În Moldova a fost lansat primul serviciu de avort medicamentos prin telemedicină
Știri

În Moldova a fost lansat primul serviciu de avort medicamentos prin telemedicină

Sursa foto: buchungszauber.de

Primul serviciu de avort medicamentos, gestionat de la distanță, prin telemedicină a fost lansat de Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR). Inițiatorii proiectului doresc astfel să faciliteze accesul femeilor la servicii de avort medicamentos, metoda recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, în timpul pandemiei de COVID-19.  

Sursa foto: Cidsr.md

„Lansarea acestui serviciu este determinată și de faptul limitării îngrijorătoare a accesului la servicii de avort în siguranță, de la debutul epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova, când multe clinici au fost închise, femeile nu se pot deplasa, recomandarea generală din partea autorităților este să stăm acasă”, susține medicul ginecolog obstetrician și directoarea CIDSR, Rodica Comendant.


Procedura de autogestionare a avortului la domiciliu presupune ghidarea pacientei de la distanță de către un medic și constă în următorii pași:

  1. Accesarea de către pacientă a paginii web special create pentru acest serviciu: www.avort.md/prin_telemedicina/ pentru a confirma sarcina printr-un test și pentru a calcula termenul sarcinii ce va determina eligibilitatea serviciului.
  2. Consilierea de către un medic ginecolog, competent în această metodă, la telefon sau prin intermediul unui apel video.
  3. Accesarea medicamentelor la o farmacie din localitate, pe baza prescripției medicale expediate pacientei. În lipsa farmaciei în localitate – medicamentele vor fi expediate prin poștă sau curier. În timpul administrării medicamentelor, pacienta va putea oricând să contacteze medicul pentru a-i adresa întrebări.
  4. Evaluarea va avea loc 1-2 săptămâni mai târziu, prin intermediul telefonului sau unui apel video, în care medicul va constata dacă avortul e complet sau pacienta trebuie să vină la clinică. 
  5. Peste 4 săptămâni, pacienta va repeta testul de sarcină.

Serviciul de avort prin telemedicină este implementat în cadrul proiectului pilot pentru o perioadă de 2 ani „Avortul medicamentos prin telemedicină pentru femei și adolescenți din mediul rural din Moldova: înlăturarea barierelor cu ajutorul tehnologiei”, în parteneriat cu Departamentul Medicină Primară al MSMPS al RM, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Spitalul Clinic Municipal nr. 1, Centrul de Sănătate a Femeii Ana și Gynuity Health Projects din SUA.

Proiectul este susținut de Guvernul Canadei și Grand Challenges Canada în cadrul inițiativei Options for Pregnancy Terminations și e aprobat de Comitetul Etic Național al MSMPS al RM.

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive este o organizație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1998, cu misiunea de a proteja și promova sănătatea și drepturile sexuale și reproductive.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.