În Chișinău a fost pusă în funcțiune prima platformă de compostare a deșeurilor vegetale
Știri

În Chișinău a fost pusă în funcțiune prima platformă de compostare a deșeurilor vegetale

Prima platformă autorizată pentru prelucrarea deșeurilor vegetale a fost pusă în funcțiune. Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul Stației de epurare a apelor reziduale.

Aici vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită în sezonul de vegetație, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor, care ulterior vor fi prelucrate pentru obținerea unui compost organic.

Procesul tehnologic de obținere a masei organice constă din amestecul deșeurilor vegetale cu nămolul deshidratat, obținut după prelucrarea apelor uzate, în câteva straturi, în raport de 4:1. Astfel, după fermentare sunt obținute îngrășăminte organice.

Platforma de deșeuri vegetale a fost creată în baza unui proiect-pilot, realizat de Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în comun cu S.A. „Apă Canal – Chișinău”. Masa organică obținută va putea fi utilizată la amenajarea rondurilor de flori, a vazelor din spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.