Skip to content Skip to footer

Guvernul propune 10 acțiuni imediate pentru a îmbunătăți alimentația copiilor în școli și grădinițe

Operatorii economici, fondatorii și administratorii nominali ai acestora, care nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție publică privind alimentația copiilor în școli și grădinițe, vor ajunge în „lista neagră” a Guvernului și nu vor mai putea participa la asemenea licitații, chiar dacă-și vor înregistra alte companii. Prevederea a fost inclusă în Planul de acțiuni imediate „Zece pentru copii”. 

Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, a menționat că Planul va contribui la îmbunătățirea alimentației și la aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe.

 „Acest plan presupune zece măsuri imediate și decisive de a elimina corupția, neglijența și nepăsarea, care au dus la această situație. Ne dorim să creștem semnificativ gradul de responsabilitate a celor care se fac vinovați de această situație. Mă refer atât la agenții economici, cât și la managerii instituțiilor de învățământ”, a declarat Andrei Spînu.

Acțiunile vor fi întreprinse ca rezultat al multiplelor cazuri când „instituțiile de învățământ sau furnizorii de produse alimentare nu au respectat standardele minime cu privire la alimentația sănătoasă, cu grave consecințe pentru siguranța și sănătatea elevilor și a copiilor”. Totodată, „apa din fiecare a cincea instituție de educație nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici și ai celor microbiologici”.

Astfel, toți cei care vor dori să participe la achizițiile publice privind asigurarea alimentației în instituțiile de învățământ vor trece printr-un anumit „filtru” – vor fi verificați și, dacă se va constata că au admis anterior nereguli, nu vor putea participa în procesul de achiziție. Totodată, vor fi introduse modificări la Codul contravențional și la Codul penal, pentru a fi înăsprite sancțiunile în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor.

 „Vom eficientiza procedura de achiziție publică, astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației, mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces. În acest sens, ne propunem să ajustăm meniul-model național recomandat copiilor și elevilor, conform normelor fiziologice de consum, și să includem elementele de alimentație sănătoasă”, a adăugat secretarul general.

În continuare, vor fi identificați cei mai buni experți care vor elabora un nou meniu-model. Una dintre modificările propuse este ca preșcolarii și școlarii să primească mai multă apă, decât suc, pentru că sucurile conțin mult zahăr și sunt dăunătoare. În instituțiile de învățământ care se confruntă cu lipsa apei potabile vor fi instalate dozatoare în locuri accesibile. Guvernul dă asigurări că părinții nu vor achita mai mult pentru alimentația copiilor, ca rezultat al modificărilor la meniul-model.

„În Chișinău, în mare parte, părinții procură apă potabilă, ceea ce nu este corect, în condițiile în care celelalte instituții de stat găsesc resurse bugetare pentru a procura apă potabilă, însă uită de copii”, a menționat reprezentanta AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

Managerii instituțiilor de învățământ vor fi instruiți cum să gestioneze procesul de achiziție. Și părinții vor fi informați despre drepturile lor și cum pot sesiza neregulile depistate. Începând cu anul 2020, salariile ajutorilor de educatori și ale bucătarilor din școli și grădinițe vor fi majorate cu sume între 360 și 536 de lei.

Planul de acțiuni imediate urmează să fie supus dezbaterilor publice. În anul 2019, pentru alimentația copiilor și elevilor au fost alocate 1,251 miliarde de lei.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.