„În satul Andrușul de Jos, tot mai mulți tați participă la ședințele cu părinții sau ies la plimbare cu copiii”
Util pentru părinți

„În satul Andrușul de Jos, tot mai mulți tați participă la ședințele cu părinții sau ies la plimbare cu copiii”

By 28/05/2021 iulie 30th, 2021 No Comments

Sursa foto: Freepick.com

Fiecare familie are dreptul de a decide cine dintre parteneri va sta în concediul de îngrijire a copilului și cum vor fi împărțite responsabilitățile casnice. Un bărbat care alege să stea în concediul de îngrijire nu este mai puțin bărbat, la fel cum o mamă nu este mai puțin bună dacă va merge la serviciu și nu va sta ea în acel concediu de îngrijire. La aceste concluzii au ajuns participanții instruirii „Femeia și bărbatul – doi oameni cu drepturi egale și dorințe diferite”.

Instruirea a avut loc online și a fost organizată pentru părinții, cadrele didactice și reprezentanții/tele APL din satul Andrușul de Jos, Cahul, în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”. Avocata Olga Ojog a fost formatoare în cadrul instruirii.

Ludmila Dimitriadi activează în calitate de directoare la Gimnaziul „G. Coșbuc” din sat. Spune că familiile tinere au o altă concepție privind rolurile în familie și nu prea se conduc de stereotipurile de gen:

„Vedem și în sat, și în oraș că nu mai este o rușine dacă tații se implică în viața de familie. În parc, tot mai mulți tătici ies cu căruciorul. Familiile tinere împart activitățile chiar din prima zi când mama vine acasă de la maternitate. Odată cu dezvoltarea tehnologică, observăm deja că tatăl este și mai mândru că are o fetiță și se „laudă”, pe rețelele sociale, că are grijă de ea. La fel și șofatul – nu mai este o activitate strict bărbătească. La ședințele cu părinții, vin și tătici, nu doar mamele”.

În cadrul instruirii, participanții și participantele au aflat care este diferența dintre „sex” și „gen”, de ce este important ca activitățile extracurriculare sau profesia să fie alese în funcție de competențele copilului, nu de genul său, și cum pot preveni/raporta violența de orice fel:

„Sexul ține de caracteristicile anatomice și fiziologice care diferențiază femeile de bărbați. De exemplu, „a da naștere unui copil” și „a alăpta” sunt caracteristici specifice femeilor. Genul se referă la aspectul social al relațiilor dintre femei și bărbați. De exemplu, „a spăla hainele”, „a face mâncare” sau „a avea grijă de copii” este o caracteristică de gen, toate aceste acțiuni putând fi făcute și de femei, și de bărbați. Cu toții ne naștem oameni. Atunci când tratăm pe cineva în mod egal, punem semnul egalității între egalitatea de gen și demnitatea umană”, le-a explicat avocata Olga Ojog.

Stereotipurile de gen conduc la violență. La nivel global, cele mai multe decese în rândul femeilor de 15-44 de ani nu sunt din cauza malariei, a cancerului sau accidentelor rutiere, ci din cauza violenței în bază de gen.

Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, implementat de Centrul Media pentru Tineri (fondatorul Suntparinte.md), ca parte a Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Localitățile implicate în proiect sunt:

  • Raionul Cahul – Andrușul de Jos, mun. Cahul, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zîrnești
  • Raionul Ungheni – Mănoilești, Măcărești, Pîrlița, Rădenii Vechi, mun. Ungheni, Zagarancea

Următoarea etapă constă în faptul că tinerii și adulții din aceste localități vor forma grupuri de inițiativă și vor propune idei de inițiative locale privind promovarea egalității de gen și prevenirea violenței. Șase cele mai bune idei vor fi susținute financiar prin oferirea granturilor.

Acest articol este realizat de Suntparinte.md (fondat de Centrul Media pentru Tineri), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). 

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.