„Învățăm să prețuim viața și să devenim mai toleranți, cu ajutorul filmelor”. Un curs opțional îi ajută pe elevi să vadă cu alți ochi problemele sociale
Școlar

„Învățăm să prețuim viața și să devenim mai toleranți, cu ajutorul filmelor”. Un curs opțional îi ajută pe elevi să vadă cu alți ochi problemele sociale

Sărăcia, relațiile dificile în familie, problema copiilor străzii sau a copiilor cu dizabilități și soluționarea conflictelor. Toate aceste lucruri sunt abordate în cadrul cursului „Educație prin film”, care este predat opțional în aproximativ 300 de școli din țară. Scopul acestui obiect este creşterea gradului de conştientizare a tinerilor cu privire la problemele sociale actuale, precum şi iniţierea dezbaterilor și dezvoltarea gândirii critice.

Aprobat în 2016 de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cursul „Educație prin film” este destinat ciclului gimnazial și liceal. Pe parcursul unui an de învățământ, elevii au posibilitatea să vizioneze 13 filme, premiate la Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului „One World”. Filmele prezintă cele mai importante și actuale probleme sociale, cum ar fi: sărăcia, relațiile dificile în familie, problema copiilor străzii, încălcarea drepturilor copilului etc.

Ministerul: Încurajarea tinerilor să devină actori civici activi și să gândească critic

Potrivit MECC, scopul acestui curs este ca tinerii să înţeleagă procesele globale care influenţează viaţa oamenilor în întreaga lume. Și, totodată, cultivarea simţului responsabilităţii, încurajând astfel implicarea în mod activ a elevilor la soluţionarea problemelor, atât la nivel local, cât şi la nivel mondial.

Ca urmare, tinerii își dezvoltă competenţele de comunicare, culturale, interculturale, interpersonale, civice, morale, de autocunoaştere şi autorealizare etc.

Cursul are la bază un concept original, susțin reprezentanți din cadrul instituției.

„Acest curs propune valorificarea unor filme documentare, cu o tematică foarte actuală și pe interesul tinerilor. Metodologia de predare este recunoscută la nivel internațional și oferă profesorilor toate indicațiile cu privire la prezentarea filmelor, organizarea dezbaterilor și identificarea soluțiilor împreună cu elevii”, menționează Natalia Grîu, consultat principal în cadrul Direcției învățământ general, MECC.

Profesor: „Înțeleg viața reală prin intermediul filmelor”

În prezent, cursul „Educație prin film” se bucură de un mare succes. Asta, datorită și faptului că profesorii care predau acest obiect au beneficiat de mai multe instruiri. Aceștia au învățat cum să interpreteze corect filmele, care este metodologia de abordare și cum să ajungă la momentul în care copiii transferă în viață lecțiile învățate la aceste lecții.

Tatiana Ursu predă cursul opțional „Educaţie prin film” elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Victor Dumbrăveanu”, din Corlăteni, raionul Râșcani. Ea spune că acest curs este foarte important pentru dezvoltarea tinerilor.

„Această disciplină ajută elevii să cunoască și să înțeleagă viața reală prin intermediul filmelor. De asemenea, în urma vizionării filmelor, tinerii înțeleg mai bine comportamentul agresorilor, a copiilor străzii și a altor persoane. Ulterior, noi discutăm subiectul și astfel elevii pot face o paralelă cu realitățile de la noi din țară sau din localitatea în care locuiesc. Ei analizează problema și identifică soluții”, a menționat Tatiana Ursu.

Elev: „Învățăm să prețuim viața și să devenim mai toleranți”

Elevii se arată încântați de acest curs. Ei spun că prin intermediul filmelor ei percep mai bine unele situații mai dificile din viață și învață să fie toleranți.

Andreea Tifoi, elevă în clasa a X-a în cadrul Liceului Teoretic „Victor Dumbrăveanu”, din Corlăteni, raionul Râșcani, susține că acest curs este foarte util, deoarece prin intermediul filmelor învață adevărate lecții de viață.

„Această oră este importantă și eficientă în același timp, deoarece ne ajută să înțelegem mai bine viața și să o prețuim, fără să avem prejudecăți. Acest curs ne-a ajutat să realizăm ce este cu adevărat viața, am devenit mai buni cu cei din jur și mai înțelegători. De asemenea, am învățat că nu trebuie să judeci o persoană după înfățișare sau după condiția ei fizică. Aceasta oră ne-a oferit posibilitatea să aflăm despre problemele și greutățile prin care trec unii copii, precum și despre faptul că dorința combinată cu muncă te ajută să devii ceea ce dorești”, a spus Andreea.

Filmele vizionate în cadrul acestui curs îi motivează pe elevi să fie mai buni, menționează Otilia Sterpu, elevă în clasa a XI-a în cadrul Liceului Teoretic „Varnița”, din Varnița, raionul Anenii Noi.

„Ora opțională „Educație prin film” este foarte importantă pentru o generație în care educația prin intermediul metodelor interactive și vizuale are prioritate în fața educației prin metode tradiționale. În cadrul acestui curs vizionăm filme despre violență, abandon, problema discriminării sau cea a poluării mediului. Aceste filme ne sensibilizează, ne oferă lecții de viață și ne pun pe gânduri, motivându-ne să fim mai buni”, a spus Otilia.

În prezent, cursul opțional „Educație prin film” este predat la circa 1.000 de elevi din toată țara. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.