Jucăriile din lemn: Care sunt beneficiile și cum le alegem corect în funcție de vârsta copilului
Util pentru părinți

Jucăriile din lemn: Care sunt beneficiile și cum le alegem corect în funcție de vârsta copilului

Principala metodă prin care copiii învață să-și dezvolte inteligența, creativitatea, memoria și perspicacitatea este joaca. De aceea, jocurile trebuie să fie plăcute și distractive, dar nu în ultimul rând – sănătoase.

Confecționate din material natural, jucăriile din lemn aduc copiii mai aproape de natură, stimulându-le simțurile tactile. Jucăriile din lemn reprezintă un echilibru între tradițional, ecologic și modern, iar culoarea și parfumul lor poartă amprenta naturii. Mai mult, acestea sunt durabile și inofensive, iar valoarea lor educativă depășește cu mult prețul plătit. Totodată, acestea pot fi păstrate și transmise de la o generație la alta.

Victoria Novac, cofondatoarea companiei EduJoc, susține că jucăriile din lemn sunt mai rezistente, se distrug mai greu, iar vopselele care sunt folosite la vopsirea lor sunt pe bază de apă, de aceea, sunt inofensive.

 

Alege corect jucăriile

Jucăriile pot fi alese în funcție de vârstă, dar mai ales în funcție de nivelul de dezvoltare cognitivă, preferințele și temperamentul copilului. Înainte ca să-i procuri o jucărie celui mic, gândește-te ce abilitate vrei să-i îmbunătățești sau să-i dezvolți. Mai mult, jucăriile trebuie să fie distractive, educative, sigure, neascuțite, colorate cu vopsele ecologice și suficient de mari să nu poată fi înghițite.

Pentru bebeluși, cele mai recomandate jucării sunt cele muzicale, care îi ajută să facă diferența între diverse sunete și stimulează simțurile. Jucăriile zornăitoare îi distrează pe bebeluși și îi ajută să facă legătura între acțiune și rezultat, copilul agită obiectul și obține un sunet. De exemplu, zornăitoarea în formă de ou este perfectă pentru cei mici, oferă un sunet clar și curat pentru a-i încânta pe copii. Dezvoltă auzul muzical, coordonarea mișcării și creativitatea.

Până la vârsta de 2 ani sunt potrivite jucăriile de împins și cele de tras. Acestea îl stimulează pe micuț să facă mișcare și îl ajută la dezvoltarea echilibrului. Turnul cu inele colorate îl ajută pe copil să învețe culorile și mărimile și să așeze inelele în ordine corespunzătoare.

La vârsta de 2-3 ani copilul învață primele noțiuni de logică și creativitate, iar cele mai recomandate jucării sunt puzzle-urile simple, jucăriile cu numere, jucăriile care presupun schimbarea rolurilor și cele pentru motricitate. Constructoarele și sortatoarele dezvoltă gândirea logică și în spațiu, coordonarea mână-ochi și antrenează îndemânarea. Atenție! Dacă e prea complicat sortatorul, copilul se enervează și devine frustrat când nu-i reușește. Puzzle-urile ajută copilul să înțeleagă logica lucrurilor, să recunoască forme, culori, mărimi. Bucuria completării unui puzzle ajută la îmbunătățirea încrederii în sine.

Pentru copiii de 3-6 ani recomandăm cuburile de construit, plastilina, jucăriile cu ceas, numerele și literele. Jocurile lingvistice sunt binevenite pentru îmbunătățirea vocabularului. Formele geometrice se învață mai ușor atunci când sunt gândite în imagini concrete – capul e un rotund, coada e un arc de cerc, piciorul – un dreptunghi.

 

De la 7 la 99 de ani sunt recomandate jocurile de strategie, de echipă, care dezvoltă răbdarea, spiritul competitiv şi capacitatea de a suporta cu uşurinţă un insucces. Sunt jocuri palpitante cu diverse grade de dificultate! Dezvoltă spiritul de comunicare, îndeamnă la joc de rol.

Jocurile logice promovează activitatea de stimulare a creierului, care ajută la dezvoltarea modelelor de gândire şi de reflexe şi o bună coordonare mână-ochi.

Sunt câteva categorii de jocuri potrivite la orice vârstă, precum jucării muzicale, puzzle-uri, constructoare, jocuri de rol. Sunt variante simple și variante mai complexe al aceluiași tip de joc.

Totuși, mai presus de jucăriile potrivite personalității și preferințelor sale, copilul are nevoie de atenția părinților și de participarea activă a acestora în jocurile și etapele sale de cunoaștere și învățare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.