Skip to content Skip to footer

Istoria a două femei care au decis să-și întemeieze o familie în Moldova: „Avem o singură viață și dorim să o trăim fericit”

Indiferent de naționalitate, religie sau orientare sexuală, fiecare persoană are dreptul să iubească și să fie fericită. Aceste valori însă sunt mai puțin valabile în cazul persoanelor din comunitatea LGBT din Republica Moldova. Deseori, din cauza stereotipurilor și a prejudecăților din societatea moldovenească, aceste persoane sunt sortate, tratate pentru ceea ce simt, și nu pentru ceea ce sunt.

Suntparinte.md a discutat cu două tinere din Moldova care au decis să-și întemeieze o familie, să nască un copil, în pofida prejudecăților din societatea moldovenească, precum și a greutăților pe care le întâmpină zi de zi din cauza orientării pe care o au.

„O viață avem și vrem să o trăim fericit”

Cu 5 ani în urmă, Elena și Natalia, două femei puternice și independente, s-au cunoscut întâmplător. „A fost dragoste la prima vedere”, susține Elena, care spune că, dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat cu ea, nu ar fi crezut niciodată că există așa ceva.

„A fost o întâlnire întâmplătoare, dar care ne-a marcat viața”, a adăugat Natalia. Femeia menționează că ceea ce părea de la început o simplă idilă s-a transformat într-o relație frumoasă și puternică.

Deși au înțeles foarte repede că au aceleași viziuni asupra vieții și își doresc să fie un cuplu, nu a fost atât de ușor să fie acceptate, în primul rând, de familiile lor.

„Nu am fost acceptate din start de către cei apropiați. Au fost multe discuții cu părinții, surorile. Unii ne-au înțeles și ne-au acceptat, alții și acum nu se pot împăca cu această realitate. Noi avem o viață și, în pofida tuturor, vrem să o trăim fericit”, spune Elena.

Deseori, societatea le judecă pentru ceea ce fac în pat, și nu pentru ceea ce sunt. Totul se rezumă la sex, și nu la faptul că aceste femei sunt personalități, care muncesc, achită impozite și au aceleași dorințe și aspirații ca toți ceilalți.

„Este foarte ușor să arunci cu pietre în cineva străin. Dar vreau să le zic celor care ne condamnă să încerce să spună aceleași cuvinte celor apropiați. Noi nu avem nevoie de înțelegere. Ne pare rău că oamenii ne tratează ca pe persoane de altă orientare, și nu ca personalități”, adaugă Natalia.

Această ură nu întotdeauna este provocată de homofobie, susțin ele, ci de faptul că unele persoane nu își pot ierta faptul că două femei sunt puternice, independente financiar și fericite: „Atunci când cineva nu ne acceptă, nu ne gândim că motivul este că suntem un cuplu. Mereu credem că sunt alte cauze. Sunt foarte mulți invidioși, care nu pot să accepte faptul că cineva este independent, fericit și își permite o viață fără lipsuri”.

Fiica lor Amelia este cea care le dă putere să înfrunte prejudecățile. Dragostea este acel sentiment pe care îl vede Amelia în familie, iar acest lucru este foarte important pentru ca ea să perceapă și să înțeleagă că o familie fericită, unde este respect și bună înțelegere, poate fi formată atât dintr-un bărbat și o femeie, cât și dintr-o femeie și o altă femeie.

„Copilul nostru vede dragostea din familia noastră și acest lucru este cel mai important. Cu siguranță, va veni timpul când va întreba anumite lucruri și noi ne pregătim pentru asta. Atunci o să-i spunem că între noi este o relație foarte caldă, că noi ne iubim, că ne respectăm reciproc și ne susținem una pe alta și acest lucru este cel mai important pentru a forma o familie fericită. Ne dorim să trăim fericit, cu sentimentul că am făcut totul în această viață”, precizează Elena.

Pentru că copiii sunt sensul vieții, Elena și Natalia se gândesc la al doilea copil.

„În fruntea familiei noastre mereu stau interesele copilului nostru și viitorul lui. Încercăm să vorbim deschis cu el și avem o relație foarte caldă. Ne dorim și al doilea copil, pentru că fiica noastră trebuie să aibă un om drag, care va fi alături de ea toată viața”, spune Natalia.

Deseori, societatea își pune întrebarea ce orientare sexuală vor avea copiii crescuți în familiile din comunitatea LGBT, fără să realizeze faptul că majoritatea persoanelor care au o altă orientare din toată lumea, dar în special din Republica Moldova, s-au născut și au crescut în familii tradiționale, unde nu au avut un exemplu de acest fel, adaugă Elena și Natalia.

„Nu avem nevoie de drepturi speciale”

Legile din Moldova nu apără drepturile persoanelor din comunitatea LGBT. Elena și Natalia susțin că nu au nevoie de drepturi speciale, ci vor să beneficieze de aceleași drepturi pe care le are fiecare moldovean, potrivit Constituției Republicii Moldova.

„Noi vrem să avem aceleași drepturi, deoarece noi respectăm toate obligațiunile care sunt stipulate în legislație. Acesta nu este un moft și noi nu mergem la marșurile LGBT pentru că nu avem ce face și vrem să ne afișăm, ci vrem să fim asigurați din punct de vedere legal și vrem un viitor sigur pentru copiii noștri”, menționează Elena.

„Fetița este scrisă pe numele meu, iar Elena nu are niciun drept legal asupra ei. În cazul în care cu mine se întâmplă ceva, Elena va fi o persoană străină pentru Amelia, din punct de vedere legal. Acest lucru ne sperie foarte mult. Vrem să legalizăm relația noastră, în primul rând, pentru copilul nostru și pentru că ne gândim la viitorul lui”, precizează Natalia.

Cuplurile din comunitatea LGBT din Moldova nu au nicio garanție din punct de vedere legal asupra bunurilor pe care le achiziționează împreună, deoarece, oficial, nu formează o familie. În acest caz, a doua persoană nu poate să aibă vreo garanție că va primi ceva în cazul unei despărțiri.

„Noi nu cerem o atitudine specială pentru noi. Nu vrem mai mult decât au toți ceilalți, dorim să avem aceleași drepturi”, spune Elena.

În pofida prejudecăților din societate și a imposibilității de a-și legaliza relația, cele două femei spun că nu-și doresc să plece din țară, chiar dacă au posibilitatea de a pleca. Ele speră că, într-o bună zi, în Republica Moldova lucrurile se vor schimba spre bine.

„Avem posibilitatea să ne ducem de aici, dar nu plecăm. Aici este țara noastră. Acolo unde te-ai născut, acolo este cel mai bine. Noi sperăm că, într-o bună zi, societatea va deveni mai tolerantă. Noi nu suntem cei mai răi oameni din această țară. Noi ne iubim țara noastră”, adaugă Natalia.

Deseori, se menționează că familiile din comunitatea LGBT care decid să conceapă și să nască copii sunt egoiste, deoarece aceștia mereu vor fi batjocoriți și bruscați. Problema însă nu este în acești copii, ci în societatea noastră, susține directorul executiv al „Genderdoc-M”, Anastasia Danilova:

„Rădăcina problemei nu este în acești copii și în părinții lor, ci în societatea în care trăim, în societatea care acceptă cu greu diversitatea. Sarcina noastră comună este să schimbăm această societate astfel încât toți copiii să fie fericiți și să-și trăiască copilăria în siguranță alături de părinții lor”.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.