Încă 161 de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu COVID-19
Știri

Încă 161 de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu COVID-19

Sursa foto: kltv.com

Alte 161 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, din 681 de probe prelevate. Este vorba despre 11 cazuri de import și 150 de cazuri de transmitere locală. Astfel, în Moldova, numărul persoanelor infectate a ajuns la 752.

La Soroca au fost înregistrate astăzi 42 de cazuri noi, în timp ce la Ștefan Vodă – 30. În total, în aceste două raioane, 226 de persoane au fost infectate, ceea ce constituie 1/3 din totalul cazurilor din țară. În Chișinău sunt înregistrate 264 de cazuri.

215 persoane infectate fac parte din personalul medical, dintre care 55% din Soroca și Ștefan Vodă.

Tot azi au fost înregistrate 4 decese. Primul caz se referă la un bărbat de 79 de ani, care a fost internat la Spitalul Clinic Republican, pe data de 28 martie curent, în stare gravă. Pacientul suferea şi de alte maladii cronice.

În celelalte cazuri este vorba despre o persoană de 27 de ani, din Tiraspol; o femeie de 65 de ani și alta de 57 de ani, ambele din Chișinău. În total, 12 persoane au decedat.

În același timp, un pacient de 22 ani, care a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, s-a tratat de COVID-19.

Începând de astăzi, vor fi activate noi instituții spitalicești pentru internarea persoanelor suspecte și confirmate cu COVID-19: Spitalul de Stat, SR Hîncești și SR Anenii Noi.

Chișinăul, Ștefan Vodă și Soroca – teritorii de risc sporit

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, la ora actuală se conturează trei teritorii de risc sporit de infecție cu COVID-19: mun. Chişinău – cu 39% dintre toate cazurile de infectare cu COVID-19, raionul Ştefan Vodă – 14% și Soroca – 12%.

Perioada de incubație – 6 zile

Conform datelor ANSP, la ora actuală, în Republica Moldova, perioada medie de incubație a infecției cu noul Coronavirus (contactul cu agentul patogen şi termenul de dezvoltare a simptomelor) este de 6 zile. Rata de contagiozitate (rata de infectare de la o persoană la alta) este de 2,6.

În contextul unei rate de contagiozitate de 2,6 și a perioadei medii de incubație de 6 zile, se prognozează ca, până la sfârșitul lunii mai, să fie înregistrate 31 de mii de cazuri de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova.

Specialiștii atenționează că, dacă vor fi respectate măsurile stricte de izolare și recomandările autorităților, rata de contagiozitate ar putea scădea la 1,5, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri înregistrate se va reduce. De asemenea, morbiditatea s-ar putea diminua aproximativ de 10 ori.

Vă îndemnăm în continuare să apelați la 0 80012300 pentru orice întrebare legată de COVID-19 și să vă informați doar din surse oficiale.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă populației:

  • Evitați locurile publice. Stați acasă!
  • Păstrați distanța socială de minimum 1 m.
  • Dacă ați revenit din țările cu risc sporit de infecție sau ați contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei, și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi.
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun.
  • Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);
  • La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.