Skip to content Skip to footer

Începe campania de imunizare contra cancerului de col uterin. De joi, fetițele de 10 ani pot fi vaccinate

Începând cu ziua de joi, 7 decembrie, în Republica Moldova va începe campania de imunizare contra Papilomavirusului uman (HPV). Astfel, 15 000 de fete cu vârsta de 10 ani (cele născute în anul 2007) vor beneficia de vaccinul cvadrivalent Gardasil. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

Responsabilii din sănătate susțin că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de protejare a fetelor adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV.

Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin șase luni între ele. Fetele născute în 2007, care nu au reușit să beneficieze de acest vaccin, vor avea posibilitatea de a fi vaccinate cu prima doză la începutul anului 2018. Cea de-a doua doză de vaccin va fi administrată începând cu luna iunie 2018.

În aprilie-mai 2018 va fi inițiată vaccinarea cu prima doză de vaccin Gardasil a fetelor născute în anul 2008, urmând să fie administrată cea de-a doua doză în lunile octombrie-noiembrie 2018.

„Studiul de cost-eficiență realizat în mai multe țări estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi 250 000 de dolari anual pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș. Oficialul a îndemnat părinții să se informeze, să discute cu medicii de familie, pediatrii, ginecologii, imunologii sau chiar să adreseze întrebări Ministerului de resort.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. În context, Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a menționat că vaccinurile sunt testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante, pentru a fi licențiate și distribuite pe piață. Totodată, acesta a reiterat că vaccinarea, concomitent cu streeningul, sunt măsurile cele mai eficiente de reducere a riscurilor cancerului cervical.

„Cu certitudine, este o investiție de durată în sănătatea populației din Republica Moldova. Mâine n-o să putem vorbi despre rezultate, dar în ani de zile o să vorbim despre niște rezultate remarcabile în profilaxia și controlul cancerului de col uterin între femei, în special cele de vârstă tânără”, a precizat

Menționăm că implementarea vaccinului are loc în cadrul programului demonstrațional GAVI pentru anii 2017-2018, iar lotul de vaccinuri a fost oferit gratuit țării noastre. În timp ce alte state procură acest vaccin chiar cu 60-80 de dolari, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) va oferi țării noastre vaccinuri până în 2025, prin intermediul UNICEF, la un preț promoțional de 10 dolari (două doze de vaccin, luând în calcul și cheltuielile de transport).

În Republica Moldova, în perioada 2010-2016, s-au înregistrat anual în medie 300 de cazuri noi de cancer cervical și circa 170 de decese cauzate de această maladie. Din cauza acestui tip de cancer, în medie o femeie din Moldova decedează la fiecare două zile.

Detalii despre cancerul de col uterin și metodele de prevenire găsiți în articolul De ce sunt importante vaccinul anti-HPV și screeningul, în lupta contra cancerului de col uterin

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.