(INTERVIU) Cum mămica Cristina Ermac își pregătește fiul pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil
Preșcolar

(INTERVIU) Cum mămica Cristina Ermac își pregătește fiul pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil

„Într-o casă nu te poți simți cu adevărat fericită și împlinită dacă nu auzi câte un glas pițigăiat, nu ai un supliment la designul interior sub formă de mașinuțe, păpuşi sau LEGO şi nu ai ocazia să ieşi din standardele maturității, să sari pe pat sau să dansezi pe melodiile rățuştelor”. O spune Cristina Ermac, mama unui băiețel de patru ani pe nume Darian, care este în așteptarea celui de-al doilea copil.

Cristina a acceptat să ne spună cum își pregătește fiul mai mare pentru venirea în familie a unui nou membru.

– Ce simți acum când ești în așteptarea celui de-al doilea copil?

– Eşti dublu norocos şi fericit atunci când apare al doilea copil, pentru că ai ocazia să te simți concomitent în pielea a doi copii de vârste diferite.

Mereu am fost de părerea că elementul decisiv în hotărârea de a mai avea un copil trebuie să fie pregătirea morală a
părinților şi nu atât pentru greutățile fizice, cât pentru gestionarea armonioasă a relațiilor copil-părinte-copil şi a celor dintre frați/surori. Din start am ştiut că suntem norocoși pentru că fiul nostru, Darian, mereu a iubit bebelușii. De aceea, ne-am străduit să-i conservăm această „pasiune”. Noi i-am spus „marea IMG_20161221_161736_853noutate” în același moment când am aflat şi noi. Fiindcă soțul se afla în străinătate, Dari a fost cel care m-a însoțit la primele USG-uri şi a reușit să îşi vadă pentru prima oară surioara în acțiune. Tot el a aflat primul că va fi fetiță. Noi l-am lăsat să aleagă el prima hăinuță procurată pentru micuță.

– Cum îl pregătești pe Darian pentru venirea în familie a noului membru?

– În mare parte, am încercat să îl facem să se simtă implicat şi important în viața ei. De asemenea, am încercat să nu îl facem să se simtă mai limitat sau restricționat „din cauza” sarcinii, ci ne-am străduit să îi cultivăm sentimentul de dragoste şi empatie față de mica soră. Îi amintim în permanență şi de iubirea mare pe care aceasta deja i-o poartă şi cât de nerăbdătoare e şi ea să îşi vadă frățiorul.IMG_20161221_161621_054

– Darian și-a intrat deja în rolul de frate mai mare?

– Cu cât burta creşte, cu atât mai mult observăm că Darian conștientizează prezența noului membru de familie şi cu atât mai afectuos devine față de ea. Mă roagă să îl las să adoarmă lângă burtică, îi „fură” câte un pupic ori de câte ori ajunge lângă ea, mă întreabă în permanență ce face surioara lui şi insistă să gust din diferite bunătăți, iar, dacă refuz, îmi zice că sunt pentru bebe, nu pentru mine.

 Cum vei gestiona situația în cazul în care Darian va fi totuși gelos pe sora mai mică?

– Am citit mult din experiența mămicilor despre rivalitatea dintre frați, despre gelozia care apare şi conflictele provocate de aceasta. Sunt conştientă că mă așteaptă o mare provocare, însă mi-am pregătit „armele” mele cele mai puter
nice: un kilogram zilnic de răbdare, multe sfaturi şi îndemnuri de prin lume adunate, multe cărți de parenting citite şi însușite şi o inimă plină de dragoste care abia așteaptă să fie transmisă nu doar unui copil, ci către doi.
IMG_20170116_151542_814

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.