Știri

(Înregistrări audio) Copiii dintr-o grupă de la Grădinița nr. 185 din Chișinău ar fi fost agresați fizic și verbal

Postat de noiembrie 9, 2018 No Comments

Strigăte, înjurături și violență fizică într-o grupă de la Grădinița nr. 185 din sectorul Buiucani al capitalei. Cel puțin, asta reiese din două înregistrări audio publicate de Mihaela Maidan, o mamă care își duce fetița la grădinița respectivă. 

Aceasta a scris pe profilul ei de Facebook că, în primele zile, copilul mergea cu dorință la grădiniță. Ulterior însă, a observat că fetița începea să tremure atunci când auzea de grădiniță, ceea ce i-a trezit nedumerirea mamei. În înregistrările publicate se aude cum ajutoarea de educatoare, după cum a precizat mama, strigă la copii, îi înjură și chiar îi lovește. Mai mult, într-o altă înregistrare se aude cum câteva angajate ale grădiniței discută despre părinții copiilor care frecventează grădinița.

Suntparinte.md va monitoriza cazul și va reveni cu detalii.

Ascultați în continuare înregistrările (descifrarea a fost publicată de mamă):

Prima înregistrare 

– în primele 30 de secunde unul dintre copii repetă de 5-6 ori că are necesitatea să meargă la WC, ca răspuns de la lucrătorul grădiniței primește „du-te dacă vrei, ce vrei de la mine?”(reamintesc vârsta copiilor este de 3 ani. Vârstă la care copiii încă nu sunt de sine stătător).
– 00:35- 02:00:
voce 1 (lucrător de grădiniță): Așa ne-am așezat pe scăunele toți! Cască gura, unde-i scaunul tău? Stai că vin eu la tine, tu de dimineață o cauți… repede pe scăunel, unde-i locul tău? Și, dacă nu ești cuminte (se aude o lovitură), a s-o câștigi azi! Tu deam pe mine m-ai săturat, tu ești obraznic! Aicea stai! De te miști de aicea o primești! Uite la dânsul cât îi de obraznic?!
Voce 2 (copil plânge) Unde-i mama?
Voce 1: Gura închisă, că am și eu familie! Închide gura! A să vă dau eu vouă alintăturilor!
În continuare auzim iarăși tonalități foarte ridicate adresate copiilor care plâng și suspină de frică.
03:09 Voce 1: Și Artiom (se aude lovitura) cuminte trebuie să șadă, și Artiom!
03:29 Voce 1: Iau la dubina aista… ce s-o întâmplat?
03:50 Voce 1: Și te neri dacă (cuvânt licențios) ista s-o suit călare peste dânsu, bolnavu…
04:15 Voce 1: Adă cana la bucătărie mai repede, mai repede, debilo, adă la mine, că dacă vin la tine te înec!
05:40 Voce 1: Și-i cu încălțămintea asta a ta? O lăsat numa șnurocul, capra! De la Ungheni, vină încoași, vâră piciorul!

Poliția Republicii Moldova Monica Babuc Pavel Filip UNICEF Moldova StopHam Moldova Sunt mamica și ca oricare părinte îmi cunosc perfect copilul și il simt mai bine ca oricine. Copilul meu a început sa frecventeze Gradinita nr 185 din sectorul Buiucani grupa ,,Soarele” și cu asta se începe coșmarul nostru …. prima săptămâna mai exact primele 3-4 zile copilu meu mergea cu cea mai mare dorința și plăcere la Gradinita, pentruca asta am învățat-o ca acolo e bine ! Ca la gradinita sunt mulți copii și acolo va Jucați și faceți multe activități interesante . Ei bine ..in ciuda așteptărilor mele și a fetiței mele m-am “TREZIT “ca îmi duceam zilnic copilul într-un loc unde copii sunt numiți, jigniți, speriați si chiar loviti , si asta se petrece in zilele noastre … copilul meu a început sa tremure sa aibă frică când aude de gradinita. Intrebarea mea este urmatoarea UNDE ESTE SIGURANTA COPILULUI MEU ???? De ce in așa loc unde merg sute de copii nu se fac controale ? IN GRIJA CUI STA COPILUL MEU???? .. Din pacate asemenea abateri se intimpla tot mai des. Sunt foarte intelegatoare cind autoritatile spun ca au lipsa de cadre didactice si personal auxiliar, insa aceasta nu permite nimanui sa terorizeze in asa mod copii la o virsta atit de frageda, pentru ca anume de aici incepe o integrare in societate a fiecarei persoane. Iar in asa mod, unde ajungem??? Gradinita 185, str. Alba-Iulia 202/3,Buiucani Chisinau, grupa „Soarele”. Virsta copiilor 3 ani. Comportamentul fata de copii a dàdacei ( abuz atit fizic cit si verbal zilnic).1 inregistrare:-in primele 30 secunde unul din copii repete de 5/6 ca are necesitatea sa mearga la WC, ca raspuns de la lucratorul gradinitei primeste „dute daca vreai, ce vreai de la mine”( reamintesc virsta copiilor este de 3 ani. Virsta la care copii inca nu sunt de sine statatori).-00:35- 02:00: voce 1 (lucrator de gradinita): asha ne-am ashezat pe scaunele toti, casca gura undei scaunul tau? stai ca vin eu la tine, tu de dimineata o cauti… repede pe scaunel, undei locul tau? si daca nu esti cuminte ( se aude o lovitura) asha o cîstigi azi! Tu deam pe mine mai saturat, tu esti obraznic! Aicea stai! de te misti de aicea o primesti! Uite la dinsul cit îi de obraznic?! Voce 2 (copil): plinge- undei mama?Voce 1: Gura inchisa, ca am si eu familie! inchide gura! A sa va dau eu voua alintaturilor!In continuare auzim iarasi tonalitati foarte ridicate adresate copiilor care pling si suspina de frica.03:09 Voce 1: si Artiom ( se aude lovitura) cuminte trebuie sa shada, si Artiom! 03:29 Voce 1: Iau la Dubina aista… ce s-o intimplat?03:50 Voce 1: si te neri daca pulàul ista s-o suit calare peste dinsu, Bolnavu…04:15 Voce 1: ada cana la bucatarie mai repede, mai repide debilo ada la mine, ca daca vin la tine te innec!05:40 Voce 1: sii cu incaltaminte asta a ta? o lasat numa shnurocul, Capra! de la Ungheni, vina incoashi, vira piciorul! .

Опубликовано Mihaela Vidrașcu Четверг, 8 ноября 2018 г.

 

Înregistrarea nr 2

Lucrătorii grădiniței discută despre părinții copiilor ce frecventează grădinița 185 (discuția are loc față de copii):
00:24 Voce 1 (dădaca): Niște râsuri și cozi de câine!
00:37 Voce 1: a să vreie să se așeze să mănânce ghini, nu – șezi în măta acolo pe scaun!
01:10 Voce 1: toți neîmpliniții și toți proștii și toți debilii pe aișea, îi fac la subotnic, drept cum o spus Nicu, că pute din urma ei, dar ea încă mai caută…
01:35 Voce 1: ee ia uite-te, mănâncă câcatul din nas și e îi… niș să nu o văd să se apropie, a vre să mănânce ghine, nu – șezi acolo…
02:29 Voce 1: ș-o înflat botu că nu poate (expresie licențioasă) și e vine să mă comande pe mine aișea, mai ghine ț-ai educa copilul ista, da nu ai îmbla cu botu înflat…
Voce 2 (educatoare): Sava cu pretenții, dedu cu pretenții, Delia cu pretenții..
Voce 1: care Sava, fa?
Voce 2: Gabriel, așela înalt!
Voce 1: eii, niște râsuri și cozi de câini
03:37 un copil începe a plânge
Voce 1: Măi, îți închid gura! Închide gura am zis! Dacă te mârnâi, ai să zbori cu racheta! Nesimțiților!
04:30 Voce 1: Iaca animala asta care vine amu tot așa zice că Sveta ni bate copiii…

Pavel Filip Monica Babuc UNICEF Moldova StopHam Moldova Poliția Republicii MoldovaInregistrarea nr 2 : lucratorii gradinitei discuta despre parintii copiilor ce frecventeaza gradinita 185 (discutia are loc fata de copii):00:24 Voce 1 ( dadaca): niste risuri si cozi de cîine!00:37 Voce 1 : a sa vreie sa se asheze sa manînce ghini, nu- shezi în mata acolo pe scaun!01:10 Voce 1: toti neimplinitii, si toti prostii si toti debilii pe aishea, ii fac la subotnic, drept cum o spus Nicu- ca pute din urma ei, dar ea inca mai cauta…01:35 Voce 1: ee iautite, maninca cîcatul din nas si e îi… nis sa nu o vad sa se apropie, a vre sa manînce ghine nu- shezi acolo…02:29 Voce 1: sho inflat botu ca nu poate suji sulile shi e vine sa ma comande pe mine aishea, mai ghine tsai educa copilu ista da nu ai imbla cu botu inflat…Voce 2 ( educatoare) : Sava cu pretentii, dedu cu pretentii, Delia cu pretentii..Voce 1: care Sava fa?Voce 2: Gabriel, ashela inalt!Voce 1: eii niste risuri si cozi de cîini03:37 un copil incepe a plingeVoce 1: Mai iti inchid gura! Inchide gura am zis! Daca te mîrnii ai sa zbori cu racheta! Nesimtitilor! 04:30 Voce 1: Iaca animala asta care vine amu, tot asha zice ca Sveta ni bate copii…

Опубликовано Mihaela Vidrașcu Четверг, 8 ноября 2018 г.

Primarul interimar Ruslan Codreanu și-a cerut scuze, într-o postare pe pagina lui de Facebook, menționând că nu va admite asemenea atitudine față de copii:

„Îmi cer scuze de la părinți, pentru că trebuie să audă așa ceva. Ca părinte, care vrea ce este mai bun pentru copilul său, mă simt îngrozit și promit să intervin și să fac tot ce îmi stă în putere ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”. 

Lasă un comentariu