Skip to content Skip to footer

„La adunări se vorbește despre sală festivă, covoare și perdele. Nimeni nu spune că elevilor le este greață să se ducă la toaletă”

O educație bună în școală începe și de la toalete decente. Astăzi însă, mii de elevi din țara noastră merg la școală cu hârtia și săpunul propriu. În multe instituții din țară nu există uscătoare, apă potabilă sau, pur și simplu, toalete cu uși și separatoare. Revoltați de această situație, zeci de părinți, elevi, copii și reprezentanți ai societății civile au mărșăluit astăzi în centrul capitalei și au cerut autorităților să asigure tuturor elevilor respectarea drepturilor la sănătate și intimitate.

Participanții la marșul „Marea Săpuneală” s-au adunat astăzi în fața Centrului Comercial „UNIC”, având pancarte cu mesaje, precum: „Nu vrem uniformă acum, dați hârtie și săpun”, „Nu suntem noi mai mofturoși, vrem copii mai sănătoși”, „Măsuri concrete, toalete decente”, „Vrem ca mâinile curate să miroase a carte”. Cei prezenți au mărșăluit până la Primăria capitalei, unde au depus un Manifest, după care au scandat în fața Guvernului, unde se află Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și unde, la fel, a fost depus Manifestul.

Reprezentanta AO „Părinți Solidari” și organizatoarea evenimentului, Ala Revenco, susține că a ales anume această zi, pentru că 1 iunie este Ziua Internațională a Protecției Copilului, respectiv nu e doar un motiv de distracție, ci și unul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă copiii din țara noastră:

„Am vrea ca 1 iunie să devină o tradiție, să cerem respectarea anumitor drepturi ale copilului. În acest an am început cu igiena, pentru că este o problemă prezentă în special în sate, unde situația e dezastruoasă. Și în oraș, chiar dacă e mai bine, oricum este mult de lucru. Nu am primit deocamdată nicio reacție din partea autorităților după expoziția de fotografie. Acțiunea a fost organizată pentru a sesiza opinia publică, fiindcă inclusiv mulți părinți nu își dau seama cât de gravă e situația: cum se simte acolo copilul, dacă are anumite facilități. Situația din sate e mult mai gravă, dat fiind faptul că există carențe la capitolul asigurare cu sistem de canalizare, cu apă potabilă, multe veceuri se află în exterior încă de pe timpul anilor ’50-’60”.

La marș am întâlnit-o și pe Cătălina Marian, care a venit cu cei trei copii ai ei. Regretă că în secolul XXI există o asemenea problemă, în condițiile în care, prin definiție, blocul sanitar ar trebui dotat cu săpun, hârtie igienică, separatoare și uși.

„Cred că acest subiect trebuie scos din arhivă, să nu fie păstrat acolo ca un subiect tabu. E firesc ca, în secolul XXI, copiii să aibă acces la toalete decente și curate nu doar la grădiniță. Țin minte cum era cu 20 de ani în urmă și înțeleg că, în multe locuri, situația nu s-a schimbat prea mult. Și atunci, cabinele erau fără uși, cu săpun ne spălam foarte rar, apa era rece. Evenimentul de azi e o oportunitate de a vorbi despre această problemă, să nu creadă lumea că e o mare rușine. Ce se întâmplă în prezent? La adunările pentru părinți se vorbește despre sală festivă, covoare, perdele. În schimb, nimeni nu spune că elevilor le este greață să se ducă la toaletă”, a menționat mama.

Fetița cea mai mare a Cătălinei Marian, Eliza, are șase ani și jumătate și se pregătește să meargă în clasa I. Condițiile sunt bune în grădinița pe care o frecventează. Situația e totalmente diferită la liceul din apropiere, unde Eliza merge la lecții de taekwondo. Recunoaște că nu își spală mâinile după ce merge la WC, pentru că acolo nu există nici săpun, nici uscătoare:

„Nu îmi place că toaletele sunt foarte murdare, nu e hârtie și nici săpun. Toaletele nu sunt împărțite pentru fete și băieți. Dacă un băiat merge la veceu, fetele nu au voie să meargă, așa că suntem nevoite să așteptăm până el iese. Aș vrea ca toaletele să fie mult mai ordonate, mai curate, să existe mai multe toalete – una pentru fete și alta pentru băieți, să fie hârtie și săpun”.

„Marea Săpuneală” a fost organizată în parteneriat cu Uniunea Elevilor din Republica Moldova și Asociația Obștească „Orașul Meu”.

„Igiena nu este un moft, ci o necesitate. Cu toții știm că sănătatea și viața omului au prioritate. Cum putem să învățăm în condiții bune, dacă în blocurile sanitare sunt condiții de igienă rele? Întrebarea „Ce viitor are țara noastră” devine o întrebare retorică. Sper să fim auziți de către doamna ministru, de către viceminiștri, de prim-ministru. Vrem condiții mai bune, vrem să fie votate legile prin care grădinițele și școlile să aibă un minim necesar de produse de igienă, să nu permită ca școlile să fie deschise și să activeze fără acest minim”, a spus reprezentantul Uniunii Elevilor din Republica Moldova.

Organizatorii își propun să convingă autoritățile să se asigure că fiecare școală din țară respectă următoarele standarde:

  1. Numărul toaletelor suficient – o toaletă la 25 de fete, o toaletă și un pisoar la 50 de băieți, câte o toaletă pentru personalul feminin și masculin.
  2. Toalete accesibile pentru toți, inclusiv pentru angajați și copii cu dizabilități.
  3. Toalete care asigură intimitate și siguranță. Toalete pentru fete și băieți complet separate.
  4. Toalete care pot fi folosite într-un mod igienic și care pot fi ușor de curățat.
  5. Toalete care dispun de hârtie și de facilități de spălare a mâinilor.
  6. O procedură standard de întreținere a toaletelor, care asigură disponibilitatea și igiena lor continuă.

În context, semnatarii Manifestului solicită:

• Primăriei municipiului Chișinău – rezolvarea problemei condițiilor de igienă proaste din școlile și grădinițele din capitală până la alegerile municipale generale din 2019.

• Ministerului Educației, Culturii și Cercetării – elaborarea, prezentarea și implementarea unui plan de asigurare a respectării standardelor de igienă în toate instituțiile de învățământ din țară.

Rapoartele oficiale confirmă că 10% dintre școlile din Republica Moldova nu corespund standardelor minime de igienă și 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea igienică din școli.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.