Skip to content Skip to footer

„La dragoste s-a răspuns cu dragoste”. Polina, fetița abandonată vara trecută în Piața Centrală, a fost adoptată de bunica ei din Celeabinsk

Un copil fericit este cel care trăiește alături de familie, fiind înconjurat de dragoste, afecțiune și căldură. Cazul Polinei a sensibilizat o țară întreagă. Fetița de doi ani, abandonată de mama ei, a fost găsită de poliție în luna iulie 2017 în preajma Pieței Centrale din Chișinău.

Inițial, a fost adăpostită la Centrul de Plasament și Reabilitare a Copiilor de Vârstă Fragedă, după care a fost plasată în Serviciul de asistență parentală profesionistă. De azi, Polina se va afla în grija bunicii sale de pe linia tatălui, care locuiește în regiunea Celeabinsk din Federația Rusă.

„Era plăpândă, speriată, neîngrijită, nepieptănată, murdară și flămândă. După câteva săptămâni, Polina a fost plasată în familia unui asistent parental profesionist. Între timp, Autoritatea tutelară Botanica, împreună cu Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului (DMPDC), a început să caute rudele fetei”, spune Olga Zaharia, manager al Serviciului APP din cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului.

„Bunica de pe linia mamei a refuzat să o ia în îngrijire. În cele din urmă, autoritățile au stabilit că tatăl ei este cetățean rus și că rudele Polinei se află în Celeabinsk”, mai spune Olga Zaharia.

După ce asistentul parental profesionist a decis să plece peste hotare, responsabilii de la Direcție au căutat o altă familie pentru Polina. La sfârșitul lunii decembrie 2017, Polina și-a cunoscut noua familie.

Agafia Ciobanu a devenit „mamă” pentru copiii rămași fără îngrijire părintească în anul 2013. Timp de trei ani și-a dedicat timpul și dragostea pentru patru copii – o soră și un frate (care au fost reintegrați în familia biologică) și doi băieți (care au fost înfiați). După doi ani, cât doamna Agafia s-a retras din Serviciul APP, pentru a-și crește nepoțeii, a devenit „mămica” Polinei (după cum îi spune fetița) timp de șase luni.

„Avea 2 ani și jumătate. Mânca greu, nu putea mesteca, nu vorbea, se trezea plângând, ascundea mâncarea. De exemplu, mânca o bucățică de cașcaval și pe cealaltă o ascundea. Își făcea un fel de rezerve, pentru a nu rămâne flămândă a doua zi. Au fost două luni de chin și de vizite la medici. Apoi, Polina a devenit un alt copil”, își amintește Agafia Ciobanu.

Acum, Polina este de nerecunoscut – recită poezii, cântă, dansează și nu mai ascunde mâncarea. 

„Nici la oliță nu mergea, de aceea i-am făcut un program. Așteptam o oră, după care îi spuneam să meargă la oală. Acum poate să se rețină, dar nu îmi spune că vrea să meargă la oliță”, povestește asistentul parental. 

Cazul acestui copil ne-a marcat pe toți. Chiar dacă nu eram atunci la DMPDC, am rămas stupefiată de situația în care o mamă poate să își lase copilul. A fost o responsabilitate mare să iei în plasament un asemenea copil. Era reticentă inclusiv la manifestările de afecțiune. În aceste două familii, copilul a început să vorbească, până atunci ea doar imita niște sunete. Polina a avut parte de oameni care au dat dovadă nu doar de dragoste, ci și de răbdare.

Fiind plasat în familia doamnei Agafia, copilul a interacționat cu muzica și cu pictura. Soțul doamnei cântă la acordeon și, probabil, muzica a fost un plus pentru redeschiderea lumii acestui copil. După multă implicare, la dragoste s-a răspuns cu dragoste”, a relatat Lucia Caciuc, șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului.

Lucia Caciuc recunoaște că autoritățile reușesc mai rar să integreze copiii în familia biologică, chiar și extinsă:

„De regulă, acești copii ajung în casele comunitare. Dragostea din partea familiei nu poate fi oferită de o casă comunitară, oricât de pregătiți, instruiți și afectuoși ar fi specialiștii. Casele comunitare nu sunt soluția cea mai bună pentru copiii rămași fără îngrijire părintească. Serviciul APP este una dintre soluțiile eficiente. Ne-am propus să plasăm copiii de 5-6 ani în familii de tip APP, pentru ca pregătirea de școală să aibă loc într-un mediu cât mai prielnic pentru formarea lor”. 

Ieri a fost ultima zi pe care Polina a petrecut-o în familia Agafiei Ciobanu. De astăzi, va locui cu bunica ei. Tatăl Polinei, la fel, se află în Celeabinsk, însă modul lui de viață nu este adecvat pentru a crește și îngriji fetița.

„Cazul acestei fetițe are un final fericit datorită parteneriatului dintre Autoritatea tutelară Chișinău și Autoritatea tutelară din regiunea Celeabinsk. Bunicii îi va fi ușor să o educe, din moment ce Polina și-a dezvoltat deja unele aptitudini, cunoaște noțiuni elementare ca haine, jucării și mâncare”, adaugă Olga Zaharia.

Vasile Catană, reprezentantul Avocatului Poporului pentru Drepturile Omului din regiunea Celeabinsk, a sosit luni la Chișinău pentru a o lua pe Polina. S-a implicat activ pe parcursul întregului proces de identificare a rudelor fetiței și de perfectare a documentelor, motiv pentru care a primit o scrisoare de mulțumire din partea Direcției din Chișinău. 

„E o muncă nobilă când ajuți un copilaș să aibă viitor. E imposibil să nu te atașezi de copiii plasați în Serviciul APP. Am dormit împreună, i-am tăiat unghiuțele, i-am făcut băiță”, ne-a spus doamna Agafia, vădit emoționată de această despărțire. 

Pentru a-și aminti mereu de Moldova și de cele care i-au fost în rol de mamă, Polina a primit o rochiță de tip ie, un clopoțel și dulciuri. 

„Este un rod al muncii atunci când copilul se întoarce în familie. Oricât de bune ar fi serviciile create de municipalitate, familia nu poate fi înlocuită, pentru că acolo este așteptată. Într-adevăr, am avut parte de o conlucrare frumoasă cu responsabilii din Federația Rusă, care s-au dovedit a fi niște colegi receptivi. Ne bucurăm că am ajuns în acest moment când putem petrece puiul la cuibul său”, spune Victoria Ioniţă, șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului Botanica. 

Pentru copiii rămași fără îngrijire părintească, Asistența Parentală Profesionistă înseamnă o familie care să le „salveze” copilăria. De fapt, Serviciul APP este una dintre cele mai bune soluții pentru copiii separați de familia lor naturală. Polina este unul dintre copiii care au avut norocul de a ajunge în familia biologică. Între timp, mulți alți copii refuzați de părinți la naștere se află în instituțiile statului și așteaptă să ajungă în brațele unor părinți.

Din 2000 și până în prezent, 179 de copii din Chișinău au beneficiat de îngrijire datorită Serviciului APP, format din 72 de asistenți parentali. În prezent, 29 de copii din municipiu au parte de afecțiune și grijă în familii APP. Alți cinci copii urmează să ajungă în grija acestor „părinți”. 

Acest articol a fost realizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al SDC.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.