Siguranța familiei

La fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar. Modificările sânului care ar trebui să te îngrijoreze

Postat de octombrie 1, 2018 No Comments

Anual, în luna octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar. În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1.000 de cazuri noi anual.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că numărul femeilor diagnosticate cu această maladie este în creștere:

  • în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1.013 paciente noi;
  • în 2016 au fost luate la evidență 1.170 de paciente noi;
  • în 2017 au fost înregistrate 1.118 cazuri, conform Registrului Național de Cancer.

Aproape 10 la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie este de 50 ani.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân. La fiecare 14 minute una decedează din această cauză.

Ce trebuie să facem pentru a depista cancerul mamar 

Medicii le recomandă femeilor peste 20 ani autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună. În cazul în care descoperă anomalii, trebuie să se adreseze imediat la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani le este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 de ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Institutul Oncologic, pe parcursul lunii octombrie, vor desfășura un șir de activități de informare a populației, la nivel național, printre care:

  • în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic, vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi va oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control;
  • consultații gratuite oferite de medicii mamologi, în perioada 8-12 octombrie, în mun. Bălți, mun. Cahul, mun. Comrat; în săptămâna 15-19 octombrie, în cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Rîșcani. Orarul consultațiilor fiind în zilele de luni până joi, în intervalul de ore 9.00- 14.00.
  • în cadrul instituțiilor de învățământ vor fi organizate seminare și ședințe informative. În instituțiile medicale și sociale vor fi realizate campanii de informare și comunicare prin distribuirea materialelor informative și prin seminare.

Totodată, clădirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi iluminată în roz, timp de o lună, semn al luptei împotriva cancerului la sân.

Lasă un comentariu