Skip to content Skip to footer

Intervenția timpurie în copilărie poate schimba traseul de dezvoltare a copilului

În Republica Moldova sunt aproximativ 17 mii de copii cu maladii cronice, însă doar o treime dintre aceștia a beneficiat vreodată de servicii de reabilitare. Pentru ei, intervenția timpurie este un colac de salvare, deoarece programele eficiente în acest sens pot schimba pozitiv traseul de dezvoltare sau pot preveni manifestarea complicațiilor secundare.

Toți copiii, cu sau fără dizabilități sau tulburări de dezvoltare, evoluează prin interacțiunile lor cu părinții și cu persoanele îngrijitoare prin experiențele și oportunitățile create pentru învățare. O condiție esențială pentru o bună dezvoltare a copilului constă în nivelul capacităților parentale și al celor de îngrijire ale părinților și ale persoanelor-cheie din anturajul copilului.

Președintele Centrului de Intervenție Timpurie „Voinicel”, Ivan Puiu, susține că la baza intervenției timpurii stă fortificarea capacității parentale, deoarece părintele trebuie să fie cel care îl ajută pe copil să se dezvolte.

„Există unul dintre cele mai importante modele care stau la baza intervenției timpurii – modelul parental (relația copil-părinte). Specialiștii spun că abilitățile copilului vin ca rezultat al suportului familiei și al activităților pe care le efectuează împreună. În lipsa unor cunoștințe din partea părintelui, nu ne putem aștepta la unele succese în dezvoltarea copilului. Un copil cu o dezvoltare atipică are nevoie de mai multă atenție, abordări specifice, stimulări în dezvoltare etc.”, a menționat Ivan Puiu, în cadrul conferinței naționale dedicate subiectului intervenției timpurii.

Dacă specialiștii vor reuși să identifice problemele copilului când acesta se află la o vârstă fragedă, atunci se va lucra mult mai ușor pentru a înlătura aceste necesități, menționează viceministra Sănătății Liliana Eșanu.

„Rolul nostru este de a sensibiliza și informa societatea și asistenții medicali despre ceea ce este intervenția timpurie. Mai mult, trebuie să creștem o rețea națională în acest sens. Centrul „Voinicel” face un lucru minunat și ne-a demonstrat că lucrurile s-au mișcat din loc”, a menționat viceministrul Sănătății.

În urma multor ani de muncă, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie și a standardelor minime de calitate. De asemenea, serviciile menționate au fost incluse în Programul Unic al Asigurării obligatorii de Asistență Medicală, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină a contractat Centrul „Voinicel” și Centrul Republican pentru oferirea serviciilor în acest domeniu. Specialiștii din domeniu salută acțiunile întreprinse de autorități și susțin că acestea sunt un prim pas în dezvoltarea intervenției timpurii în Republica Moldova.

Anual, circa 4.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani din țară așteaptă servicii de intervenție timpurie, Centrul „Voinicel” oferind servicii sistematice pentru 225 de familii și copii cu tulburări de dezvoltare și risc sporit, preponderent din municipiul Chișinău. Datorită acestui Centru, anual, peste 2.000 de consultații sunt oferite copiilor din întreaga țară.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.