Irina Spoialo – femeia care a fondat grădinița „Alba ca Zăpada”, după ce copilul său a fost diagnosticat cu autism
Util pentru părinți

Irina Spoialo – femeia care a fondat grădinița „Alba ca Zăpada”, după ce copilul său a fost diagnosticat cu autism

By 26/12/2017 aprilie 2nd, 2020 No Comments

Unele afaceri se nasc din pasiune, din dorința de a dezvolta o idee despre care crezi că ar avea succes. În schimb, alte afaceri se nasc din durere și disperare, din dorința de a-ți ajuta aproapele, chiar dacă nu ai bani și nici susținere. Este și cazul Irinei Spoialo, cea care a fondat Grădinița privată „Alba ca Zăpada”.

Acum este înconjurată doar de copii și multă energie pozitivă. Timp de șase ani însă, ziua ei începea cu „Onorată instanță…” și se termina într-un birou de consultanță juridică și financiară. Irina Spoialo este de specialitate juristă.

„Domeniul jurisprudenței cere seriozitate și responsabilitate zilnică, soluții rapide și concrete, iar lucrul la birou îți asigură creștere profesională, un nume și un viitor de succes. Ulterior, m-am căsătorit. Eram fericită că sarcina decurgea fără probleme. Am devenit mama unui băiețel – Bogdan”, își amintește Irina Spoialo.

Primul an după naștere a fost unul de poveste. Treptat, Irina și-a dat seama că ceva nu e în regulă:

„Mă întrebam de ce copilul meu, care împlinise trei anișori, nu vorbește și nu socializează cu ceilalți copii. Apropiații încercau să mă liniștească, îmi spuneau că băiețelul meu e puțin mai diferit decât ceilalți, că așa a fost și în cazul vecinei, cumetrei… ca într-o bună zi, după numeroase consultații medicale, când Bogdan împlinea aproape patru ani, să mă trezesc cu o diagnoză tulburătoare – autism. În acel moment mă simțeam de parcă se oprise mișcarea Pământului și căzuse cerul peste mine. Cu siguranță, nicio mamă nu se așteaptă niciodată că ea poate fi în această situație”.

Într-adevăr, nici Irinei Spoialo nu-i venea să creadă că băiețelul ei, Bogdan, suferă de autism. Era imposibil, repeta ea încontinuu, mai ales că nu fusese nicio zi în spital, se considera un om sănătos, la fel și soțul ei.

„Mi-a trebuit un an ca să accept. Zilele începeau în plâns și se terminau în plâns, mai ales când mă uitam la ceilalți copii și apoi la al meu. Începusem să îmi acuz soțul, să mă acuz pe mine că nu am fost suficient de atentă în perioada sarcinii. Era un fel de autopedepsire”, mai spune femeia.

Depresia nu putea dura la nesfârșit. Cu mult curaj și voință, Irina a început a căuta soluții. Era hotărâtă să își ajute copilul. Într-un termen record a citit toată literatura de specialitate care exista în acea vreme. Cu 11 ani în urmă, prea puțin era cunoscută această afecțiune. Specialiștii știau despre autism, însă mai puțin despre cum pot fi ajutați copiii care suferă de această afecțiune.

Irina și-a dus copilul, care avea cinci ani, la grădiniță. Ce a urmat a fost dureros:

„Ne-au refuzat peste tot. Ne-au închis ușile. Nimeni nu voia să accepte copilul nostru. Am ajuns și la minister, m-am adresat și presei în speranța că băiatul meu va avea șansa de a merge la grădiniță. Am reușit, însă am ajuns să văd și cum copilul meu este lovit. Atunci mi-am zis că voi face astfel ca băiatul meu să nu mai fie ignorat și ca alți copii să vină să se joace cu copilul meu. Vom face socializare, așa cum ne recomandau toți psihologii”.

Irina a închiriat o încăpere, a adus mobilier de acasă și a început să caute specialiști. Așa a apărut Centrul de Dezvoltare Timpurie și Socializare „Piticii” – micuț la început, dar încăpător pentru toți copiii care aveau nevoie de ajutor. Era un program de includere a copiilor cu necesități speciale în grădinițe şi școli, categoria de vârstă 0,5 luni-10 ani. De fapt, era prima luminiță din viața Irinei Spoialo. În tumultul de frustrări interioare, simțea că face ceva pentru copilul ei.

„Au început să vină mulți copii. Niciodată nu m-aș fi gândit că în Moldova atâția copii suferă de autism”, adaugă Irina Spoialo.

La Centru, copiii erau implicați în trei tipuri de activități:

  1. Activitate în grup – copii tipici și atipici.
  2. Socializarea copiilor cu necesități speciale. Aceștia erau grupați câte șase și erau supravegheați de psihopedagogi.
  3. Lecții individuale pentru copii cu autism.

Specialiștii foloseau diferite tehnici, printre care: dans, muzică, art terapie, terapie prin nisip, activitate teatrală, arta vorbirii.

Ulterior, părinții au venit cu rugămintea ca „Piticii” să fie deschis pe parcursul întregii zile, și nu doar câteva ore, cum era până atunci. Pentru a le satisface dorința, Irina Spoialo a închiriat o altă încăpere și a prelungit programul. În timpul activităților, specialiștii de la Centru au observat că copiii cu autism preiau unul de la altul comportamente.

De exemplu, dacă unul sărea, celălalt îl imita. Pasul următor era decisiv: incluziunea copiilor cu autism, ceea ce însemna că acești copii trebuie să se afle în același mediu cu copiii tipici (cei fără tulburări de comportament). Este demonstrat că copiii cu autism se încadrează mult mai ușor atunci când în preajma lor sunt copii sănătoși (tipici).

Ghidată de această idee, Irina Spoialo a reușit, în 2014, să transforme Centrul „Piticii” în Grădinița „Alba ca Zăpada”. Instituția este deschisă pentru toți copiii cu vârsta de 1-7 ani.

Grădinița are drept scop, în primul rând, reabilitarea şi dezvoltarea copiilor. Activitățile organizate sunt dintre cele mai diverse: dezvoltarea personală și socială; educaţia pentru familie şi societate; dezvoltarea limbajului şi a comunicării; educația pentru sănătate; arta vorbirii şi bunele maniere etc. În plus, părinții nu-și mai fac griji pentru siguranța copiilor, întrucât la grădiniță au fost instalate camere de supraveghere online.

Faptul că are peste 120 de angajați și patru filiale ale grădiniței o responsabilizează enorm pe Irina Spoialo. Zilnic, este alături de copii și, chiar dacă nu are studii în pedagogie, nu s-ar întoarce niciodată în domeniul juridic. Prea mult îi place să îi facă pe copii fericiți, motiv pentru care în februarie 2018 va veni cu un nou proiect.

Irina Spoialo este fericită pentru că are doi copii minunați – Bogdan (11 ani) și Ilinca (6 ani). Bogdan e în clasa a IV-a, merge la o școală obișnuită și are colegi care îl susțin. Copiii sunt pentru Irina cei care i-au dat cea mai bună lecție a vieții. Când vine acasă obosită, este suficient ca Bogdan și Ilinca să îi sară în brațe, să îi spună că o iubesc și toate grijile trec ca prin magie.

„Afacerile se nasc nu doar din dorința de a obține bani, ci și dintr-o necesitate personală, din dorința de a schimba ceva în viață. Atunci când viața mi s-a schimbat la 120 de grade, am hotărât că voi crea tot ce e mai bun atât timp cât sănătatea îmi va permite acest lucru. Erau zile când practic nu dormeam din cauza emoțiilor și a ideilor. Cred că orice copil merită tot ce e mai bun pe lume și îmi doresc ca toți copilașii să vină fericiți la grădinița mea, iar părinții să plece liniștiți la serviciu. Dacă există voință suficientă, nu ai cum să dai greș. Atunci când Dumnezeu îți închide toate ușile, îți lasă undeva o fereastră. Important e s-o vezi și s-o deschizi”, conchide Irina Spoialo.

Menționăm că Irina Spoialo se numără printre speakerii ediției de Crăciun „WOW Business Mom”. Suntparinte.md a fost partenerul media al evenimentului.

Vedeți și:

Atunci când mergi în vacanță cu familia, alege „Anny Tour”! Istoria agenției de turism fondată de Ana Beșleaga

De la domeniul bancar la nutriție. Victoria Ursu: Sunt mândră când văd cum oamenii se transformă în ochii mei

 

Despre speakerii primei ediții citiți aici:

Despre afacerea de succes a Adrianei Arnaut, inițiată în concediul de maternitate: „E greu, dar sacrifici și lucrezi”

Cum a combinat Olga Țăpordei afacerile cu maternitatea: „Ajungeam la ascensor, lacrimile curgeau, aveam un tremurici”

Daniela Reniță – artista handmade care a lansat o afacere din pasiunea de a crea pentru copilul său

Cine este femeia din spatele „Evaśport”: „Să nu ne temem, trebuie să depășim fricile și să creștem!”

Mama, bloggerița și artista handmade Ana-Irina: „Niciodată nu voi promova un produs pe care nu l-am testat”

Mirela Urușciuc, despre proiectul „MamaLiga”: „Riscul pe care ni l-am asumat a fost un mare gest de curaj”

Un răsfăț al somnului! Ce se ascunde în spatele succesului brandului „PoMarin Kids”

Despre cei trei copii ai Cristinei Anton-Axentii – fiica Emilia, fotografia și brandul „Olala Kids”

Sursa foto: Irina SpoialoGradinita privata „Alba ca Zapada”, 999.md

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.