Skip to content Skip to footer

Investigație suntparinte.md: Bacterii periculoase, în mai multe produse vândute în patiseriile din Chișinău

V-ați întrebat vreodată cât de sănătoase sunt produsele de patiserie (covrigi calzi, croissante, foitaj, gogoși etc.) și ce ingrediente conțin? Cu siguranță, ați observat că multe dintre gheretele de patiserie din Chișinău se află în apropierea instituțiilor de învățământ, parcurilor, devenind astfel o tentație pentru copiii de toate vârstele. suntparinte.md promovează alimentația sănătoasă în rândul copiilor și, în context, va lansa săptămâna viitoare un proiect de educație alimentară pentru copii și părinți. 

La solicitarea suntparinte.md, Laboratorul Încercări Produse Agroalimentare din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare a analizat din punct de vedere microbiologic 16 produse, selectate aleatoriu, din cinci patiserii din Chișinău. Conform unei monitorizări în teritoriu, echipa noastră a stabilit că majoritatea elevilor și părinților cu copii cumpără produse de patiserie de la: „Granier”, „Covrigo”, Rumenel”, „Pan Pan” și „La Mămuca”.

În lista noastră figura și „Simigeria Petru” (str. Kiev, 11), însă activitatea acesteia, la scurt timp de la începerea investigației, a fost sistată. Investigația a fost realizată în perioada noiembrie 2017-februarie 2018. Rezultatele au fost publicate acum, din motiv că mai mulți agenți economici au amânat/au refuzat constant să ne ofere documentele care confirmă calitatea și inofensivitatea produselor.

Analiza microbiologică efectuată de specialiștii de la Centrul de Metrologie a inclus următoarele grupuri:

  • indicatorul sanitar NMMAFA sau NTG (numărul total de germeni mezofili aerobi și facultativ anaerobi);
  • bacterii coliforme;
  • microorganismele potențial patogene (Stafilococul auriu etc.);
  • microorganismele patogene (Salmonella etc.);
  • drojdiile și ciupercile microscopice (mucegaiuri).

Rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. În unele produse au fost depistate bacterii periculoase pentru sănătatea omului, precum cele coliforme și stafilococi coagulazo-pozitivi. În cazul unui produs de patiserie, echipa noastră a depistat că acesta a fost pus în vânzare fără să existe vreun document care să confirme că produsul a fost testat.

Ce reprezintă bacteriile care au fost depistate în produsele de patiserie? 

Stafilococul auriu (Staphyloccocus aureus) – una dintre cele mai agresive specii patogene pentru om, care poate provoca două tipuri de afecțiuni: intoxicații și infecții.

Un purtător de stafilococ auriu care suferă de o afecțiune respiratorie poate contamina alimentele prin tuse sau strănut. În același timp, omul poate contamina alimentele în cazul în care le atinge sau le manipulează și are pe mâini leziuni cutanate produse de stafilococi. Prezența stafilococului auriu în alimentele care au fost supuse deja tratamentului termic este rezultatul unei contaminări de utilaj, inventar, mâini și din nazofaringele personalului.

Intoxicațiile stafilococice sunt cauzate de toxinele secretate de aceste bacterii și provoacă:

  • sindromul pielii opărite;
  • toxiinfecția alimentară;
  • sindromul de șoc toxic (persoanele afectate acuză senzație de disconfort, însoțită de febră ridicată, confuzie, amețeală etc.).

Infecțiile stafilococice sunt cauzate de înmulțirea bacteriilor și provoacă:

  • infecții ale pielii (acnee, furuncul, suprainfectarea plăgilor);
  • infecții ale tractului respirator (faringită, epiglotită, sinuzită, bronșită, pneumonie stafilococică);
  • infecții ale țesutului osos (artrită, osteomielită);
  • infecții generalizate (meningită, endocardită, septicemie).

Bacterii coliforme, inclusiv E. coli

Depistarea în alimente a E. coli este o dovadă directă a poluării cu fecale proaspete. Prezența în alimente a grupului germenilor coliformi este o dovadă că au fost încălcate normele igienico-sanitare la diferite etape de fabricare, prelucrare, transportare, depozitare și păstrare a alimentelor. Bacteriile coliforme provoacă toxiinfecții alimentare.

Drojdii și mucegaiuri

Depășirea limitei maxime admise a acestora indică alterarea produsului alimentar și schimbarea proprietăților organoleptice. Concomitent se produce acumularea în alimente a diverselor substanțe toxice (acizi, alcool, micotoxine etc.). Micotoxinele posedă calități mutagene, teratogene și cancerigene.

Rezultatele 

Patiseria „Granier” (Deea House SRL) – st. Tighina, 55

Produsul Rezultate
Inele cu migdale Au fost depistate bacterii coliforme

Au fost depistați stafilococi aurii

Cantitatea de drojdie depășește de 5,4 ori norma admisă (limita admisibilă – 100 UFC/g, în timp ce rezultatul a fost 5,4 x 102 UFC/g)

Croissant cu cremă de vanilie (prelevat în noiembrie) Au fost depistate bacterii coliforme

Au fost depistați stafilococi aurii

Numărul total de colonii aerobe depășește de 1,36 de ori norma admisă (limita admisibilă – 5 x 104 UFC/g, rezultatul – 6,8 x 104 UFC/g)

Cantitatea de drojdie depășește de 6,4 ori limita admisibilă (norma admisă –100 UFC/g; rezultatul – 6,4 x 102 UFC/g)

Foitaj cu fructe de pădure Au fost depistate bacterii coliforme

Cantitatea de mucegai depășește de 1,9 ori cea admisă (norma admisă –100 UFC/g; rezultatul – 1,9 x 102 UFC/g)

 

Croissant cu cremă de vanilie (prelevat în februarie)

 

Au fost depistate bacterii coliforme

Menționăm că suntparinte.md a solicitat de nenumărate ori documentele (informație publică!) care confirmă faptul că produsele sunt inofensive și că au fost supuse investigațiilor de laborator. Reprezentantul companiei, domnul Andrei (refuzând să spună numele), a acceptat inițial să ne ofere indicii microbiologici și ultimul raport de încercări. Ne-a chemat la oficiu, însă în ziua următoare ne-a spus că „administrația refuză să discute cu noi și că nu ne va oferi documentele”.

Pentru analizele de laborator din luna februarie, am obținut indicii microbiologici pentru a face comparație cu analizele obținute de noi. Cât ține de rezultatele pe care le-am obținut, reprezentantul patiseriei ne-a comunicat că deocamdată nu comentează și că va veni cu o reacție după ce va citi materialul de pe suntparinte.md și va analiza rapoartele noastre de încercări.

Patiseria „Covrigo” (Sweet Provance SRL) – str. A. Pușkin, 14

Produsul Rezultate
Foitaj cu brânză de vaci proaspătă și verdeață Numărul total de colonii aerobe depășește de 2,8 ori norma admisă (limita admisibilă – 1 x 103 UFC/g, în timp ce rezultatul a fost 2,8 x 103 UFC/g)

Au fost depistați stafilococi aurii

Croissant cu umplutură de vanilie Au fost depistate bacterii coliforme

Au fost depistați stafilococi aurii

 

Foitaj cu fructe de sezon

 

Au fost depistate bacterii coliforme
 

Pizza „Calzone”

 

Indicii microbiologici sunt conformi normelor

Și în cazul investigațiilor de laborator din noiembrie 2017, compania a refuzat să ne ofere indicii microbiologici și încercările de laborator. Reprezentantul patiseriei, Mircea Snegur, ne-a răspuns următoarele: „Ar fi trebuit să luați acordul nostru, dacă noi vrem să participăm. Noi trebuie acum să pregătim pentru dvs. materiale. Nu dispunem de timp ca să ne ocupăm”.

Conform fișei tehnologice, foitajul pentru croissante conține: făină de grâu, ouă, lapte 2,5%, apă, zahăr, sare, drojdie, unt 72%, premix frozy, margarină 80%. Foitajul cu brânză și verdeață conține următoarele ingrediente: făină de grâu, apă, sare, unt 72%, margarină 80%, brânză, mărar și ouă. Am întrebat reprezentantul patiseriei ce presupune ingredientul „premix frozy”, însă acesta nu ne-a putut oferi niciun răspuns.

După ce am comunicat domnului Mircea Snegur rezultatele obținute, acesta a menționat că „am făcut probe și în rezultatele noastre totul e bine. Bacterii coliforme se pot găsi în produse congelate, după prelucrare termică ele nu se depistează”.

Patiseria „Rumenel” (Rumenel SRL) – st. Alecu Russo, 1

Produsul Rezultate
Foitaj: plăcintă cu brânză de vaci proaspătă și mărar Nu a fost depistată niciun tip de bacterie. Patiseria nu avea documente care să confirme că produsul este inofensiv și că a fost testat.
 

Gogoși cu cremă de vanilie

 

Indicii microbiologici corespund normelor
 

Bărcuță cu șuncă

 

Indicii microbiologici corespund normelor

În ceea ce privește documentele despre foitajul cu brânză de vaci proaspătă și mărar, pe care nu le-am recepționat nici până astăzi, am primit următorul răspuns de la Eugenia Sîrbu, reprezentanta patiseriei: „Foitajul cu brânză dulce a fost introdus ca un produs nou. Ați testat niște produse la care momentan nu erau făcute (investigații de laborator n. red.). Dacă am face o statistică la toate produsele care se fac în toate patiseriile, eu nu cred că toată lumea le are (documentele n. red.). În timpul apropiat o să mergem la un laborator și o să vă expediem pe adresa de e-mail”.

Solicitată ieri, Eugenia Sîrbu ne-a spus că produsul nu se mai află în vânzare: „L-am exclus din sortiment, fiindcă nu era solicitat de către cumpărători. Noi l-am făcut câteva zile, după care l-am exclus total. Care e rostul să faci documente? Produsele de probă niciodată nu au acte. Nu o să-l mai facem. În rest, noi avem actele pentru toate produsele”.

Patiseria „Pan Pan” (Olvic Prim SRL) – bd. Moscova, 6

Produsul Rezultate
 

Berliner cu cremă de vanilie

 

Indicii microbiologici corespund normelor
 

Gogoși cu cremă de vanilie

 

Indicii microbiologici corespund normelor
 

Foitaj cu fructe

 

Au fost depistați stafilococi aurii

Cantitatea de drojdie a fost depășită de 2,7 ori (limita admisibilă – 100 UFC/g, în timp ce rezultatul a fost 2,7 x 102 UFC/g)

Solicitată de suntparinte.md, administratoarea responsabilă de procesul tehnologic, Natalia Baciurin, a menționat că „noi verificăm, ne facem serviciul la cel mai înalt nivel și respectăm normele sanitare. Vom organiza o adunare la punctul de distribuire respectiv, vom vedea care este cauza și o vom elimina”.

Patiseria „La Mămuca” (SC „Stropșa Alexandra” SRL) – str. A. Pușkin, 22

Produsul Rezultate
 

Foitaj cu șuncă și cașcaval (în noiembrie)

 

Indicii microbiologici corespund normelor
 

Papiotă cu șuncă, cașcaval și semințe (în februarie)

 

Indicii microbiologici corespund normelor

Conform fișei tehnologice prezentate, foitajul cu șuncă și cașcaval conține următoarele ingrediente: făină de grâu de calitate superioară, zahăr cristal, drojdii comprimate, sare de uz alimentar, grăsime vegetală, unt, apă potabilă, șuncă de Viena și brânză de Olanda. Produsul are o valoare energetică de 325,9 kcal. Valoarea nutritivă este următoarea: proteine (8,76 g), grăsimi (19,43 g), glucide (26,83 g).

„Respectăm standardul de firmă și tehnologia stipulată în actul dat. Ținem la clienții noștri, de aceea organizăm zilnic verificări. Sunt și eu consumator și țin la alți consumatori”, ne-a spus administratoarea patiseriei, Alexandra Stropșa.

Suntparinte.md s-a adresat la Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău. Vicedirectorul instituției, Eudochia Tcaci, ne-a comunicat că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) este instituția care coordonează segmentul dat și este responsabilă de calitatea produselor alimentare comercializate în unitățile de alimentație publică, de aplicare a măsurilor și de sancționare a agenților economici.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ne-a expediat un răspuns în legătură cu refuzul unor agenți economici de a prezenta informațiile privind inofensivitatea și calitatea produselor alimentare (indicii microbiologici și ultimul raport de încercări).

În răspunsul oferit de ANSA erau menționate următoarele: „Agenţii economici din sectorul alimentar sunt obligaţi să prezinte cumpărătorilor, consumatorilor şi organelor de control şi supraveghere de stat informaţia completă, veridică, precisă privind produsele alimentare şi materialele în contact cu produsele alimentare, privind respectarea, la executarea operaţiunilor ce ţin de circuitul alimentar, a cerinţelor reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile”, conform Legii 78 din 18.03.2004 privind produsele alimentare.

ANSA a adăugat că „nu este instituția cu competențe de arbitraj în privința respectării dreptului la informațiile de interes public”. Totodată, responsabilii din cadrul instituției au precizat că, pentru a iniția un control în domeniul siguranței alimentelor, suntparinte.md va trebui să expedieze o petiție ce include subiectul solicitării.

Menționăm faptul că investigațiile de laborator au vizat și mai multe tipuri de covrigi calzi (cu semințe de susan, floarea-soarelui, mac), inclusiv de la patiseria „Simigeria Petru”, care a fost recent închisă, după cum ne-a comunicat administratoarea. Produsele au fost supuse analizei fizico-chimice, însă, din cauză că mai mulți agenți economici au refuzat să ne prezinte documentele normative, nu am putut face comparație cu rezultatele obținute.

Suntparinte.md își asumă responsabilitatea pentru acest material și va prezenta rapoartele de încercări instituțiilor abilitate, în cazul în care va fi nevoie, pentru a confirma veridicitatea celor menționate. Totodată, suntparinte.md se angajează să monitorizeze continuitatea și finalitatea acțiunilor care vor fi întreprinse de instituțiile de resort.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.