(Interviu) Aurelia Borzin, creatoare de itinerare pentru ghid online: „Hai să vezi cât de frumoasă e Moldova!”
Util pentru părinți

(Interviu) Aurelia Borzin, creatoare de itinerare pentru ghid online: „Hai să vezi cât de frumoasă e Moldova!”

Sursa foto: Teleportravel.com

În situația creată de pandemie, după trei luni și jumătate fără alternative din partea statului la restricțiile impuse de carantină, inclusiv restricții de a ieși din Moldova, singura soluție este să găsim pe cont propriu soluții în țara noastră. Soluții care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea mintală, a noastră și a copiilor noștri, și să ne menținem tonusul psihic și sufletesc, lucruri esențiale într-o perioadă tulbure, incertă și aproape apocaliptică cum este aceasta pe care o trăim.  

Scriem acest text din experiența noastră de părinți călători prin Moldova împreună cu fetele noastre. Acum, cea mare are opt ani, cea mică – cinci. Știm că, uneori, doar ideea de a călători cu copii mici este copleșitoare. Dacă luăm în calcul și începutul de caniculă, călătoria este o adevărată provocare și se poate transforma mai degrabă într-o durere de cap, decât într-o experiență plăcută.

Dar… există un teleportravel.com și, cu el, situația devine mai simplă. Accesezi site-ul, alegi itinerarul în funcție de preferințe și accesibilitate (dealuri, păduri, lacuri, sate, cu experiență sau fără, cu hiking sau poate o combinație dintre acestea) și ghidul online te așteaptă în Messenger. Check-point-urile traseului sunt planificate astfel încât să nu îți mai faci griji și să te poți bucura de timpul petrecut împreună cu familia.

Sursa foto: Teleportravel.com

Până acum am creat trei itinerare de care sunt foarte mândră:

  1. Cel mai dulce itinerar (Călărași, Republica Moldova)
  2. Din înălțimi spre adâncuri: Ivancea și Brănești (Orhei, Republica Moldova)
  3. Eco Village și un traseu forestier (Criuleni, Republica Moldova)

Toate tururile sunt gratuite și pot fi găsite pe pagina web Teleportravel, cât și pe pagina de Facebook Teleportravel.

Câteva sugestii de care puteți ține cont înainte de a porni la drum:

  • Am testat și ne-am convins: zilele lucrătoare sunt preferabile zilelor de weekend, mai ales dacă doriți să evitați oamenii adunați ciucuri în jurul lacurilor și al pădurilor, natura să vă aparțină în totalitate și să vă simțiți ca ultimii pământeni.
  • Itinerarele cu experiență sunt mai complexe, mai bogate în emoții și mai interesante pentru copii. Ce ziceți de o plimbare cu căruța printr-un sat uitat de lume, așezat la poalele unei păduri? Sau poate preferați să culegeți fructe Goji de pe o plantație ecologică, organizată pe principiile permaculturii? Ce-ar fi dacă ați face un popas să meșteriți împreună cu copilul o jucărie de pânză, să împletiți un coșuleț din lozie sau să modelați un vas de lut? Acestea sunt experiențe de aur pentru copii, care îi cresc, îi îmbogățesc și ne fac relația autentică.  
Sursa foto: Teleportravel.com
  • Lăsați-vă liber spiritul de aventură și de descoperire. În drum de la un check-point la altul, marcate pe harta teleportravel.com, cu siguranță vă vor face cu ochiul un deal, un lac, un câmp, o cișmea, o clădire abandonată, o casă părăsită, o intrare într-o pădure. Nu ezitați să vă opriți și să explorați aceste locuri neincluse în traseu. Fiți un fel de Cristofor Columb și Robinson Crusoe în variantă autohtonă și încurajați această trăsătură nativă a copiilor.  
  • Purtați întotdeauna în portbagajul mașinii o pungă cu costume de baie, pălării, cremă de soare și o butelie cu apă de rezervă. Din experiența noastră, ni s-a întâmplat de mai multe ori să ne răcorim și să ne jucăm în râurile și lacurile din Moldova, fără să fi programat acest lucru. Dar și să rămânem fără apă de băut…
Sursa foto: Teleportravel.com
  • Cel mai fain – dacă restricțiile impuse de stat ne permit – ar fi să vă alegeți o familie, și ea cu copii, și să călătoriți împreună. Nu putem trăi cu totul asocial, consecințele izolării pot fi grave, mai ales pentru copii. În condițiile în care este respectată carantina în perioadele dintre călătorii și familia-parteneră este una și aceeași, riscul de infectare sau de a transmite virusul este redus.
  • Și, desigur: aveți grijă de natură! Evitați aprinderea focului direct pe sol. Strângeți gunoiul din locurile în care faceți popasuri pentru picnic. Educația civică începe în familie și propriul exemplu este mai valoros decât tonele de teorii și cuvintele frumoase la acest subiect. 

***

Teleportravel este o nouă platformă de turism, care oferă tururi în cele mai neexplorate și neobișnuite locuri din Moldova. De asemenea, este o platformă unde persoanele pot crea singure tururi pentru care sunt și răsplătite financiar.

Autori: Aurelia Borzin & Petru Negură

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.