Intoxicația alimentară la copii: Simptome și reguli importante pentru recuperare
Siguranța familiei

Intoxicația alimentară la copii: Simptome și reguli importante pentru recuperare

By iulie 24, 2020 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

Intoxicația alimentară este cauzată de bacterii și, uneori, de virusuri sau de alte microorganisme. Acestea pot pătrunde în alimentele și băuturile pe care le consumăm.

De regulă, cauza constă în consumul alimentelor ori al apei contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți, împreună cu toxinele pe care acestea le produc. Atunci când microorganismele care cauzează intoxicația alimentară pătrund in organismul nostru, ele eliberează niște toxine nocive, cauzând diaree si vărsături.

Cum recunoști toxiinfecția alimentară?

De regulă, vei vedea simptomele la cel mic sau la copilul mai mare începând de la 30 de minute până la 2 zile după ce acesta a mâncat alimentele contaminate. Timpul poate varia, în funcție de cauza exactă.

Copilul ar putea acuza unul sau mai multe dintre aceste simptome:

  • greață
  • vomă
  • diaree
  • febră
  • stomac deranjat
  • crampe în zona burticii
  • slăbiciune
  • durere de cap.

Copilul neapărat trebuie să fie examinat de un medic, pentru a fi stabilit diagnosticul.

Reguli pentru recuperarea după intoxicația alimentară:

Rehidratarea este extrem de importantă după episoadele de diaree și vomă, așa că trebuie să-i asiguri organismului copilului aportul de lichide de care are nevoie pentru a se repune pe picioare.

Ceaiul de mentă este eficient și în combaterea diareii, ceaiul de ghimbir reduce senzația de greață.

După ce copilul își revine, alimentele pot fi introduse în meniul său în porții mici și acestea să nu solicite stomacul: orez, pâine prăjită, covrigei.

Cum prevenim intoxicația alimentară la copii

Putem evita intoxicația alimentară prin respectarea unor simple reguli de igienă:

  • prepararea alimentelor aproape de momentul consumului (cu maximum 2-3 ore înainte), în cazul în care nu le putem păstra la temperatura recomandată;
  • prepararea și păstrarea lor în condiții adecvate de temperatură;
  • spălarea recipientelor de preparare și spălarea mâinilor după utilizarea toaletei, înainte de masă/pregătirea mesei;
  • consumarea alimentelor achiziționate până la termenul de expirare si evitarea alimentelor cu semne de alterare;
  • spălarea atentă a fructelor și legumelor;
  • evitarea contactului între eventuale insecte și alimente;
  • folosirea exclusivă a apei potabile;
  • evitarea consumului de alimente de la vânzători ambulanți.

Este important să reținem faptul că cei mici trebuie să fie supravegheați și feriți de substanțele/alimentele potențial periculoase. Curiozitatea lor poate avea urmări extrem de neplăcute.

Sursa text: chisinauedu.md

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.