L-am prins pe copilul meu în timp ce se masturba. Ce să fac?
Util pentru părinți

L-am prins pe copilul meu în timp ce se masturba. Ce să fac?

By 22/04/2016 august 4th, 2020 No Comments

Sursa foto: willingness.com.mt

„Am un băiat, în vârstă de cinci ani. L-am prins într-o zi în camera lui, în timp ce stătea sub plapumă și se masturba. M-am prefăcut că nu am văzut nimic, însă sunt îngrijorată. E ceva normal la o asemenea vârstă sau copilul meu are vreo boală?”

Răspunsul la această întrebare îl aflăm de la Ana Chirsanov – psihologă, terapeută de orientare psihanalitică, membră a Societății de Psihoterapie Psihanalitică din Republica Moldova:

Masturbarea la această vârstă este un proces firesc, un comportament natural, nu un motiv de îngrijorare sau o dereglare mintală. Copilul se masturbează din necesitatea de a se simți bine, de a se relaxa, din dorința de a-și cunoaște mai bine corpul. Acest lucru este specific atât pentru băieți, cât și pentru fete.

Important e ca aceasta să nu avanseze în direcția nedorită – la grădiniță, copilul tău să se anine de alți copii și, ulterior, educatorul să facă din asta o dramă. Cadrele didactice nu trebuie să îl rușineze în fața celorlalți sau să îi spună „Îți tai degetul”, ci să vorbească individual cu micuțul.

În plus, e recomandat ca părintele să nu dramatizeze și să nu îi interzică micuțului sau să îl pedepsească, ci să discute cu el și să îi explice că nu este o afecțiune fizică. Încetarea bruscă a masturbării însă va duce la ticuri sau alte deficiențe ale sistemului nervos.

Ar trebui să vă puneți semne de întrebare atunci când masturbarea are loc prea des, ceea ce înseamnă că micuțul e frustrat. În cazul acesta, copilul trebuie dus la un psiholog, inclusiv cu participarea părinților. De fapt, masturbarea frecventă este o formă de descărcare a frustrării.

Consider că unul dintre factorii care influențează negativ copilul este somnul împreună cu părinții. Copiii trebuie să doarmă cu părinții doar în primele luni de viață, iar apoi să stea în odaie aparte.

Mai mult decât atât, părinții ar trebui să conștientizeze că și ei au făcut același lucru, de aceea le recomand să nu fie îngrijorați (dacă masturbarea nu e frecventă – în fiecare zi sau peste o zi), să nu vină cu critici, insulte sau pedepse. În caz contrar, copilul se va retrage, va avea complexe, se va considera murdar. E necesar să îi explicați copilului diferența dintre sfera privată și cea publică, precizând că masturbarea nu este permisă în public și trebuie să rămână în zona privată.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.