În premieră, două laboratoare din Moldova au primit echipament performant pentru efectuarea screeningului de col uterin
ȘtiriUtil pentru părinți

În premieră, două laboratoare din Moldova au primit echipament performant pentru efectuarea screeningului de col uterin

Două laboratoare naționale au fost dotate cu echipament performant pentru efectuarea screeningului de col uterin la standarde europene. Utilajul a fost oferit în premieră Spitalului Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului.

Laboratoarele vor permite nu doar efectuarea analizelor pentru diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin, ci și instruirea specialiștilor în domeniul citologiei și histopatologiei (examinarea unei probe de țesut din organul suspectat).

De exemplu, acest aparat poate procesa automat aproximativ 100 de teste în cel mult o oră și va exclude orice eroare umană. Astfel, pe parcursul unei zile de muncă vor fi procesate până la 1.000 de teste. Ulterior, frotiurile vor fi acoperite cu lame și transmise medicului, care va stabili diagnosticul.

„În țara noastră vor exista trei laboratoare de acest fel – la Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei și Copilului și Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, astfel că vom acoperi sută la sută necesitățile femeilor din țara noastră. Testul Papanicolau poate fi realizat gratuit de orice femeie începând cu vârsta de 25 de ani, la medicul de familie. Este singura metodă de a diagnostica precoce modificările colului uterin, contribuind la prevenirea cancerului de col uterin”, a menționat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu. 

Echipamentul în valoare de circa 140 000 USD a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), din banii oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul Proiectului „Prevenirea Cancerului de Col Uterin în Republica Moldova”.

“Pentru Guvernul Elveției este o onoare să se implice într-un asemenea proiect, fiind și cel mai mare donator bilateral în sectorul sănătății al Republicii Moldova. Sunt onorată, și ca femeie, să văd toate eforturile pe care le depuneți și că încurajați femeile să aibă grijă de sănătatea lor, să meargă la medic, să facă acest test. Diagnosticul e foarte important. Un diagnostic greșit va fi urmat de un tratament greșit. Acest parteneriat va spori calitatea serviciilor de screening cervical”, a spus directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Caroline Tissot. 

Zilnic, în țara noastră, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, în timp ce la fiecare trei zile o femeie moare din această cauză. În ultimii cinci ani, peste 1.500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie, peste 1.000 și-au pierdut viața.

“Aparent, dotarea laboratoarelor cu echipament este un pas mic, dar, de fapt, e un pas mare în procesul de îmbunătățire a calității serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin. Accesul la servicii de calitate este un drept al omului. Este important să ținem cont și de necesitățile personalului medical care prestează aceste servicii – utilaj, materiale și îmbunătățirea capacităților personalului. În plus, este important ca femeile să știe despre serviciile disponibile. Acest echipament trebuie să fie utilizat. Îndemnăm femeile să se adreseze la medic și să solicite aceste servicii pentru ca, împreună, să stopăm cancerul de col uterin”, a declarat Reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia.

Suntparinte.md amintește că, la Institutul Mamei și Copilului, a fost deschis un Centru de Referință în Colposcopie cu utilaj performantColposcopia reprezintă o examinare amănunțită a colului uterin, recomandată în cazul în care rezultatele testului Papanicolau sunt anormale. La necesitate, colposcopia oferă posibilitatea de tratare a leziunilor precanceroase. Pentru a face programare sau pentru a afla alte detalii, sunați la numărul 022781276.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.