Indemnizația la nașterea copilului, mai mare cu peste 2.000 de lei. Când veți beneficia de majorare
Știri

Indemnizația la nașterea copilului, mai mare cu peste 2.000 de lei. Când veți beneficia de majorare

Familiile cu copii vor beneficia de indemnizații mai mari, începând cu 1 ianuarie anul viitor. Indemnizația unică la nașterea primului copil va fi majorată cu 2.200 de lei și cu 1.900 de lei – la nașterea următorilor copii. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Dacă până în prezent părinții primeau o indemnizație de 3.100 de lei și, respectiv, de 3.400 de lei, începând cu anul 2017 ei vor beneficia de o indemnizație de 5.300 lei în ambele cazuri.

Suma a fost stabilită în conformitate cu datele Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, care a calculat cheltuielile pentru procurarea setului minim de bunuri la nașterea copilului (pătuc, haine, plapumă, articole de igienă etc.).

De asemenea, Executivul a aprobat acordarea unui nou tip de prestație pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, care va constitui 270 de lei lunar pentru fiecare copil.

La fel, va fi extinsă cu 6 luni perioada de acordare a indemnizației lunare pentru întreținerea copilului în cazul persoanelor neasigurate, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Totodată, copiii rămași temporar fără ocrotire părintească care sunt plasați sub tutelă/curatelă vor avea dreptul la stabilirea și plata indemnizației lunare.

Costul total al proiectului este de 100 300 de lei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.