Copiii cu vârsta de 7 ani sunt înscriși direct în clasa a cincea, deși nu au frecventat niciodată clasa întâia. Se întâmplă în Școala auxiliară-internat din localitatea Congaz, Găgăuzia. Administrația școlii refuză să organizeze clasa întâia, deoarece sunt puțini copii, iar soluția pe care o propune este înscrierea lor în clasa a cincea, alături de elevii mai mari.
Copilul Svetlanei Bargan este cu nevoi speciale. Acesta are 9 ani, iar la 1 septembrie va trebui să meargă în clasa a cincea, deși nu a frecventat niciodată clasa întâia.
„Anul trecut, m-am adresat la școala din localitatea noastră și mi s-a spus că el trebuie să frecventeze școala auxiliară, deoarece nu poate vorbi. Mi-au spus să mă adresez la școala internat din sat, unde lucrează mai mulți specialiști, care ar putea să-mi ajute copilul să se dezvolte”, menționează Svetlana.
Când a mers la școala-internat, femeia a observat că, de cinci ani, nu a fost deschisă clasa întâia.
„Aveam impresia că toți copiii s-au însănătoșit brusc, deși nu este așa. Directoarea mi-a spus că în ianuarie au venit patru copii în clasa întâia, cu aceeași problemă pe care o are copilul meu. Însă, a zis că pentru patru copii nu puteau deschide o clasă și i-au înscris în clasa a cincea. Când am intrat în acea clasă, am observat următorul lucru: în aceeași sală, profesorul preda lecția pentru clasa a cincea, apoi se întorcea către copiii mai mici și preda materialul pentru clasa întâia”, povestește mama.
Împreună cu mai multe mame, Svetlana a adunat un set de documente și l-a depus la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, solicitând deschiderea clasei întâia. În decembrie, au primit refuz din partea ministerului, menționându-se că acești copii ar trebui să beneficieze de învățământ la domiciliu.
Nemulțumite de răspuns, acestea s-au adresat la diverse instituții, atât în Găgăuzia, cât și la Chișinău. Până în prezent însă nu au primit niciun răspuns. Ele sunt decise să meargă mai departe și să lupte.
Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) acordă suport acestor părinți, în soluționarea problemei. Vitalie Meșter, directorul CAJPD, susține că, mai degrabă, prin aceste acțiuni Ministerul urmărește închiderea școlii din Congaz.
„Această școală se află la balanța Ministerului Educației și instituția trebuie să se implice în soluționarea problemei. Dacă acum copilul este înmatriculat direct în clasa a cincea, atunci, la anul, cei de 7 ani vor trebui să meargă direct în clasa a șasea. Așa vom ajunge la situația când nu vor mai fi clase în școala aceasta. Avem temei să credem că acest lucru se face intenționat pentru a închide instituția”, precizează Meșter.
Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ preuniversitar din cadrul MECC, a menționat că o delegație de la Minister a mers în Găgăuzia pentru a cerceta situația.
„Dacă există o anumită problemă, o să ne clarificăm. Nu este corect ca un copil care are vârsta de 7 ani să fie înmatriculat în clasa a cincea. Ministerul va cerceta situația și vom veni cu un răspuns”, a precizat Crudu.
Potrivit Strategiei cu privire la Educația Incluzivă, pentru ca un copil cu nevoi speciale să frecventeze o școală auxiliară este nevoie de avizul serviciului psihopedagogic.