Interviu cu Tatiana Gumene despre alăptare: „Păstrez cu drag emoțiile și amintirile acelei perioade”
Bebeluș

Interviu cu Tatiana Gumene despre alăptare: „Păstrez cu drag emoțiile și amintirile acelei perioade”

Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai plăcute experiențe pentru o femeie, iar alăptarea întărește și mai mult relația dintre mamă și bebeluș. Laptele matern oferă copilului toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă și, în același timp, conţine anticorpi care protejează copilul de unele boli.

În contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, portalul Suntparinte.md a realizat un interviu cu Tatiana Gumene, mamă a doi copii, care a acceptat să ne povestească despre emoțiile ce au încercat-o în perioada alăptării, beneficiile laptelui matern și alăptarea în public.

– Aveți doi copii și ambii au fost alăptați. Povestiți-ne despre această experiență. 

– Am alăptat fetița timp de 1 an și două luni, iar băiatul – 1 an și trei luni. Experiența a fost atât de specială și frumoasă, încât păstrez cu drag emoțiile și amintirile acelei perioade. Prima naștere a fost pe cale naturală, iar a doua – prin operație cezariană, cu toate acestea mi-am alimentat copilul imediat după naștere și tot alăptarea m-a mobilizat și chiar cred că m-a ajutat să mă recuperez mai ușor.

Alăptarea copiilor a devenit un ritual, copiii au fost alimentați din start conform unui regim bine stabilit, la fiecare trei ore. Cel mai important era să creăm împreună cu soțul atmosfera plăcută înainte de alăptare, poziția confortabilă a mamei și a copilului, ordine în casă și fundalul cu melodii pentru copii (în cazul când alăptam copiii acasă). Atmosfera și intimitatea în momentul alăptării au creat o relație specială și o legătură aparte între mine și copii, ba chiar între tată și copii, și o nostalgie față de acele momente.

13866878_10206601971310005_62271262_n

– În ultimii ani, tot mai mult ia amploare fenomenul „partizanat publicitar” (unele companii producătoare de lapte praf stabilesc parteneriate cu maternitățile, unde mamele sunt îndemnate să hrănească nou-născutul cu lapte praf). Dvs. de cine ați fost îndrumată să alăptați?

– Am născut primul copil la 25 de ani, fiind pregătită pentru familie și cu dorință de a avea copii. În primul rând, am primit o educație bună în familie și am în persoana mamei mele o prietenă adevărată. Întotdeauna am perceput alăptarea ca pe ceva natural, evident și necesar (petrecându-mi copilăria la țară, am văzut cum pisica, scroafa, vaca ș. a. își alăptează puii și nu percepeam că poate fi altfel). Evident, în timpul sarcinii am citit foarte mult despre sarcină și despre alăptare în cărțile de specialitate, dar am frecventat și cursurile pentru gravide.

13901653_10206603462867293_1541051151_o

– De regulă, după șase luni începe diversificarea alimentației sugarului, fără însă a înceta alăptarea. Dvs. ați întâlnit ceva probleme? Ați respectat un anumit regim alimentar în perioada alăptării?

– Cum am menționat mai sus, m-am documentat foarte mult în privința alăptării și a diversificării alimentare din literatura de specialitate, astfel nu m-am confruntat niciodată cu probleme de acest gen, iar alăptatul a devenit și mai plăcut, fiind perceput altfel de copil (când îți cuprinde sânul cu mânuțele și te privește direct în ochi, surâzând). Evident, am respectat un regim alimentar – am evitat excesul de alimente care provocau balonarea copilului, dar menționez că m-am străduit să consum toate alimentele în cantități rezonabile.

13883776_10206601971350006_1263222940_n

– Multe mame obișnuiesc să își alăpteze copilul în public. Ce părere aveți?

– Obișnuiam să alimentez copilul în public și susțin alăptatul în public, ba chiar promovez această idee. Fiind angajată la Ministerul Sănătății în anul 2015, de Săptămâna Mondială a Alăptării am fost inițiatoarea proiectului fotografic cu mame care alăptează copiii în public, în cele mai diverse ambianțe. A fost un proiect frumos, cu participarea mămicilor pe care le-am selectat prin intermediul Facebook-ului. Ele au acceptat cu plăcere să promoveze ideea.

Tot atunci am organizat, împreună cu reprezentantele echipei „Mămica alăptează” și neonatologul Mihai Stratulat, vizite la cinci maternități – cele mai mari din țară -, unde am avut întâlniri cu viitoarele mămici, iar specialiștii în domeniu le-au vorbit despre beneficiile alăptării, despre cum se alăptează corect, despre regimul alimentar și multe alte teme legate de alăptare.

13900607_10206601971270004_943324739_n

– În viziunea dvs., care sunt beneficiile alăptării?

– Beneficiile alăptării sunt incomensurabile: laptele matern este alimentul ideal și cel mai complet pentru hrănirea copilului, conținând toate elementele nutritive esențiale pentru creșterea lui. Este o sursă importantă de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale – toate în proporția necesară. Un copil alăptat este mai puțin predispus la boli. Laptele matern e cel mai la îndemână mijloc de hrănire pentru copil și se află întotdeauna la temperatura potrivită. Mai mult, alăptarea creează un tot întreg, o legătură unică între mamă și copil, o revelație.

– Ce recomandări aveți pentru tinerele mame, în acest context?
– Tinerelor mămici le-aș spune: Alăptatul este cel mai frumos dar de sănătate pe care îl puteți oferi copilului dumneavoastră!

Sursa foto: arhiva personală

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.