Interviu cu mama Polina Panainte: „Informați-vă când trebuie să administrați antibiotice și adresați întrebări”
Siguranța familiei

Interviu cu mama Polina Panainte: „Informați-vă când trebuie să administrați antibiotice și adresați întrebări”

Nu i-a administrat niciodată antibiotice copilului ei și este conștientă că acestea trebuie folosite cu grijă, doar în cazul infecțiilor bacteriene și doar după ce analizele medicale efectuate demonstrează că este nevoie de ele.

Vorbim despre mama Polina Panainte, cu care am discutat despre antibiotice, problema părinților „dependenți” de aceste medicamente și despre experiența sa.

– În viziunea dumneavoastră, antibioticele sunt un aliat sau un dușman în lupta contra infecțiilor la copii?

– Antibioticele sunt medicamente foarte bune. De-a lungul anilor, foarte mulți copii au fost salvați de la moarte datorită acestor preparate medicamentoase. Totuși, ele pot deveni un dușman dacă nu sunt administrate corect. De regulă, părinții au încredere sută la sută în medici și administrează copilului medicamentul pe care aceștia îl indică, fără să caute răspunsuri/argumente de ce este nevoie de tratamentul cu antibiotice. Eu întotdeauna verific, consult 2-3 medici ca să văd dacă tratamentul prescris este adecvat. În plus, citesc surse oficiale, site-uri destinate părinților (site-uri de specialitate despre îngrijirea copiilor), care explică diferite simptome și metode de tratament.

– În două cazuri, medicul v-a recomandat să administrați copilului antibiotice. Totuși, ați decis să monitorizați starea copilului câteva zile, pentru a fi sigură că e nevoie de un asemenea tratament.

– Primul caz a avut loc când copilul meu avea două luni. Medicul ne-a recomandat să facem coprocitogramă (o serie de analize pentru a diagnostica anumite afecțiuni ale tractului digestiv). Analizele au arătat că bebelușul avea câteva bacterii (pe care orice om le are în tractul intestinal!). La bebeluși, numărul acestor bacterii oscilează, însă nicidecum nu sunt administrate antibiotice în acest caz. Medicul nu ne-a indicat nici să facem analizele corespunzătoare, de aceea eu am refuzat. Am decis că voi monitoriza starea copilului. După două zile, starea lui s-a ameliorat. A fost nevoie doar de alăptare și un tip de pastile.

Al doilea caz s-a întâmplat când copilul avea șapte luni. Atunci, bebelușul a fost internat în spital. Până a vedea rezultatele analizelor efectuate, medicul ne-a zis că trebuie să îi administrăm copilului antibiotice. Eu l-am întrebat în baza căror criterii a stabilit tratamentul. Răspunsul a fost următorul: protocolul de bază prevede că, pentru a fi evitate complicațiile ulterioare, fiecărui copil care ajunge la spital îi sunt administrate antibiotice. Când au fost aduse rezultatele analizelor, am văzut că numărul de leucocite nu e mărit și nici Vsh-ul. Am refuzat, deși medicul a insistat. Am decis să îmi asum întreaga responsabilitate și să monitorizez câteva zile starea băiatului. Peste câteva zile, copilul s-a simțit mai bine. M-a bucurat faptul că medicul a recunoscut în cele din urmă că, într-adevăr, nu a fost cazul să administrăm antibiotice.

– Ce părere aveți despre problema „părinților dependenți de antibiotice”?

– Citesc ce scriu unele mame pe forumuri sau în grupuri închise și mă îngrozesc când ele scriu că administrează antibiotice copiilor care au simptome ușoare. Mulți părinți nu fac diferența între infecțiile virale și infecțiile bacteriene. Infecția cauzată de un virus se vindecă de la sine, în câteva zile; nici nu este cazul să dai copilului antivirale sau antibiotice. Copilul trebuie să se alimenteze sănătos, să fie hidratat corespunzător, să doarmă suficient. Dacă după trei zile, copilul are febră, Vsh-ul este mărit, are infecții respiratorii, urinare etc., atunci putem să luăm în calcul administrarea antibioticelor. Desigur, doar după ce analizele medicale confirmă acest lucru. Antibioticele sunt eficiente doar în distrugerea bacteriilor, nicidecum în cea a virusurilor.

– Pentru un tratament corect, părinții trebuie să cunoască natura infecțiilor. Ce alte recomandări propuneți părinților care se confruntă cu asemenea situații?

– În primul rând, recomand părinților să fie informați. Mulți zic: „Eu știu ce este cel mai bine pentru copilul meu”. Nu e adevărat, nu poți ști dacă nu ai documentat subiectul din sursele adecvate. Site-urile sunt diferite și deseori nu sunt disponibile în limba română (pot fi și în engleză, și în rusă). Este important să caute site-uri de încredere, să nu se conducă doar după expresia „bunicii sau părinții mei tot așa au procedat”. Întotdeauna, verificați informația pe Internet, cu alți medici, cu alți părinți. Informați-vă când trebuie să administrați antibiotice și adresați medicului întrebări.

În al doilea rând, părinții nu trebuie să cadă în extreme (de exemplu, să nu administreze deloc antibiotice, chiar dacă e necesar). Dacă este vorba despre o infecție bacteriană, cereți inițial antibiotice mai slabe. De asemenea, efectuați antibiograma, pentru a verifica la ce antibiotice este sensibilă bacteria. Fiecare copil trebuie să primească tratament personalizat.

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică în Republica Moldova. Estimările efectuate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că 40% din cetățenii europeni cred în mod eronat că antibioticele sunt eficiente împotriva răcelii și a gripei. Administrați antibioticele cu grijă!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.