Parenting

Importanța meselor în familie în dezvoltarea copilului: De ce este bine să mâncăm împreună

Postat de septembrie 14, 2017 No Comments

Cina în familie și, în general, mesele luate împreună cu cei dragi au un rol esențial atât în dezvoltarea copilului, cât și în consolidarea relațiilor familiale. Zeci de studii efectuate în ultimii ani au confirmat ceea ce mulți părinți cunoșteau intuitiv: mesele în familie sunt bune pentru suflet, creier și corp. 

Cercetările arată că, în rândul adolescenților, mesele comune previn consumul de substanțe narcotice și băuturi alcoolice, tulburările de alimentație, depresia și duc la creșterea stimei față de sine. Totodată, în rândul copiilor mici, comunicarea în timpul mesei este mai utilă decât atunci când îi citești copilului cu voce tare. Mai mult, copiii care iau cina împreună cu părinții cresc niște adulți care duc un mod sănătos de alimentație și au un risc mai scăzut de a deveni obezi.

Iată câteva activități pe care le puteți face în timpul meselor și care vă vor ajuta să creați o legătură mai strânsă cu copiii:

  • Comunicarea este foarte importantă

Comunicarea în timpul mesei este una dintre cele mai bogate experiențe lingvistice pe care le puteți oferi copiilor. Încercați să puneți întrebări care merg dincolo de „Cum a fost ziua ta?”. De exemplu, cereți-le membrilor familiei să spună un lucru pozitiv și unul negativ despre ziua care a trecut și un lucru care ar dori să se întâmple mâine.

  • Nu este obligatoriu să fie zilnice

Nu trebuie să luați cina în familie în fiecare seară pentru a profita de avantajele oferite. Cina poate fi înlocuită cu micul dejun, brunch-ul din weekend, o gustare în timpul nopții sau o combinație a acestora. Nu există un număr magic care să vă indice de câte ori ar trebui să luați masa împreună cu toți membrii familiei. Ideea este de a face un angajament pentru o masă în familie în care toată lumea se relaxează, se distrează și discută despre lucruri care contează.

  • Gătiți împreună

Atât adulții, cât și copiii ignoră să se joace cu obiecte reale care pot fi atinse, mirosite și transformate. Deci, jucați-vă împreună. Gătitul este o activitate care implică mâinile, simțurile și creativitatea. Implicați membrii familiei în pregătirea și aranjarea bucatelor. Atât cu mâncarea deja pregătită, cât și cu alte ingrediente puteți crea imagini, fețe, copaci, mașini etc.

  • Încercați diverse activități în timpul mesei

Masa în familie poate fi un loc minunat pentru a încerca comportamente și lucruri noi. O cină în familie poate fi ca o scenă de teatru, unde fiecare joacă un rol și se conduce după anumite reguli. Nu ezitați să veniți cu diverse provocări pentru a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte talentul.

  • Povestiți istorioare despre familia voastră

Este binevenit ca în timpul mesei să le povestiți copiilor istorioare, povești. Cunoașterea istoriei familiei îi face pe copii să simtă o legătură cu familia lor, să înțeleagă mai bine lumea și să se dezvolte armonios. Povestiți-le celor mici întâmplări din copilăria voastră și a buneilor. Spuneți-le despre pasiunile voastre atunci când aveați aceeași vârstă ca ei.

Sursa: parenting.com

Lasă un comentariu