Știri

În unele licee din Chișinău, taxa de înscriere ajunge până la 800 de euro

Postat de decembrie 17, 2018 No Comments

Taxa de înscriere a copiilor la unele grădinițe din Chișinău variază între 400 și 4.000 de lei. Aceasta este și mai mare în cazul înscrierii la licee – până la 800 de euro. Anunțul a fost făcut de primarul interimar Ruslan Codreanu. Edilul interimar al capitalei a menționat că a efectuat o totalizare a plângerilor primite de la părinți în anul 2018, cele mai multe dintre ele referindu-se la taxele de înscriere. 

„Noi vorbim de instituții municipale, finanțate de la bugetul de stat și cel municipal, de faptul că învățământul este gratuit. Nicio taxă de înscriere, de parcă te înscrii pe moșia cuiva, nu este acceptată. Voi lua atitudine pe fiecare caz”, a declarat Ruslan Codreanu.

Cazurile de corupție pot fi raportate pe adresa de e-mail: ruslan.codreanu@pmc.md. Întrucât majoritatea plângerilor sunt anonime, primarul interimar face un apel către părinți să vorbească deschis despre taxele ilegale la înscrierea în instituțiile de învățământ:

„Grupul de părinți care a fost la „Lăstăraș” a venit la mine și a semnat demersuri, am avut discuții cu zeci de oameni de acolo. Am expediat tot pachetul de documente la Procuratură, CNA, Ministerul Finanțelor și Inspecția Financiară. Există un alt grup de părinți care încă are frică. Eu îi îndemn să nu aibă frică, pentru că, atât timp cât vor rămâne în anonimat, nu vom putea stârpi fenomenul de colectare ilegală a taxelor”.

La rândul său, șefa Direcției educație, Rodica Guțu, recunoaște că, întotdeauna, la începutul anului de studii, la Direcție parvin plângeri cu privire la taxele ilicite:

„Am elaborat un plan de prevenire a acțiunilor de corupție. Totodată, vom verifica toate acordurile care sunt încheiate între asociațiile obștești și conducerea instituției. Cu regret, nu se adeveresc faptele atunci când mergem noi. Părinții au frică să fie deschiși, cadrele didactice cu atât mai mult nu confirmă. Săptămâna precedentă, am mers personal într-o instituție unde am chestionat cadrele didactice. În niciun chestionar nu s-a confirmat că se colectează bani”.

Conducerea DGECTS are la dispoziție o lună pentru a revizui statutul tuturor asociațiilor care activează în grădinițele și școlile din Chișinău și să prezinte un raport la acest subiect.

Lasă un comentariu