Hepatitele virale acute - simptome, căi de transmitere și măsuri de prevenire
Siguranța familiei

Hepatitele virale acute – simptome, căi de transmitere și măsuri de prevenire

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului, care constă în distrugerea celulelor hepatice și care poate duce în timp la apariția cirozei sau a cancerului hepatic.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că hepatita virală afectează 400 de milioane de persoane la nivel global și, având în vedere dimensiunea epidemiei, oricine și oricând poate fi în pericol. În același timp, se estimează că aproximativ 95% dintre persoanele cu hepatită nu sunt conștiente de infecția lor. Prin realizarea testării la marcheri hepatitelor virale, persoana infectată poate fi diagnosticată.

Vicedirectorul de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), pe domeniul prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună, a relatat pentru Suntparinte.md că hepatitele virale sunt de mai multe tipuri (A, B, C, D, E, F, G), fiecare cu specific aparte.

Cele mai întâlnite simptome ale hepatitei virale sunt:

 • oboseală;
 • anxietate;
 • senzație de greutate;
 • dureri în abdomen în partea dreaptă;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • îngălbenirea sclerei (partea albă a ochiului) și a pielii;
 • greață și vomă;
 • urină brună etc.

Mâinile murdare – o cale de transmitere a hepatitei A 

Pentru hepatitele virale A și E, mecanismul de transmitere este fecal-oral: prin intermediul mâinilor murdare, al alimentelor și apei contaminate. Hepatita A mai este numită boala „mâinilor murdare”. În prezent sunt recunoscute cel puțin 3 căi de transmitere: hidrică (prin apa contaminată), habituală (prin veselă, jucării sau obiecte individuale) și alimentară (fructe și legume nespălate).

„Hepatita A nu se cronicizează, este o boală a copilăriei, deși observăm că în ultimul timp această boală este întâlnită inclusiv la adolescenți și adulții tineri. Virusul hepatitei A nu provoacă cronicizare, adică evoluează cu vindecare completă. Persoanele care au avut hepatită virală A nu vor mai contracta virusul a doua oară”, a menționat Nicolae Furtună.

În cazul hepatitelor virale B, C, D, F și G, mecanismul de transmitere este de tip parenteral (contactul cu fluidele biologice infectate – sângele, lichidul seminal, lichidul vaginal etc.).

Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum și de la mamă la copil în momentul nașterii. Hepatita C se transmite, în principal, prin contactul cu sângele infestat și, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naștere.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Hepatitele virale B, C, D au tendința de cronicizare. Ele pot dezvolta complicații majore ale bolii hepatice cronice – ciroza și cancerul hepatic”, a mai spus vicedirectorul CNSP.[/dt_quote]

Hepatitele virale A și E pot fi prevenite prin:

 • respectarea igienei personale (spălarea mâinilor înainte de luarea mesei și după folosirea WC-ului);
 • consumul de apă din surse sigure. Dacă nu cunoașteți despre calitatea apei, fierbeți apa înainte de a o consuma sau folosi la prepararea bucatelor. Se recomandă, de asemenea, folosirea apei îmbuteliate;
 • păstrarea curățeniei în gospodărie, spălarea și dezinfectarea jucăriilor, curățarea și dezinfectarea fântânilor;
 • folosirea individuală a obiectelor de igienă personală;
 • vaccinarea contra hepatitei virale A (vaccinul este administrat opțional și după indicațiile epidemiologice).

Hepatitele virale B, C, D și G pot fi prevenite prin:

 • imunizarea împotriva hepatitei B (vaccinarea este accesibilă, gratuită și inclusă în Programul Național de Imunizări; copiii sunt vaccinați în primele 24 de ore, la 2 luni, 4 luni și 6 luni);
 • reducerea riscului transmiterii sexuale (prin abstinenţă, fidelitate unui singur partener şi sex protejat);
 • vigilenţă în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piercing-ului.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Hepatitei. În acest an, genericul evenimentului este „Testează, Tratează Hepatita”. 

Sursa foto: adevarul.ro

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.