Organismul uman are nevoie zilnic de până la 5 grame de sare sau echivalentul unei lingurițe. Moldovenii însă consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 2/3 din sarea pe care o consumăm zilnic se ascunde în alimentele procesate.
Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană din Republica Moldova consumă în medie 333 de grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalentul a 5,5 grame de sare. Pe de altă parte, peste jumătate dintre moldoveni (56,4%) consumă mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi. Consumul înalt de sare este un factor determinant pentru bolile cardiovasculare, care sunt cauza de deces nr. 1 în Republica Moldova.
În anul 2016 a fost realizat un studiu cu participarea a 858 de persoane din Moldova – femei și bărbați cu vârsta între 18 și 69 de ani, din mediul rural și urban. Cercetarea a inclus trei etape: aplicarea chestionarului, efectuarea măsurărilor fizice și colectarea urinei pe parcursul a 24 ore.
Studiul privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova a fost realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Ce putem face pentru a reduce consumul de sare?
-
Nu punem sarea pe masă.
-
Reducem cantitatea de sare adăugată la prepararea bucatelor.
-
Folosim ierburi aromatice în loc de sare la prepararea bucatelor.
-
Reducem sau evităm consumul alimentelor fabricate și al gustărilor bogate în sare.
-
Citim etichetele produselor alimentare și alegem produsele cu un conținut redus de sare.
-
Pentru o alimentație sănătoasă, consumăm fructe și legume proaspete.
Acest material a fost realizat cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul Proiectului „Suport pentru consolidarea guvernării și a dialogului privind politicile în sectorul sănătății – a 2-a etapă” și nu exprimă punctul de vedere al SDC și OMS sau al oricărei alte organizații afiliate. Responsabilitatea pentru conținutul tehnic al materialului aparține în exclusivitate autorilor.
Design infografic: Gabriel Encev