Bebeluș

Imagini din maternitate, care emoționează: Tați din Moldova își țin în brațe nou-născuții

Postat de iunie 14, 2018 No Comments

O expoziție de fotografie „Primele Momente Contează” a fost inaugurată azi la Chișinău. În imagini au fost surprinse portretele a nouă tați, interacționând cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din Moldova.

Mihai Teletin are 21 de ani și locuiește în satul Grinăuți, Râșcani. Soția sa a adus pe lume o fetiță de 3 kg și 585 g, în dimineața zilei de 29 mai, la Institutul Mamei și Copilului. Este primul copil a lui Mihai și al soției sale, Daniela. Mihai a fost alături de soția sa pe tot parcursul travaliului și a fost prima persoană cu care micuța a avut contact piele la piele, nașterea fiind prin cezariană.

(Mihail Teletin – bărbatul în tricou roșu) 

(Vadim Ciornâi)

Și Vadim Ciornâi, în vârstă de 26 de ani, a fost alături de soția sa pe tot parcursul travaliului. A trecut, pentru a doua oară, prin toate stările emoționale alături de soție, Tatiana Ciornâi. Fetița a venit pe lume la maternitatea din Hâncești, având o greutate de 2 kg și 950 g.

Expoziția de fotografie este parte a campaniei globale UNICEF „Primele Momente Contează” și pune accentul pe primele 1.000 de zile din viața copilului și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. Ziua Internațională a Taților este un prilej să ne amintim că tații care au posibilitatea de a se atașa de copiii lor din primele zile ale vieții contribuie și în continuare la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor.

„Tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal, pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului. Și din ce în ce mai mulți tați – cum sunt cei care au participat la proiectul fotografic inaugurat astăzi – aleg să asiste la nașterea copiilor lor și conștientizează importanța tatălui în dezvoltarea micuților”, a precizat Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Primele 1.000 de zile de viață – perioadă cuprinsă între concepere și cea de-a doua zi de naștere a copilului – reprezintă o perioadă de oportunități unică, atunci când e pusă temelia unei sănătăți optime, creșterii și dezvoltării pe tot parcursul vieții”, a afirmat Desiree Jongsma, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova

„În această perioadă, părinții contribuie la apariția a 1.000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă, conexiuni care vor determina în cele din urmă modul în care copilul lor va gândi și va învăța, va face față stresurilor și chiar va câștiga când va ajunge un adult”, a adăugat Desiree Jongsma.

Din 2016, când a fost introdus în legislație concediul paternal, peste 3.300 de tați au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Legea permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani.

Artistul Alex Calancea, prezent la eveniment, a menționat că cei doi copii ai lui, „Damian de nouă ani și Tincuța de trei luni sunt totul pentru mine, sunt mai presus decât muzica și arta. Încerc să petrec frumos timpul cu ei, încerc să fiu eu însumi, copiii mei sunt oglinda mea”.

Aproape 2/3 dintre copiii lumii sub vârsta de 1 an – aproape 90 de milioane – locuiesc în țări în care părinții lor nu au dreptul prin lege nici măcar la o singură zi de concediu de paternitate plătit, iar 92 de state, inclusiv țări cu o natalitate înaltă, cum ar fi India și Nigeria, nu dispun de politici naționale care să asigure părinților un concediu.

Expoziția a fost inaugurată la Chișinău de către UNICEF în Moldova, în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova.

„Primele Momente Contează” (#EarlyMomentsMatter) este o campanie globală UNICEF, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța primelor 1.000 de zile din viața copilului și la impactul experiențelor timpurii asupra creierului în curs de dezvoltare. Proiecte fotografice similare celui din Moldova au loc în mai multe țări din lume cu prilejul Zilei Internaționale a Taților.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Vezi și imagini de la expoziția de fotografie „Tații din Moldova și Suedia”:

„Am așteptat-o pe Marusica timp de 15 ani. Mă face să mă bucur la fiecare linguriță mâncată și să schimb scutecul cu dragoste”

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.