În Republica Moldova a fost lansată, în premieră, o hartă online a persoanelor cu Sindrom Down
Util pentru părinți

În Republica Moldova a fost lansată, în premieră, o hartă online a persoanelor cu Sindrom Down

Sursa foto: AO Sunshine/Colaj realizat de Suntparinte.md

În Republica Moldova a fost lansată, în premieră, o hartă online a persoanelor cu Sindrom Down (SD) din țara noastră. Printr-un singur click, puteți vedea câți copii și adulți cu Sindrom Down sunt în localitatea voastră, să-i cunoașteți pe unii dintre ei, precum și să-i contactați pe adresa de e-mail indicată.

Harta este disponibilă în limbile română, rusă și engleză. Aceasta a fost realizată de Asociația Obștească „Sunshine” din Republica Moldova, cu scopul de a ne cunoaște unii pe alții, de a descoperi realizările și talentele persoanelor cu Sindrom Down și de a atrage specialiști care s-ar putea ocupa individual cu acești copii. De asemenea, proiectul urmărește scopul de a atrage fonduri și ajutoare pentru familii, în caz de necesitate.

Sursa foto: copiiisoarelui.md

Procedura de a vizualiza persoanele pe hartă este simplă:

  • Accesați pagina copiiisoarelui.md.
  • Apăsați pe „Harta Sunshine”. Dacă nu o vedeți, găsiți-o AICI.
  • Selectați raionul sau municipiul care vă interesează și veți vedea lista persoanelor (copii și adulți) din zona respectivă. Unele nume sunt însoțite de informații despre copil/adult și de fotografii.

Nu sunt indicate numele de familie, adresa și numărul de telefon. Persoanele pot fi contactate prin intermediul adresei de e-mail personalizate. Mesajele sunt recepționate de administratorul paginii și redirecționate imediat familiilor respective. În unele cazuri, mesajele ajung automat pe adresa/adresele destinatarilor.

Important: Fotografiile și descrierile sunt plasate doar cu acordul fiecărei familii. 


Dacă cunoașteți alte persoane sau dețineți informații despre cineva cu Sindrom Down, care nu este în listă, comunicați această informație Asociației „Sunshine”, pentru a stabili legătura cu acele persoane. E nevoie de nume și datele de contact (un număr de telefon sau o adresă de e-mail). 

Scrieți un mesaj pe adresa de e-mail sd@copiiisoarelui.md sau sunați la numărul 069489648. Puteți scrie și pe pagina de Facebook A.O. Sunshine.


Asociația Оbștească „Sunshine” a fost înființată în anul 2018 de către un grup de părinți din Chișinău, pentru a contribui la creșterea nivelului de conștientizare și înțelegere a specificului Sindromului Down și pentru a promova drepturile persoanelor cu SD de a se bucura de viață deplină, în demnitate, de a fi participanți activi și apreciați în comunitățile în care trăiesc.  

În momentul lansării hărții online, în baza de date a Asociației erau înregistrate 145 de persoane. Cifra reală este mult mai mare. Conform estimărilor Asociației, sunt peste 1.000 de persoane cu SD pe teritoriul Moldovei.

Statistici oficiale la acest capitol nu există. Haideți să-i găsim pe toți!    

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.