Investigațiile Roentgen la copii, în Republica Moldova: „Procedura este acceptată și practicată la nivel internațional”
BebelușCopil mic

Investigațiile Roentgen la copii, în Republica Moldova: „Procedura este acceptată și practicată la nivel internațional”

Recent, fotografia unui copil care plânge în timpul investigației radiologice a toracelui a devenit virală pe Internet. Aceasta a fost distribuită de o mamă care susține că a ieșit din cabinetul de radiologie „cu lacrimi în ochi și traumată psihologic, nemaivorbind de starea psihologică a copilului”. În fotografie, copilul era fixat cu benzi adezive, ceea ce a stârnit critici din partea internauților.

Suntparinte.md a încercat să afle detalii despre acest subiect. La o simplă căutare pe Google, am stabilit că fotografia nu este făcută în Republica Moldova, ci a fost preluată de pe un site rusesc.

În urma unei discuții, mama ne-a confirmat că în imagine nu este copilul ei și că a preluat această fotografie.

„Același lucru se întâmplă la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1. Am stat cu copilul meu și exact așa i-au făcut analiza Roentgen. Copilul meu, la fel ca alții care erau acolo, a început să plângă isteric, era speriat și nu știa ce se întâmplă cu el”, ne-a povestit mama.

Am decis să mergem la instituția respectivă și să asistăm la o procedură de Roentgen, cu permisiunea unei mame care și-a adus fetița.

Mai întâi copilul este înfășat într-un suport special ce are curele de silicon, moi și care nu traumează copilul. Suportul este învelit cu cearșaf.

„Niciodată, în instituția noastră, nu am folosit banda adezivă pentru fixarea copilului”, menționează vicedirectorul medical al Spitalului, Aliona Rotari.

„Procedura de radiografie a cutiei toracice e necesară pentru a stabili un diagnostic corect, deoarece examenul fizic al aparatului respirator la sugari poate fi necaracteristic în cazul unor focare mici de infiltraţie sau în caz de localizare în segmentele centrale. Examenul fizic la copilul mai mare de 2-3 ani şi la şcolar oferă date specifice. Radiografia pulmonară în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani presupune fixarea copiilor pentru a evita mișcarea lor în timpul efectuării investigației. Să admitem faptul că copilul se mișcă în timpul radiografiei pulmonare. Ca rezultat, primim o imagine neclară, necalitativă și în asemenea situații este nevoie de repetat investigația, respectiv copilul primește încă una sau două doze de raze Roentgen”, adaugă vicedirectorul medical. 

„Procedura nu încalcă nicio regulă și este acceptată și practicată la nivel internațional. Spitalul Clinic Municipal de Copii dispune de un aparat Roentgen digital, de producție italiană. A fost produs în anul 2009 și funcționează în instituția noastră începând cu 2010. E adevărat că orice părinte, când își vede copilul plângând, intră în panică, însă trebuie să își păstreze calmul, pentru a nu afecta starea emoțională a copilului. Sarcina părintelui sau îngrijitorului este de a calma și comunica cu copilul bolnav”, spune vicedirectorul

(practica internațională) 

Imagistul-radiolog al Spitalului, Ion Cricol, ne-a explicat că analiza propriu-zisă de radiografiere durează 10 milisecunde. Comparativ cu utilajul medical din fosta Uniune Sovietică, aparatul care funcționează în prezent emite de 10 ori mai puțină radiație, prin urmare nu există riscul de a cauza probleme de piele sau de alt tip.

„Nu există o altă metodă de a fixa copiii de până la doi ani. E nevoie de o poziție clară, simetrică, pentru a stabili un diagnostic corect. Da, copilul plânge, se simte incomod, însă trebuie să recunoaștem că, de cel mai multe ori, copiii plâng doar auzind că trebuie să meargă la medic. Noi nu punem în pericol sănătatea fizică și mintală a copiilor”, a menționat Ion Cricol.

În context, vicedirectorul medical, Aliona Rotari, recomandă părinților să comunice cât mai mult cu cei mici, să le explice că vizita la medic nu e o teroare, ci o acțiune necesară pentru sănătatea lor. În același timp, ar fi bine ca adulții să evite fraze de genul: „Dacă nu ești cuminte, vine medicul și îți va face injecție”.

„Este practic imposibil de examinat asemenea copii. Ei plâng, fac isterie doar la contactul vizual cu medicul. Trebuie să ne evaluăm atitudinea, să educăm corect copiii, să le insuflăm ideea că medicul este prietenul lor, nu un dușman sau un om de temut”, a spus Aliona Rotari. 

Pentru comparație, în unele țări, este folosit și acest dispozitiv pediatric de imobilizare special conceput pentru poziționarea sugarilor și a copiilor de vârstă mică, pentru o radiografie corectă, fără complicații.

(practica internațională) 

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pneumonia a fost, în 2015, cauza mortalității în 15% dintre cazuri la copii cu vârsta până la cinci ani. În cazul multor pacienți, medicul indică efectuarea radiografiei, pentru a stabili definitiv diagnosticul, pentru a exclude (sau confirma) prezența complicațiilor pneumoniei și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Suntparinte.md îndeamnă părinții să discute cu copiii, să le explice importanța vizitei la medic și să se informeze din surse veridice.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.