Skip to content Skip to footer

Impresiile Cristinei Domentean, mama care lucrează de două săptămâni ca bucătar-șef la o grădiniță din Chișinău

„Dacă nu vin eu, nu vine nimeni. Respectiv, nu va suferi numai copilul meu, ci peste 300 de copii”. Acesta a fost primul gând al mamei Cristina Domentean când a aflat că grădinița nr. 182 din Chișinău nu se va deschide, întrucât nu dispune de angajați care să pregătească mâncare preșcolarilor. Astăzi se împlinesc două săptămâni de când Cristina are o responsabilitate de 300 de ori mai mare, în calitate de bucătar-șef al instituției. 

Femeia a absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară. A lucrat în domeniu o perioadă, după care a ieșit în concediu de îngrijire a copilului. Are doi copii – unul în clasa a II-a și altul care merge la grădinița unde lucrează Cristina. Deși salariul unui bucătar-șef în instituțiile de educație timpurie este de doar 1.300 de lei, Cristina Domentean a decis să facă acest pas.

Ziua sa de lucru începe la ora 7:00 și se încheie la 17:00. Prima zi de lucru a fost o adevărată provocare, căreia însă a reușit să-i facă față:

„Este o responsabilitate foarte mare. În opt ore de lucru nu reușești să faci totul. Nu doar pregătim bucatele, ci și igienizăm bucătăria. Omul sfințește locul, de aceea încăperea în care lucrăm trebuie să fie curată și plăcută”.

Datorită Cristinei și altor două angajate, cei 323 de copii de la grădiniță au parte zilnic de un meniu variat și bucate gustoase la cele patru mese.

Salariul mic și insuficiența angajaților sunt două probleme cu care se confruntă practic fiecare grădiniță din Chișinău:

„Pentru a face față unui asemenea număr de copii e nevoie de cinci angajați la bucătărie. Provocarea e mare, însă salariul e mic. Un salariu de 6.000 de lei ar fi suficient ca să motiveze specialiștii, inclusiv tinerii cu studii în domeniu, să lucreze la grădiniță. Cu părere de rău, mulți tineri aleg să lucreze în întreprinderile private, unde salariul e cu mult mai mare”, menționează Cristina.

Un bucătar-șef trebuie să fie, în primul rând, responsabil și ordonat, spune ea:

„Aici nu sunt acceptate greșeli, trebuie să fii atent la tot ceea ce prepari. În plus, e important să atragi atenție la produsele pe care le primești de la agenții economici – să analizezi calitatea, mirosul, culoarea, ambalajul produsului”.

Chiar dacă responsabilitatea e mare, iar munca – nu într-atât de apreciată de stat, mulțumirile pentru mâncarea gustoasă din partea copiilor sunt cea mai mare satisfacție pentru bucătari.

Amintim că, în urma unei decizii adoptate de către Consiliul Municipal Chișinău, 1.634 de angajați ai grădinițelor din Chișinău vor primi un adaos la salariu de 50 la sută. Pentru a oferi acest supliment este nevoie de o sumă de 3,5 milioane de lei, bani identificați în bugetul de rezervă al municipiului Chișinău.

Vezi și:

Angajații de la grădinițele din Chișinău, despre majorarea salariilor: „Este binevenit, dar situația nu se schimbă foarte mult”

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.