Istoria asistentului parental care a devenit bunică pentru patru copii abandonați de părinți
Tu te-ai născut în sufletul meu

Istoria asistentului parental care a devenit bunică pentru patru copii abandonați de părinți

Să iei în grija ta un copil refuzat de părinți la naștere este un act de binefacere. De cele mai multe ori, copiii abandonați ajung în instituțiile statului, în așteptarea unei familii care să le „salveze” fericirea.

Zinaida Burciu, din municipiul Chișinău, este de patru ani asistent parental profesionist. A fost „bunică” pentru trei copii, iar în prezent își dedică timpul și dragostea unei fetițe de un an și o lună, Maria. Doamna Zinaida reușește să dea dovadă zilnic de multă răbdare, muncă și afecțiune pentru a crește un pui de om.

(Cu scopul de a nu divulga identitatea copilului, prenumele fetiței a fost modificat, iar fața – blurată).

Mama Mariei este o femeie solitară, ducea un mod de viață amoral și nu își onora obligațiunile de părinte. După ce a născut primul copil, mama a cerut ca fetița să fie luată în grija statului pentru o perioadă de trei luni, întrucât urma să se pregătească de nașterea celui de-al doilea copil. Ulterior, primul copil a fost plasat în serviciul APP, aceeași soartă urmând să aibă și sora sa, Maria, care a fost abandonată la naștere.

Au fost organizate numeroase ședințe de consiliere și de reabilitare, însă fără rezultat, femeia fiind ulterior decăzută din drepturile părintești.

Timp de jumătate de an, Maria s-a aflat într-o instituție de stat pentru copiii rămași fără îngrijire părintească. În luna august a anului trecut, ea a ajuns în Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă – Burciu.

„Era un copil neputincios care arăta ca unul de patru luni”, își amintește doamna Zinaida. Maria avea șase luni și știa doar să se întoarcă pe o parte.

Ideea de a lua un copil în plasament i-a venit cu câțiva ani în urmă soțului doamnei Zinaida, Mihai, profesor de muzică. Au două fiice, care și-au întemeiat familii, casa devenind pustie fără glasurile copiilor.

Ambii erau conștienți că „un copil mic presupune mai multă responsabilitate, răbdare și atenție”, însă au mers înainte. De fapt, Maria este al patrulea copil aflat în plasament în familia Burciu. Experiența de a îngriji un bebeluș nu le este străină, mai ales că au doi nepoți de la prima fiică, de 3 ani și șapte luni și, respectiv, de 4 luni.

După multe nopți nedormite, proceduri zilnice de masaj și dovezi de afecțiune, la un an și o lună, Maria știe să zâmbească. A învățat să meargă de-a bușilea, să apuce jucăriile care îi plac, să imite acțiunile celor din jur. Un tigrișor i-a devenit jucăria preferată – cu el se joacă și alături de el adoarme.

A reușit să cutreiere casa în lung și-n lat, aici se simte iubită și protejată.

„La început era foarte liniștită, însă de ceva timp își arată caracterul, mai ales când ceva nu îi place. Pătucul este pentru ea cea mai mare pedeapsă. Știe că trebuie să stea acolo doar pentru a dormi. În rest, îi place să stea în dormitorul nostru, să se uite la televizor, pe perna mea, să fie îmbrățișată și mângâiată. Este interesant atunci când soțul Mihai vine de la serviciu și, dacă nu intră în casă să o ia în brațe și să se joace cu ea, Maria pune capul în pământ și începe a plânge”, ne povestește asistentul parental.

Doamna Zinaida, împreună cu soțul său, nu îi insuflă Mariei ideea că sunt părinții ei și nici nu intenționează să ocupe locul mamei și al tatălui, de aceea îi spun fetiței că sunt bunicii ei.

Maria are deja șase dințișori și este curioasă să guste tot ceea ce mănâncă ceilalți membri ai familiei. Cel mai mult îi plac terciurile cu lapte, iaurturile, piureul din mere, carnea mărunțită. Copilul mai are o preferință – îi place mișcarea, de aceea obișnuiește să mănânce în timp ce stă în cărucior.

„Toți copiii care sunt plasați în familii de asistenți parentali profesioniști trec prin schimbări majore și progresează în timp scurt din toate punctele de vedere. Aceasta se pbservă și în cazul Mariei – schimbare totală. Acum ea știe cum să reacționeze când vrea să mănânce, să doarmă etc., lucruri firești pentru un copil de vârsta ei, necunoscute de ea până la plasarea în asistența parentală. Copiii rămaşi temporar fără îngrijirea părintească au nevoie de dragoste, atenţie, afecţiune, comunicare, satisfacerea necesităţilor în mod individual. Astfel, lor le este dezvoltată personalitatea”, ne spune Olga Zaharia, manager al Serviciului APP din cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului.

Sora Mariei se află într-o altă familie. Cele două fetițe se întâlnesc săptămânal în casa soților Burciu și nu se satură să se joace împreună.

Doamna Zinaida recunoaște că e imposibil să nu te atașezi de copilul pe care l-ai îngrijit zi de zi, însă simte o satisfacție sufletească atunci când se gândește că Mariei şi surioarei sale îi vor surâde norocul să fie împreună într-o familie fericită, cu mamă și tată:

„Sunt fericită pentru fiecare copil pe care l-am luat în plasament și care, în prezent, are o familie”.

Fetița care s-a aflat anterior în casa soților Burciu a fost refuzată de nenumărate ori de cuplurile adoptatoare. La un an și câteva luni, ea nu putea vorbi și nici merge. Datorită implicării familiei asistentului parental, copilul a reușit, într-o perioadă scurtă de timp, să recupereze multe trăsături caracteristice vârstei. În trei luni, fetița s-a reabilitat sub aspecte medicale.

„În cele din urmă, fetița a fost adoptată, cazul ei impresionând și specialiștii de profil care cunoșteau situația copilei. Căldura și afecțiunea asistenților parentali tămăduiesc multe probleme de sănătate ale acestor copii”, adaugă Olga Zaharia.

Toți cei trei copii care au fost anterior plasați în familia Burciu acum se află în familii și sunt fericiți. Țin legătura cu bunica Zinaida, cea care i-a învățat să meargă, i-a hrănit, le-a cântat înainte de culcare și, desigur, le-a oferit căldură sufletească.

Maria este unul dintre copiii care au avut norocul de a fi plasați în familie. Între timp, mulți alți copii refuzați de părinți la naștere se află în instituțiile statului și așteaptă să ajungă în brațele unor părinți.

Suntparinte.md susține această formă de protecție a copilului. Dacă crezi că poți dărui căldură părintească, în familia ta, ia un copil în grijă! Urmează exemplul familiei Burciu. Contribuie la schimbarea în bine a vieții copiilor care au nevoie atât de mult de părinți!

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei naționale „Tu te-ai născut în sufletul meu”, cu scopul de a promova Serviciul de asistență parentală profesionistă. Campania este organizată de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și UNICEF.  

Cum poţi deveni asistent parental profesionist? Pentru detalii, sună la Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului: 0 (22) 278960 sau 079708056, la Direcția asistență socială din raionul în care te afli sau apelează CCF/HHC Moldova: 068888581. 

 

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.