În premieră, persoanele cu diabet zaharat din Moldova vor primi gratuit glucometre, teste şi lanţete
Știri

În premieră, persoanele cu diabet zaharat din Moldova vor primi gratuit glucometre, teste şi lanţete

În premieră, toate persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit, începând de astăzi, glucometre, teste şi lanţete. Acțiunea vizează cei aproximativ 100 000 de pacienți cu diabet zaharat, dintre care circa 19 000 sunt pacienți insulinodependenți (dintre care 463 de copii) și circa 81 000 de pacienți insulinoindependenți (antidiabetice orale).

Astfel, pacienţii care utilizează în tratament insulina vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 1.200 de teste şi 1.200 de lanţete. În acelaşi timp, celor care se tratează cu antidiabetice orale le vor fi distribuite câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 100 de teste şi 100 de lanţete.

Setul de dispozitive medicale va fi expediat prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” la domiciliu şi va servi la măsurarea nivelului de zahăr în sânge pe parcursul unui an. Respectiv, medicii de familie nu vor mai avea sarcina de transportare, depozitare, păstrare și distribuire a acestor seturi.

Beneficiarii dispozitivelor medicale vor găsi în colet instrucţiunea privind folosirea glucometrului. Totodată, pe cnam.md poate fi accesat un ghid video de utilizare a glucometrului. Aceeaşi informaţie poate fi solicitată şi la Info CNAM – 0 800 99999, apel gratuit atât de pe telefon fix, cât şi mobil.

Pentru achiziţionarea și distribuirea glucometrelor, testelor şi lanţetelor, din bugetul de stat au fost alocate circa 25 de milioane de lei. Acţiunea este o premieră națională şi a fost lansată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.