Încă un pas spre combaterea violenței în Moldova: Guvernul a aprobat proiectul privind ratificarea Convenției de la Istanbul
Siguranța familiei

Încă un pas spre combaterea violenței în Moldova: Guvernul a aprobat proiectul privind ratificarea Convenției de la Istanbul

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), adoptată la 11 mai, 2011. Proiectul urmează a fi prezentat președintelui spre examinare.

În Republica Moldova, 73% dintre femei care au avut vreodată un partener intim au fost supuse unei forme de violență. Cea mai răspândită formă de violență este violența psihologică la care au spus că au fost supuse 71% dintre femei (cu mult peste media UE de 43%), urmată de violența fizică (33%), ceea ce este mult mai mult decât media UE de 20%.

În ultimii cinci ani, în Republica Moldova, din cauza actelor de violență exercitate de agresori familiali, au decedat 144 de femei, 95% dintre victime fiind femei și fete.

În context, documentul promovează toleranța zero față de violență, protecția victimelor și crearea serviciilor specializate. Convenția nu face discriminare pe criteriu de gen sau vârstă, fiind incluși femeile, bărbații, copiii și bătrânii.

Important!

  1. Convenția de la Istanbul nu contestă nici într-un fel cultura și tradițiile țărilor! Documentul cere statelor ca „obiceiurile, cultura, religia, tradițiile sau așa-numita „onoare” să nu fie considerate justificări ale unor acțiuni violente”.

  2. Convenția de la Istanbul nu definește conceptul de „familie”, nu impune statelor părți să redefinească „familia” într-un anumit mod sau să oblige femeile și bărbații să trăiască într-un anumit fel.

  3. Convenția nu implică faptul că statele-părți ar trebui să includă materiale didactice despre orientarea sexuală și identitatea de gen.

  4. Convenția recunoaște căsătoria benevolă și incriminează doar căsătoria forțată drept o formă de violență.

  5. În Convenție este recunoscut faptul că sterilizarea forțată și avortul forțat sunt acte de violență împotriva femeilor.

Până în prezent, Convenția de la Istanbul a fost ratificată de 34 de state-membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenția a fost semnată de Uniunea Europeană.

Vedeți și:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.