Interzise în Europa, vândute în Moldova! Jucăriile slime - pericol pentru copii
Siguranța familiei

Interzise în Europa, vândute în Moldova! Jucăriile slime – pericol pentru copii

Centrul Național pentru Protecția Consumatorului atenționează părinții despre pericolul ascuns în jucăriile de tip Slime, formate dintr-o pastă gelatinoasă ce poate fi modelată fără a se rupe. Motivul constă în faptul că migrarea borului în procesul de utilizare a jucăriei este prea mare.

Comisia Europeană susține că ingestia sau contactul cu o cantitate excesivă de bor poate dăuna sănătății copiilor – poate cauza stări de vomă, crampe stomacale, diaree, poate afecta ficatul și sistemul reproductiv.

Borul se regăsește în compusul de borax, folosit pentru a face Slime-ul gros și lipicios. În 2018, un grup de consumatori din Marea Britanie a testat 11 cele mai populare jucării Slime și a depistat că 8 dintre ele au depășit nivelul recomandat de bor – peste 300 mg de bor/kilogram.

Comisia Europeană a depistat jucării unde nivelul de bor ajunge și la 1080 mg/kg. Aceste produse nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și standardul european relevant EN 71-3. Ca rezultat, Comisia Europeană a solicitat interzicerea comercializării acestor produse și rechemarea tuturor produselor de pe piață.

În schimb, în țara noastră, aceste produse continuă să fie comercializate, întrucât nu există niciun cadru normativ care le-ar interzice, susțin cei de la CNPIEC.

În context, specialiștii Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor recomandă părinților să evite procurarea acestor produse sau să nu le permită copiilor să le folosească.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.