În primele 1.000 de zile de viață, creierul copilului poate crea până la 1.000 de conexiuni noi pe secundă
Util pentru părinți

În primele 1.000 de zile de viață, creierul copilului poate crea până la 1.000 de conexiuni noi pe secundă

Doar în primele 1.000 de zile de viață, celulele creierului pot crea până la 1.000 de conexiuni noi pe secundă. Legăturile astfel formate contribuie la dezvoltarea creierului copilului, iar ulterior la dezvoltarea abilităților de învățare a acestuia, punându-se astfel bazele sănătății și fericirii lui.

În context, UNICEF a lansat Campania #EarlyMomentsMatter. Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței primelor 1.000 de zile din viața copilului pentru dezvoltarea creierului acestuia și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. Campania este susținută de Fundația LEGO.

Campania #EarlyMomentsMatter începe cu o inițiativă adresată părinților și îngrijitorilor și va consta în distribuirea informației neuroștiințifice despre cum se dezvoltă creierul unui copil. #EatPlayLove încurajează părinții și îngrijitorii, în mod simplu și interesant, să profite de această oportunitate unică.

Potrivit ultimelor date publicate în The Lancet, aproximativ 250 de milioane de copii din țările în curs de dezvoltare sunt supuși riscului de a avea o creștere insuficientă ca rezultat al sărăciei și al retardului statutar. De asemenea, copiii dezavantajați din țările mediu și înalt dezvoltate sunt supuși riscului.

UNICEF estimează că alte milioane de copii își petrec primii ani din viață crescând în medii nesigure și zădarnice, riscându-li-se astfel dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială.

Investițiile în dezvoltarea timpurie este una dintre cele mai eficiente moduri de a creşte capacitatea tuturor copiilor să îşi atingă potenţialul maxim – crescând capacitatea lor de a învăţa la şcoală şi, mai târziu, capacitatea lor de câştig ca adulți.

Atunci când sunt îmbinate cu serviciile existente în sănătate, intervenţiile în dezvoltarea timpurie, cum ar fi Care for Child Development, care constă în activități de formare profesională pentru lucrătorii medicali comunitari de a învăța familiile să se joace cu copiii lor într-un mod care ar stimula dezvoltarea sănătoasă, poate costa mai puțin de 50 de cenți pe cap de locuitor pe an.

UNICEF îndeamnă Guvernele să crească investițiile în dezvoltarea timpurie a copiilor, să-și lărgească serviciile sociale și medicale oferite copiilor mici și să fortifice serviciile de suport pentru părinți și îngrijitori.

Campania #EarlyMomentsMatter este parte a unui program mai larg al UNICEF pe dezvoltare timpurie și este susținută de Fundația H&M, Fundația Conrad N. Hilton, ALEX AND ANI și Fundația IKEA.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.