Învață copilul să fie tolerant! Jocuri prin intermediul cărora poți să cultivi această valoare
Copil micPreșcolar

Învață copilul să fie tolerant! Jocuri prin intermediul cărora poți să cultivi această valoare

Într-o lume în care suntem cu toții diferiți, trebuie să învățăm copilul să accepte diferențele dintre oameni. Cultivarea acestei valori este una dintre provocările cu care se confruntă mulți părinți. Nu trebuie să uităm însă faptul că, în primul rând, părintele este cel mai bun exemplu pentru copil și ceea ce va face va fi preluat de către cel mic. 

Psihologul Natalia Rotaru-Sîrbu susține că, deseori, atunci când copilul întâmpină o greutate, părinții încearcă să îl protejeze și nu îi permit să învețe experiențe noi, ci identifică singuri soluții. Din acest considerent, ei uită că fiecare copil este o personalitate și este individual, totuși, toți copiii au drepturi și responsabilități egale.

Comportamentele sunt preluate

Procesul de învățare începe prin copiere faptelor maturului, preluare de comportament și exersarea acestuia cu diferite persoane. Dacă persoanele din jur încurajează comportamentul copilului, atunci el îl întărește. De fapt, în unele cazuri acest comportament poate fi preluat de la alți copii.

Copiii înțeleg mai mult decât ne putem imagina. Cel mai greu este să găsim cuvintele necesare pentru a le explica pe înțelesul lor ceea ce dorim să învețe. Pentru ca micuțul să însușească mai bine, trebuie să transformăm totul în lecții practice, cu situații clare din viața de zi cu zi.

Învățăm prin intermediul jocurilor

Copilul va învăța cel mai ușor și mai repede dacă procesul educațional va avea loc sub forma unui joc. Iată câteva exemple care vă vor ajuta:

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 2,6 ani și 6 ani. Luați 3-4 animale și aranjați-le una lângă alta (de exemplu: Leu, cucoș, vacă și cămilă). Părintele îi explică micuțului de ce leul are coamă, de ce vaca are coarne, de ce cucoșul are pene și de ce cămila are cocoașe. După aceasta, copilul poate spune aspectele care îi diferențiază pe prietenii lui. De exemplu, Andreea plânge foarte repede, de aceea este bine să o învățăm să spună ce dorește fără să plângă; Gheorghiță nu poate vorbi, trebuie să-l învățăm să arate cu degetul atunci când dorește ceva; Nicușor este bătăuș atunci când se supără. Trebuie să-l învățăm să spună: „Sunt supărat, lăsați-mă în pace”.
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 ani și 11 ani. Un exemplu de joc pe care îl puteți este acela în care implicați degetele de la mână și explicați care este importanța lor în viața omului. De exemplu: Spuneți-i să încerce să apuce cu degetul mic și inelar sau cu degetul arătător și mijlociu să țină pixul și să scrie. Tot așa îi puteți arăta diverse exerciții care să prezinte funcția fiecărui deget, astfel copilul va înțelege cât de important este colaborarea și suportul fiecărui deget în parte, precum și colaborarea dintre ele. Exact așa și copiii nu pot fi de unii singuri, ci au nevoie de a colabora cu alții.
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 16 ani. Puteți explica ce înseamnă diversitatea, folosind drept exemplu persoanele care îl înconjoară pe copil.

Este foarte important să-i spuneți micuțului că fiecare copil este o personalitate, indiferent de etnie, naționalitate, stare socială sau fizică. Mai mult, toți au drepturi egale și nu trebuie să-i ofenseze sau să îi excludă. Astfel, copilul va învăța să găsească limbă comună cu toți.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.