În atenția părinților! Începând cu 1 septembrie, veți înregistra copiii la grădiniță doar ONLINE
PreșcolarȘtiri

În atenția părinților! Începând cu 1 septembrie, veți înregistra copiii la grădiniță doar ONLINE

Din această toamnă, toți copiii din Chișinău vor putea fi înregistrați la grădinițe doar în mod online. Platforma de înregistrare www.inscriere-gradinite.md a fost lansată astăzi, însă va fi funcțională abia la 1 septembrie curent. Site-ul va fi accesibil doar pentru părinții care doresc să își înscrie copiii la una dintre cele 130 de grădinițe din capitală, fiind excluse cele 28 de instituții din suburbii. 

Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), Alexandru Fleaș, a menționat că realizarea site-ului a durat aproape un an. În perioada 1 august – 31 august, procedura de înregistrare a copiilor va fi sistată, întrucât toate datele din registrele manuale vor fi transpuse în cele electronice. Totuși, eliberarea îndreptărilor va continua să se desfășoare și în luna august.

Potrivit lui Alexandru Fleaș, noua modalitate de a înregistra copiii va spori nivelul de transparență, fiind astfel exclus factorul uman și diminuată corupția.

Pentru a înregistra copiii, părinții vor trebui să completeze un formular și să atașeze o serie de documente. În funcție de districtul unde locuiesc, va fi afișată grădinița disponibilă. În cazul în care toate locurile dintr-o anumită grădiniță vor fi ocupate, părintele va putea selecta o altă instituție din apropiere.

Șeful adjunct al DGETS, Viorica Negrei, susține că platforma nu va fi o piedică nici pentru părinții care stau cu chirie. Aceștia vor trebui să atașeze documente care confirmă că ei locuiesc în apartamentul respectiv. Responsabilii urmează să actualizeze lista cu documentele necesare în acest caz. Vor exista și cazuri cu prioritate: persoanele cu cerințe educaționale speciale, familii cu 3 sau mai mulți copii, familii militare, tutore.

„Părintele poate vizualiza integral lista solicitanților pentru grădinița dată, dar fără a putea identifica persoana, fiindcă DGETS a ținut neapărat să protejeze datele cu caracter personal”, a adăugat Viorica Negrei.

„În prezent, se înmatriculează copiii din 2014. Au fost înmatriculați în instituții 7.560 de copii. Începând cu 1 septembrie, vom înmatricula, în limita posibilităților locurilor disponibile, și copii din 2015”, a declarat șefa Secției management preșcolar, Angela Monacu.

Pentru elaborarea primului modul al platformei au fost cheltuiți 90 000 de lei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.