Siguranța familiei

Încetați să vă mai puneți în pericol copiii atunci când se află în mașină!

By decembrie 19, 2017 No Comments

Siguranța copilului trebuie să se numere printre prioritățile unui părinte cu adevărat responsabil. Totuși, mulți dintre adulți nu conștientizează la ce riscuri își supun copiii atunci când nu instalează în mașină sistem de reținere sau sistem de adaptare. Un sondaj realizat de AO „Automobil Club din Moldova” arată că doar 40% dintre părinții copiilor sub 12 ani, din totalul de 400 de părinți chestionați, nu utilizează un sistem de reținere pentru copii, adecvat vârstei și caracteristicilor fiziologice ale copiilor, la transportarea acestora în vehiculul auto. 

Studiul a fost realizat în locuri publice, zone de parcare, în regiunea școlilor și grădinițelor, cu suportul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), voluntarilor și al liceelor „Universul” și „Kiril și Metodiu” din capitală. Acțiunea face parte din proiectul „Transportă copilul tău în siguranță”. Grupul-țintă al campaniei naționale de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport a inclus: părinții copiilor cu vârsta 0-12 ani, copiii de 0-12 ani, autoritățile publice locale și centrale, precum și comercianții sistemelor de reținere pentru copii și alte companii private.

Timp de un an, 600 de femei însărcinate au fost informate despre sistemele de reținere ale copiilor. De asemenea, au fost organizate seminare în școli, întâlniri speciale cu mai multe companii locale de taxi, au fost tipărite și distribuite materiale tematice viitorilor șoferi, în special părinților și femeilor însărcinate. Totodată, subiectul cu privire la scaunele auto pentru copii a fost abordat la emisiuni TV, în spoturi video, în presa scrisă și online. Și deputații din Parlamentul RM au primit broșuri, postere și stickere pentru a conștientiza importanța sistemelor de reținere pentru copii.

În cadrul aceluiași proiect, Poliția a desfășurat operațiuni speciale și a aplicat amenzi șoferilor care nu au instalat sisteme de reținere pentru copii. În prezent, amenda este de la 9 la 12 unități convenționale (450 – 600 de lei) cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Chiar dacă numărul copiilor implicați în accidentele rutiere este într-o ușoară descreștere, totuși statisticile la nivel de țară sunt îngrijorătoare. Șeful INP, Livii Baziuc, susține că, în anul 2017, au avut loc 330 de accidente rutiere cu implicarea minorilor, mai puțin comparativ cu anul 2016 – 426 de accidente. Ca rezultat, 10 copii au decedat.

Din numărul accidentelor rutiere cu implicarea minorilor, în 133 de cazuri au suferit copiii care erau pasageri în vehiculele auto, comparativ cu numărul de 175 de pasageri în 2016. În total, au fost documentați peste 10 000 de conducători auto la capitolul dotarea vehiculului cu scaun auto pentru copii.

„Preșcolarii și elevii sunt cei mai expuși riscului de a fi accidentați din cauza: vârstei, incapacității unor părinți de a lua decizia corectă atunci când copilul se află în mijlocul auto, nivelului slab de pregătire a conducătorilor auto. Atât timp cât vom avea asemenea rezultate, va trebui să ne implicăm cu toții”, a mai spus Livii Baziuc.

„Cândva, domnitorul Ștefan cel Mare a zis că un copil este o generație și, dacă noi salvăm o viață de copil, noi salvăm o generație. Anul trecut, noi am salvat șapte generații, adică șapte copii. În acest an ne-a reușit să salvăm 5. Sperăm că vom închide statisticile tragice privind copiii decedați în 2017 cu cei 10 copii care și-au pierdut viața în anul curent. Pentru noi este important ca părintele să conștientizeze că cel mic trebuie să fie transportat doar în siguranță. Atunci când urcă la volan, adultul trebuie să înțeleagă că micul pasager trebuie să fie în siguranță – trebuie să stea pe bancheta din spate, în locul de mijloc, în sistem de reținere sau de adaptare. Educați-vă copiii prin propriul exemplu”, a adăugat Uliana Catan, specialist superior al Secției supraveghere transport al Direcţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră al Inspectoratului Național de Patrulare.

În anul următor, cei de la „Automobil Club din Moldova” vor crea o platformă prin care persoanele care nu mai au nevoie de scaunele auto le vor putea dona altor adulți care nu își pot permite să cumpere un asemenea dispozitiv.

Campania dată s-a desfășurat în parteneriat cu Federația Internațională de Automobilism, Fundația FIA, Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie, Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

Citește și:

(Infografic) Siguranța copilului în mașină: scaunul auto salvează vieți

Între lege și realitate: Scaunele auto pentru copii, obligatorii în taxiurile din Republica Moldova

Centura de siguranță în cazul femeilor însărcinate: Ce recomandă specialiștii

Transportăm sau nu copiii în scoică, pe bancheta din față? Ce spune legislația din Republica Moldova

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.