP) de la o vecină care luase în plasament copii. Decisă să facă acest pas, a depus o cerere la asistentul social, în care anunţa autorităţile că dorește să devină APP. Asistentul social din localitate a efectuat o evaluare a spațiului locativ al femeii, după care au urmat celelalte proceduri prevăzute de legislație.

Odată selectată, Adela Uja a beneficiat de instruire și pregătire la Bălți și la Chișinău. Fiicele au susținut-o și i-au spus că o vor ajuta cum vor putea.

Peste noapte, viața femeii s-a schimbat totalmente:

„Cu aproape trei ani în urmă, eu eram la școală când m-au sunat cei de la asistența socială și mi-au spus că sunt în apropiere de satul nostru. Așa se întâmplase că veneau cu două fete aflate în situație de risc, care trebuiau plasate într-o familie”.

Femeia își amintește și acum că fetele de 2 și, respectiv, 3 ani au fost aduse la ea acasă flămânde, cu păduchi și îmbrăcate cu hăinuțe murdare. Din motiv că nu avea haine pentru copii mici, femeia le-a îmbrăcat în hainele fetelor sale, care semănau mai mult a rochii pentru cele două fetițe.

A fost nevoie de timp pentru a se acomoda cu noua casă, cu noua familie și inclusiv cu regula de a face baie.

„Nici nu voiau să se spele. Cea mai mică dintre ele refuza categoric. Nu știam ce să fac, nu voiam să le stresez, de aceea am recurs la un joc – am băgat în cadă un iepuraș și i-am spus Mariei că trebuie să-l spălăm, după care iepurașul a vrut ca și Maria să se spele și, iată, așa a funcționat”. Acum ambele fete stau la rând pentru a face baie, iar după aceasta zic că se simt mai ușoare”, râde Adela Uja.

lsd_6142

Mama celor două fetițe a născut-o pe prima fiică pe vremea când era minoră – la aproape 16 ani, iar pe a doua – când atinsese majoratul. Femeia avea patru surori, iar fetițele au fost concepute cu soțul uneia dintre surori, care deja avea doi copii. Mai târziu, bărbatul și-a abandonat copilele și s-a recăsătorit. Și mama celor două fete s-a măritat și are un alt copil. Adela Uja ne-a povestit că mama fetelor știa numărul de telefon, adresa, însă nu a venit niciodată, ci doar suna și le spunea fetițelor că va veni după ele, lucru care nu s-a mai întâmplat:

„Îmi era greu și mie. Fetele erau convinse și îmi ziceau zilnic: „Mămica noastră o să vină”. Eu nu aveam de ales, decât să le încurajez și să cred că într-o bună zi ea va veni”.

lsd_6164

Alina va împlini în această lună 7 ani, iar Maria a împlinit în septembrie 5 ani. Ambele fete merg la grădinița din sat.

„Îmi spuneau „doamna Adela”, până când au aflat că mama lor are alt copil. Într-o zi, când am venit să le iau de la grădiniță, ele au ieșit în întâmpinare și au strigat: „Mămica!” Am rămas uimită, iar ele mi-au zis că au decis să îmi spună astfel, pentru că eu le sunt aproape și le îngrijesc”, mai povestește Adela Uja.

Un nou membru în familie

După un an de când lucra ca APP, asistentul social a întrebat-o pe doamna Adela dacă poate să mai ia în plasament o fetiță: „Am mers la Primărie și am văzut fetița de doi ani și jumătate. Am luat-o acasă, unde a stat jumătate de an”.

Olga avea o istorie tulburătoare: fusese martoră atunci când tatăl îi strangulase mama.

lsd_6182

„Timp de o lună, zi și noapte, fetița striga doar „mama”. Eram disperată, noaptea îi lăsam lumina aprinsă, căci îi era frică de întuneric. Acum fetița se află în îngrijirea unei mătuși (sora mamei sale). Mi-a fost greu să mă despart de ea, dar i-am făcut cu grijă bagajul unde i-am pus hăinuțele cumpărate, păpușile și alte jucării pe care le avea”, își amintește doamna Adela.

Singura din localitate care a luat în plasament un copil cu dizabilități

Întrucât părinții primelor două fete nu au fost decăzuți din drepturile părintești, exista probabilitatea ca ele să fie luate de părinții biologici.

„În 2014, când încă lucram ca învățătoare, m-a sunat responsabilul de la asistență socială și mi-a spus să pregătesc fetele, pentru că vor fi luate acasă de părinții biologici. Ele însă nu au mai fost luate și până în prezent autoritățile se află în litigiu cu părinții biologici”, ne povestește Adela Uja.

Cu gândul că cele două fete vor fi luate într-o zi, asistentul social din localitate a întrebat-o pe doamna Adela dacă dorește să ia în plasament o fetiță de cinci ani, care se afla la Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare pentru Copii din Bălți. Părinții erau mai mereu în stare de ebrietate, iar mama era epileptică. Doamna Adela a acceptat propunerea asistentului social și a mers într-acolo. Ea însă nu știa că Sănduța are un frate cu nevoi speciale. Nici măcar fetița nu știa cum arată fratele său.

Înainte de a fi duși la Centrul din Bălți, autoritățile i-au întrebat pe bunicii celor doi copii dacă vor să se ocupe de îngrijirea lor, din moment ce părinților le fuseseră retrase drepturile. Răspunsul a fost unul tulburător: „Nici într-un caz nu ne trebuie”.

lsd_6178

„Natalia se uita la acel băiat și zicea că el nu e frățiorul ei, că fratele ei e un bebeluș”. Pare de necrezut, dar cei doi copii, deși s-au aflat în același Centru, nu s-au văzut timp de doi ani. Vlad a fost diagnosticat cu dereglare psihomotorie, de aceea fusese transferat în altă secție a Centrului, iar de atunci Nătălița știa că fratele său este doar un bebeluș.

Femeia era conștientă că va fi nevoie de mai multă atenție și efort, însă a acceptat să îi ia în plasament pe ambii copii și a muncit mult până când Natalia l-a acceptat pe Vlad ca fratele ei. De fapt, acesta este primul caz în Edineț când un APP ia în grija sa un copil cu dizabilități, deoarece în asemenea cazuri asistenții nu beneficiază de privilegii și îi refuză, în favoarea celor sănătoși.

lsd_61471

Mama își amintește că în primele zile „Nătălița mă urmărea să vadă dacă nu vreau să îi fac vreun rău fratelui ei atunci când îi schimbam scutecele. În cele din urmă, a înțeles că eu vreau doar să îi îngrijesc. Se întâmplă să fie și geloasă atunci când vede că îl iau doar pe Vlad în brațe și îi atrag mai multă atenție”.

Natalia merge la grădiniță și este în aceeași grupă cu Maria. Ce-i drept, se mai ceartă ele, mai ales când hainele lor sunt puse în același dulăpior.

5

Vlad are patru ani, însă nu vorbește, nu merge și nici nu poate mânca alimente solide. Adela Uja îi mărunțește mâncarea și îl hrănește. În plus, Vlad este alergic la citrice. Copiii diagnosticați cu dereglare psihomotorie, de cele mai multe ori, nu ajung să meargă, dacă nu reușesc să o facă până la vârsta de șase ani.

rwe

„La început stătea încruntat și își manifesta emoțiile sub forma unui strigăt. L-am acceptat așa cum este și am zis că el nu e bolnav. Vorbim cu el și ne jucăm împreună. Cu pași mici, dar merge spre dezvoltare. Chiar dacă unii îmi spuneau să mă dezic de el, eu le răspundeam că el este sănătos și deja e un membru al familiei”, spune doamna Adela.

lsd_61681

În fiecare săptămână, acasă vine o echipă de specialiști de la Edineț (logoped, medic, asistent social). De când se află în familie, Vlad înregistrează progrese semnificative: pronunță silabele „ma-ma”, „pa-pa”, „va-va”, reacționează la sunetele din jur, merge de-a bușilea și stă în picioare dacă se ține cu mâinile de ceva.

Patru copii – un salariu de 2.200 de lei

Indiferent de numărul de copii pe care îl ia în plasament un asistent parental profesionist, salariul lunar este de 2.200 de lei.

lsd_61371

Fiecare copil aflat în plasament beneficiază de următoarele alocații:

  • alocaţie zilnică pentru întreţinerea copilului – 27,7 lei/zi;
  • alocație unică la plasament – 3.000 de lei;
  • alocație anuală pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse igienico-sanitare – 3.000 de lei.

În cazul plasamentului în serviciul de asistenţă parentală profesionistă a unui copil cu dizabilităţi, alocaţiile sunt majorate cu 30%.

Natalia – primul copil al familiei ce va fi adoptat

În ziua în care Suntparinte.md a mers în sat, familia se pregătea să-și ia rămas-bun de la Nătălița. În acea seară, urmau să vină viitorii săi părinți adoptivi și să o ia la ei acasă timp de 17 zile, pentru a se adapta noilor condiții. Totuși, soții au refuzat să îl ia și pe fratele Nataliei.

Legea privind regimul juridic al adopţiei indică faptul că separarea fraţilor prin adopţie, precum şi adopţia acestora de către persoane sau familii diferite sunt interzise, cu excepţia cazurilor când această cerinţă contravine interesului superior al copilului. În cazul separării fraţilor prin adopţie, autoritatea centrală trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a facilita comunicarea şi menţinerea legăturilor dintre fraţi.

Doamna Adela a devenit și pentru Natalia „mămica”, iar mai nou „mămicuța”.

lsd_6186

„Eu nu sunt pregătită să o dau, dar, când am citit în ochii acelor părinți bucuria că vor avea un copil, mă gândesc că poate ei îi vor oferi o viață mai bună. Am pregătit-o psihologic și i-am spus: „Nătălița, o să ai o altă mămică. Noi nu o să te părăsim, ci te vom vizita de câte ori vom avea posibilitatea. Îmi pare rău că pleci, dar eu vreau să ai o soartă mai bună”. Așa am spart gheața și ea a reacționat calm”, ne spune doamna Adela.

Femeia recunoaște că, dintre toate, Nătălița era pusă cel mai mult pe șotii: „Mereu era răcită și nu înțelegeam motivul, dar ea se ducea în baie la grădiniță și își spăla părul sub jetul de apă de la lavoar. Oricum, îi zic mereu că îmi place așa cum este”.

Bunătăți în meniul de Crăciun

Fetițele au așteptat cu nerăbdare sărbătorile de iarnă și au pregătit deja meniul pentru Crăciun. Pârjoale, colțunași, răcituri, salată „Șubă”, tort, clătite – toate se regăsesc pe hârtie.

7

Fetițele ne-au spus că o urmăresc cu atenție pe mama lor atunci când ea gătește, ca să „prindă din secretele culinare”. Doamna Adela merge la cumpărături doar seara, pentru că atunci vine fiica de la serviciu și poate sta cu cei patru copii.

15823884_572804226250545_2028716843_o

Recent, mama le-a pregătit „băieței și fetițe” – cornulețe cu vișină și gem, peste care a presărat zahăr pudră. Fetele au planuri mari pentru mama lor atunci când vor crește: îi vor găti, îi vor cumpăra păpuși, ciocolate, halate cu flori, urși și iepurași.

tr

Copiilor le place să meargă des în „excursie”. Așa numește mama plimbarea pe malul râului Prut, care este la o distanță de 10 minute de casă. De această dată, drumul a fost anevoios, ne-am împotmolit în glod, iar roțile căruciorului practic erau blocate.

lsd_6209

3

Totuși, am reușit să ajungem să vedem priveliștea Prutului.

lsd_6218

Copiii au luat o minge cu care să se joace, fărâmituri și bucăți de slănină, pe care le-au pus pe o scândurică pentru a hrăni păsările.

8

2

Adela Uja este conștientă că într-o zi casa ar putea să rămână goală, iar cele patru suflete să ajungă în alte familii. Nu știe ce va face în continuare, dar e mândră că a putut să fie mamă pentru atâția copii.

10

În Republica Moldova, până la 1 ianuarie 2015, Serviciul APP includea 322 de persoane în 30 de raioane ale ţării, în timp ce în alte 7 raioane acest serviciu încă lipseşte, conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Pentru prima dată acest serviciu a fost lansat în municipiul Chişinău, la sfârşitul anului 2000.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei naționale „Tu te-ai născut în sufletul meu”, cu scopul de a promova Serviciul de asistență parentală profesionistă. Campania este organizată de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și UNICEF.

Cum poţi deveni asistent parental profesionist? Pentru detalii, sună la Direcția asistență socială din raionul în care te afli sau apelează CCF/HHC Moldova: 068888581

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs

Vezi și:

Părinți de profesie! Doi copii străini au devenit proprii lor copii

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.